Vreemde schepsels: fossiel of fictie?
Rare beesten liepen er tienduizend jaar geleden rond op aarde. Weet jij welke dieren echt hebben bestaan en welke zijn verzonnen? Doe de quiz!
Rare beesten liepen er tienduizend jaar geleden rond op aarde. Weet jij welke dieren echt hebben bestaan en welke zijn verzonnen? Doe de quiz!
De beroemde koning Artur, heeft hij nu bestaan of niet? Wetenschappers zijn het er nog steeds niet over eens. Jozef Janssens denkt er het zijne over en beschrijft aan de hand van historische teksten de ontwikkeling van een Keltische krijger tot hoofse koning.
De 21ste eeuw is uitgeroepen tot Eeuw van de Biologie, maar bij de meeste mensen heersen nog hardnekkige misvattingen over biologische concepten en begrippen. Wij gaan op zoek naar de 25 grootste misvattingen.
De Nederlandse prinsessen spreken thuis naast Nederlands ook Spaans. Toch hebben veel mensen grote bezwaren als de thuistaal van een kind niet Nederlands is. Sharon Unsworth probeert met haar onderzoek misverstanden over tweetaligheid de wereld uit te helpen.
De eerste president van de moderne republiek Turkije, Mustafa Kemal (1881-1938) oftewel Atatürk, heeft zijn mythische status mede te danken aan film. Door dit moderne medium liet de Vader aller Turken de wereld een beschaafd, democratisch en westers georiënteerd land zien.
In de Nederlanden gingen in de late Middeleeuwen nogal wat mythologische verhalen over de Trojaanse oorlog rond. Door historici zijn ze lang afgedaan als bizarre historische uitwassen en werden ze vaak genegeerd. Neerlandica Wilma Keesman (UvA) onderzocht deze Troje-sagen in de Nederlanden. Zi...
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Dit keer een verhaal dat iedereen kent: ’s winters moet je je warm aank...
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Deze keer: je moet twee liter water per dag drinken.
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Deze keer: lezen bij weinig licht is slecht voor je ogen.
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Dit keer de mythe ‘als je scheert, krijg je daar snel dikke haren...
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? NEMO Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Met in deze aflevering: van chocolade krijg je puistjes.
De antieke wereld is doorspekt met mythes en legenden. Hoe verder je terug in de tijd gaat, hoe moeilijker het soms is om mythen en geschiedenis elkaar te scheiden. Veel verhalen zijn in de loop van de eeuwen een eigen leven gaan leiden. Sommige ontwikkelingen uit de oudheid worden te makkelij...
In Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld van Anton van Hooff lopen mythen en geschiedenis soms door elkaar heen. Maar als je daar rekening mee houdt is het boek een prachtig en compleet verhaal over de klassieke oudheid.
Sterven? ‘Been there done that’. Ondoden zoals zombies en vampiers vormen al decennia voer voor griezelverhalen. Maar zit er ook enige waarheid achter de mythologie van ondoden? Waar komen die verhalen eigenlijk vandaan?
Word nu nog slimmer! Train je brein! Als je de boekhandel inloopt, vind je zonder moeite een schrijver die je belooft dat je die 90% van je brein kunt leren gebruiken die nu maar een beetje ligt te verstoffen. Flauwekul natuurlijk: elke cel en elk hersengebiedje heeft een functie, en het is du...
Grieks aardewerk geeft wetenschappers een bijzondere blik op de vorming en de beeldtradities van de Griekse mythen. Veel scènes op de vazen tonen namelijk afbeeldingen van mythische verhalen waarin onze helden vaak een hoofdrol spelen.
Tijdens de Week van de Klassieken staan klassieke helden centraal. René van Beek, conservator van het Allard Pierson Museum in Amsterdam, vertelt in de Kennislink gastcolumn over een paar van zijn klassieke (gipsen) helden.
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Ter ere van de Week van de Klassieken is ...
Een fascinerende zeemythe is die van de schepen versplinterende ‘Kraken’. De vraag of dit beest echt bestaat is op dit moment zeer actueel. Opgeviste reuze pijlinktvissen en scheepsberichten voeden de mythe. De reuze pijlinktvis Architeuthis is waarschijnlijk niet agressief genoeg om daadwerke...