Nano-onderzeeër kiest het ruime sop
Chemici uit de VS hebben een duikbootje te water gelaten ter grootte van één molecuul. En het kan nog varen ook, dankzij een door licht aangedreven motortje uit Groningen.
Chemici uit de VS hebben een duikbootje te water gelaten ter grootte van één molecuul. En het kan nog varen ook, dankzij een door licht aangedreven motortje uit Groningen.
Het DNA in onze cellen heeft het maar zwaar. Voortdurend ontstaan er breuken in DNA-strengen. Gelukkig beschikt ons lichaam over slimme ‘biologische machines’ die deze breuken repareren. Moleculair biologe Claire Wyman kreeg onlangs een subsidie om te ontrafelen hoe deze machines h...
Als we ooit kankercellen willen bestrijden met piepkleine nanobots, moeten we een manier vinden om ze met elkaar te laten communiceren. Spaanse wetenschappers zien in bacteriën de ideale postbodes om berichten tussen nanobots uit te wisselen.
Een heuse nanorobot in je lichaam is geen complete sciencefiction meer. Een Amerikaans onderzoeksteam heeft een DNA-robot op een zelf ontworpen parcours laten lopen. Een ander team liet eenzelfde soort robot bovendien een vracht nanodeeltjes vervoeren.
Nanotechnologie is hot in sciencefiction. Steeds vaker duikt de nieuwe technologie op in boeken, films of games. Hoe komt dat eigenlijk? Wat maakt ‘nanotech’ zo geschikt voor sciencefiction?
Je ziet ze niet, maar ze boenen je ruiten schoon, geven je zonder wachttijd de uitslag van een bloedtest en zorgen ervoor dat de zuurstof die je inademt goed terechtkomt. Welkom in de wereld van bio-nanotechnologie.
“Geen grey goo”, zegt Eric Drexler in het vakblad Nanotechnology. Het angstscenario waarin losgeslagen nanomachines zich vermenigvuldigen tot ze de planeet bedekken kan volgens de bedenker ervan, de ‘vader van de nanotechnologie’, de prullenbak in.