AI brengt ook goed nieuws
Journalisten kunnen kunstmatige intelligentie gebruiken om een schat aan onontdekte verhalen te vertellen. Maar ze moeten sinds de komst van generatieve AI ook concurreren met een berg onzinberichten die het internet vult.
Journalisten kunnen kunstmatige intelligentie gebruiken om een schat aan onontdekte verhalen te vertellen. Maar ze moeten sinds de komst van generatieve AI ook concurreren met een berg onzinberichten die het internet vult.
De één volgt de aanhoudende stroom nieuws en beelden uit Oekraïne op de voet. De ander houdt zich meer afzijdig. Waar zit hem dat in? Een sociaalpsycholoog verklaart.
NEMO Kennislink volgt het nieuws omtrent de Covid-19-uitbraak op de voet. Wereldwijd verschijnen er iedere dag nieuwe relevante artikelen die berusten op goede wetenschappelijke bronnen. We zetten de meest interessante artikelen hier voor je op een rijtje.
Het coronavirus verspreidt zich snel, maar het nieuws over het virus gaat nog veel sneller. Peter Burger werkt samen met andere factcheckers wereldwijd aan het bestrijden van valse informatie.
Word jij treurig bij het lezen van slecht nieuws? Geloof je alles wat in de krant staat? Wie bepaalt er eigenlijk wat nieuws is? Daar ging NEMO Kennislink Live op 11 juni 2019 over.
Nieuw onderzoek toont aan dat bots actief worden ingezet om nepnieuws te verspreiden. Maar wat is nepnieuws ook alweer precies en hoe komt het dat mensen erin geloven?
Nepnieuws is er in vele soorten en maten, van compleet verzonnen verhalen tot subtiel verdraaide berichten. Terwijl er nog veel vraagtekens worden gezet bij de werkelijke impact van nepberichten, verschijnen de eerste automatische tools die de factcheckers helpen om misinformatie te vangen. Co...
Hoe wordt nepnieuws over wetenschap verspreid? Daarover spraken wetenschappers en journalisten op de AAAS-conferentie in Boston. Redacteur Hersenen & Gedrag Mariska van Sprundel hield een blog bij voor NEMO Kennislink over de grootste wetenschappelijke bijeenkomst van het jaar.
Terwijl de Europese Unie tientallen jaren lang maar af en toe media-aandacht kreeg, is de EU tegenwoordig volop in het nieuws. In zijn promotieonderzoek aan de VU onderzocht Peter ’t Lam de effecten van EU nieuws op de publieke opinie.
Allochtone jongeren hebben weinig vertrouwen in de objectiviteit van de Nederlandse nieuwsmedia. Als de media berichten over allochtone jongeren, doen ze dat met een bevooroordeelde blik, vinden de jongeren.
Nieuwsberichten over terrorisme doen ons denken aan de dood. En hoe meer we aan de dood denken, hoe negatiever we daarna zijn over iedereen die niet bij onze eigen groep hoort. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Enny Das en haar collega’s van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vooral mensen die...
Een zes jaar oud nieuwsbericht brengt beleggers het hoofd op hol. Google News bracht deze week het nieuws dat United Airlines financieel in zwaar weer verkeert, waarop de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij haar aandelenkoers met maar liefst 76% zag dalen. Het bleek echter te gaan om een oud be...
Miljoenen Nederlanders kijken dagelijks naar het tv-journaal maar, blijkt steeds uit onderzoek: het nieuws gaat het ene oor in, het andere weer uit. Een uitkomst die aan de manier van onderzoeken kan liggen, meende communicatiewetenschapper Gabi Schaap. Hij bestudeerde hoe mensen het tv-nieuws...
Het nieuws is sensationeler geworden door de opmars van commerciële zenders. Dit geldt niet alleen voor het nieuws op die commerciële zenders, maar ook voor het NOS Journaal. Dit blijkt uit onderzoek van de communicatiewetenschapper Koos Nuijten. 14 september promoveert hij op zijn proefschrif...
Nederlandse burgers die nieuwsberichten over terrorisme zien, worden angstig en denken negatiever over de Nederlandse samenleving en de integratie van moslims daarbinnen. Terrorisme maakt mensen minder tolerant tegenover moslims.