De natuur van de toekomst
De natuur krijgt de laatste jaren steeds meer te verduren. Het Nederlands Instituut voor Ecologie onderzoekt hoe soorten en systemen hiermee omgaan. NEMO Kennislink nam een kijkje.
De natuur krijgt de laatste jaren steeds meer te verduren. Het Nederlands Instituut voor Ecologie onderzoekt hoe soorten en systemen hiermee omgaan. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Met de nieuwe neerslagindex geven onderzoekers aan hoe goed de provinciehoofdsteden stortbuien aankunnen. En worden ze met elkaar vergeleken. Den Haag komt als slechtste uit de bus.
Het boek ‘Voorbij de dijken’ geeft een overzicht van dertig ingrepen langs de rivieren en de kust die Nederland veiliger, maar ook aantrekkelijker maken. Dit gebeurt met behulp van spectaculaire foto’s en gedetailleerde beschrijvingen.
Door het veranderende klimaat krijgt Nederland steeds vaker te maken met extreem weer. Vooral steden hebben hier last van. Hoe komt dit en welke maatregelen worden er genomen?
De hoeveelheid neerslag die omlaag komt in het Himalayagebergte is tot nu toe zwaar onderschat. Er valt minstens twee keer zoveel regen en sneeuw als waar men tot nu toe van uitging, schrijven aardwetenschappers in Hydrology and Earth System Sciences.
Bij de Olympische Spelen in Londen is alles tot in de kleinste details geregeld. Over één onderdeel heeft de organisatie geen controle: het weer. Of toch wel? Er bestaan technieken om controle te hebben over regenbuien. Al is de vraag hoe goed deze werken.
Afgelopen week verscheen het nieuwste ‘State of the Climate’ rapport. In dit gezaghebbende internationale verslag berichten wetenschappers over de toestand van de verschillende parameters in het klimaatsysteem gedurende het afgelopen jaar. 2010 werd onder andere gekenmerkt door een...
Ontbossing van een regio kan leiden tot droogte in omringende landen. Dit ontdekten onderzoekers van de TU Delft, die de herkomst van de regen in kaart brachten. Veertig procent van de neerslag op aarde bleek afhankelijk te zijn van landverdamping, en met name begroeiing speelt hierbij een rol...
Het landelijk neerslagtekort is opgelopen tot bijna 130 mm, en neemt de komende tien tot vijftien dagen naar verwachting verder toe, meldt het KNMI. Maar wat is een neerslagtekort eigenlijk? En waar wordt het door veroorzaakt? Is het misschien een signaal van de klimaatverandering?
Ozon is giftig aan het aardoppervlak, maar razend belangrijk op grote hoogte als beschermer tegen te veel ultraviolette straling. Het ozongat boven de Zuidpool heeft niet alleen invloed ter plaatse, maar leidt zelfs tot meer regen in de subtropen!
Het regent veel en vaak in ons kikkerlandje. Meteorologen doen hun best om ons erop voor te bereiden, zodat we droog kunnen blijven. Toch komt een bui altijd ongelegen. Elders in de wereld zijn de problemen nog veel groter: van overstromingen tot maandenlange droogte. Moeten we daar gewoon maa...
De TU Delft heeft een unieke weerradar ontwikkeld, de zgn. Drizzle Radar. De zeer gevoelige radar kan zelfs fijne motregen waarnemen. Als het weer het toelaat wordt deze dinsdag 14 augustus geplaatst op de 213 meter hoge KNMI-meetmast Cabauw bij Lopik.
Hoosbuien in Nederland, extreme wateroverlast in Engeland: toeval of trend? Volgens computermodellen krijgen landen op onze breedtegraad extra neerslag te verwerken door klimaatverandering. Lagere breedtegraden zouden juist droger worden. Een internationale onderzoeksgroep presenteert in het p...
Tropische buien tijdens de moesson hebben grote invloed op de vorming van het broeikasgas ozon. Dat is één van de verrassende conclusies van een grootschalige internationale meetcampagne vorig jaar in Westelijk Afrika waaraan ook het KNMI heeft deelgenomen.
Het KNMI schetst in vier nieuwe klimaatscenario’s in welke mate de klimaatverandering in Nederland kan leiden tot hogere temperaturen, heviger neerslag en zeespiegelstijging in 2050.
Begin februari waarschuwde het KNMI voor “gladheid door uitsneeuwende mist”. Maar wat is “uitsneeuwende mist” eigenlijk en hoe ontstaat het?
Grootschalige irrigatie kan zorgen voor meer regen. onderzoekers van Alterra (onderdeel van Wageningen UR) hebben samen met Japanse collega’s berekend dat er in het zuidwesten van Saudi-Arabië dertig procent meer regen zal vallen als er een 325 duizend hectare groot irrigatiegebied wordt...
In Brazilië is groot alarm geslagen wegens extreme droogte in het Amazonegebied. Rivieren hebben hun laagste stand bereikt in vijftig jaar. Honderdduizenden mensen zijn van de rivieren afhankelijk voor voedsel, drinkwater en transport.
In dit hoofdstuk wordt besproken hoe neerslag gevormd wordt en onder welke omstandigheden de verschillende typen neerslag ontstaan. Ook gaan we in op het gebruik van radar voor het verkrijgen van een gedetailleerd beeld van de neerslag. Tenslotte komt zichtbelemmering door neerslag aan de orde...
In hoofdstuk 10 (neerslag en buien) is de samenhang besproken tussen neerslag en bewolking; ook zagen we hoe de neerslagsoort afhangt van de omstandigheden. Weersystemen die de neerslagwolken creëren komen in dit hoofdstuk aan de orde.
Het zuiden van Europa heeft te kampen met verdroging. Daardoor ontstaan gemakkelijk bosbranden en wordt de overheid gedwongen tot maatregelen om watertekorten te beperken. Opmerkelijk is dat droogte en bosbranden zich juist steeds eerder in het jaar voordoen.
Grote delen van het gebied rond de Middellandse Zee hebben te lijden onder extreme hitte en daarmee gepaard gaande droogte. Frankrijk, Portugal en Spanje werden in maart al getroffen door de eerste bosbranden, en dat is erg vroeg voor de tijd van het jaar. Het weertype in Zuid-Europa past in h...
Zware buien zorgen de laatste dagen voor overlast. In het westen van ons land viel maandagochtend 4 juli op een aantal plaatsen 40 tot 80 mm. Ook op 30 juni vielen al enorme hoeveelheden; in Andel zelfs 113 mm in enkele uren!
Wie denkt dat het weer voornamelijk bestaat uit mist en miezerige regen, is in voor een verrassing. Het weer is soms zo ‘beestachtig’ dat de geleerden er geen verklaring voor hebben.
Iedereen die een sneeuwbal maakt, brengt een ingewikkeld natuurkundig proces op gang. Zo ingewikkeld zelfs dat beroemde geleerden er ruzie over hadden. Pas halverwege de twintigste eeuw werd het raadsel eindelijk opgelost.
Een van de meteorologische grootheden die uurlijks gemeten en gerapporteerd worden, is het zicht. Voor veel mensen is de precieze waarde niet zo van belang, behalve in zeer dichte mist bij uitzonderlijk slechte zichten van hooguit enkele honderden meters. In de luchtvaart zijn ook andere zicht...
In deze vraagbaak een uitgebreid verhaal over hagel. Velen van u kunnen de zware tot zéér zware hagel- en onweersbuien van 6 juni 1998 wel herinneren en sommigen hebben daar zelfs schade aan overgehouden. Wat is hagel, welke soorten zijn er en hoe wordt het gevormd? Ook bespreken we hoe het ko...
Slecht weer kan soms behoorlijk hinderlijk zijn. Helaas gebeuren daarbij nog teveel ongelukken met name op de weg. Toch is het aantal ongelukken in het verkeer terug te dringen indien men meer rekening hield met het weer en inspeelt of anticipeert op de heersende weersituatie. Veilig Verkeer N...
Sneeuw is een natuurverschijnsel dat bij velen sterk tot de verbeelding spreekt, maar in Nederland helaas betrekkelijk zeldzaam is. Vooral de laatste ruim tien jaren waren bijzonder arm aan sneeuw. Bovendien blijft de sneeuw vaak niet lang liggen – als het al tot een sneeuwdek komt.
Neerslag komt vrijwel overal ter wereld voor. Er zijn vele soorten die grofmatig onder te verdelen zijn naar hun samenstelling. Neerslagdeeltjes bestaan in ieder geval uit een toestand van water, hetzij in een vloeibare, hetzij in een vaste vorm of zelfs in gemengde vorm. Onder de eerste twee ...