‘Databases manipuleren ons’
Wordt wie wij zijn en wat we interessant vinden straks door algoritmes gestuurd? Een gesprek met filosoof Jos de Mul over de plek van de mens in een wereld die verandert in een database.
Wordt wie wij zijn en wat we interessant vinden straks door algoritmes gestuurd? Een gesprek met filosoof Jos de Mul over de plek van de mens in een wereld die verandert in een database.
Van het zenuwstelsel van wormen bestaat nu een complete neurale kaart. Alle zenuwcellen en de verbindingen ertussen staan erop, dankzij onderzoek van Amerikaanse neurowetenschappers. Ons begrip van het menselijk brein wordt er beter van.
Mentale stoornissen zijn óók hersenaandoeningen, ook al is de schade in het brein minder goed zichtbaar dan bij neurologische ziektes. Dat is de hoofdboodschap van het boek De gestoorde geest van vermaard hersenwetenschapper Eric Kandel.
Tijdens muziekfestival Lowlands 2018 konden bezoekers meedoen aan verschillende wetenschappelijke experimenten. Een daarvan was Deepflow, dat onderzoekt of een computer kan rappen als een rapper.
Technologie is mede voortgekomen uit creatieve ideeën van de mens. Zijn we nu op een punt waarop we óók die creatieve ideeën kunnen doorgeven? Met andere woorden: kunnen machines creatief zijn?
Het schilderij ‘Zelfportret’ in het Nasjonalmuseet blijkt een echte Vincent van Gogh te zijn. Lees hier hoe kunstmatige intelligentie een vervalsing herkent.
In 2016 versloeg AlphaGo voor het eerst Go-spelers van wereldklasse. Dit computerprogramma werd nog ‘opgevoed’ met door mensen gespeelde partijen. Nu is er AlphaGo Zero. Die leerde zichzelf in drie dagen Go spelen op bovenmenselijk niveau.
Iets ervaren en je dat later herinneren verloopt niet via dezelfde route in de hersenen. Het terughalen van een herinnering verloopt via een omleiding, ontdekten neurowetenschappers van het MIT.
Bij synesthesie vermengt het brein verschillende zintuiglijke waarnemingen. Synestheten zien bijvoorbeeld kleuren bij geuren. Dat zorgt ervoor dat je geuren beter kunt onderscheiden en benoemen, ontdekten Nijmeegse wetenschappers.
Facebook laat sinds kort alle vertalingen van berichten verwerken door een nieuw neuraal netwerk. Hoe werkt zo’n netwerk en waarom is het zo geschikt voor vertalingen?
Het duurde lang maar de computer wordt eindelijk beter in het herkennen van beelden. Hij kijkt daarvoor een trucje af van de mens. Nederlandse wetenschappers ‘leren’ de computer kijken.
Computers praten al tientallen jaren, al gaat dat vaak met een wat metaalachtige klank. De laatste tijd verandert dit: stemmen worden steeds sneller geleerd én geïmiteerd. Kunnen neurale netwerken van de computer een ware meesterverteller maken?
Weg is weg. Als zenuwcellen verloren gaan door letsel of ziekte herstelt ons brein dat vrijwel niet. Maar een transplantatie met embryonale zenuwcellen kan dat verlies compenseren, lieten Duitse neurobiologen zien in muizen.
Iedereen die het weleens geprobeerd heeft, weet het: een vlieg sla je niet zo makkelijk dood. Wetenschappers ontdekten hoe de insecten zo snel kunnen ontsnappen aan de vliegenmepper, en publiceren hun resultaten vandaag in Science.
Niets staat de neurowetenschappers van het Human Brain Project nog in de weg. Met een miljard euro aan Europese subsidie kunnen zij eindelijk toewerken naar hun droom: het menselijk brein simuleren met een supercomputer.
Ik denk, dus ik ben. Als je het eens bent met die filosofie, dan is onsterfelijkheid misschien niet zo ver weg. Volgens sommige wetenschappers is het in de toekomst namelijk mogelijk om een computerversie van een menselijk brein te maken. En die kan dan voor eeuwig denken zoals jij.
Informatieverwerking in de hersenen gebeurt door continue aanpassing van de verbindingen tussen zenuwcellen in de hersenen. De neurobiologische basis principes, die hieraan ten grondslag liggen, worden nu goed begrepen. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten en tot toepassingen van deze kennis ...