Heeft de natuur last van ons licht?
Afgelopen zomer besloot minister Van Nieuwenhuizen dat het licht langs autowegen ’s nachts weer aan moet. Heeft de natuur daar geen last van? Volgens bioloog Kamiel Spoelstra verschilt dit per soort.
Afgelopen zomer besloot minister Van Nieuwenhuizen dat het licht langs autowegen ’s nachts weer aan moet. Heeft de natuur daar geen last van? Volgens bioloog Kamiel Spoelstra verschilt dit per soort.
Een embryo ontstaat door het samensmelten van een eicel en een zaadcel. Zo hebben we het op school allemaal geleerd. Nieuw onderzoek, dat deze week verschijnt in Nature Communications, zet die kennis op zijn kop. Een team van Britse en Duitse wetenschappers slaagde erin om muizenembry...
Geneesmiddelen voor hersenziekten kun je testen op proefdieren, waarbij de ziekte die ze moeten genezen vooral tot uiting komt in hun gedrag. Maar een muis blijft beestje van dertig gram met lange snorharen. Is een muis wel zo geschikt om menselijke aandoeningen aan te meten?
Een hersenziekte kan het cognitief vermogen of gedrag flink aantasten. Bij muizen kun je dat nabootsen. Wat de gevolgen zijn van dat defect – of van de eventuele oplossing in de vorm van een medicijn – moet je testen. Met de Erasmusladder kun je gemakkelijk bestuderen hoe het loopg...
Hersenziekten scoren in de overlijdensstatistieken ver onder kanker en hart- en vaatziekten. Daardoor wordt de impact van aandoeningen aan de hersenen nogal eens onderschat. De invloed op kwaliteit van leven, de behandelkosten en het ziekteverzuim als gevolg van ziektes als depressie, epilepsi...
Dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder vaak allergisch en astmatisch zijn dan stadse kinderen was al bekend. Een team van Belgische en Nederlandse wetenschappers ontdekte een mogelijk mechanisme achter deze bescherming. Dankzij de vondst is astma in de toekomst wellicht te voorkome...
Nachtelijke verlichting kan de natuur verstoren. Sinds 2011 kijken Wageningse onderzoekers op acht locaties in Nederland naar het effect van verschillende kleuren licht op de aanwezige diersoorten. Is het wellicht mogelijk om verlichting te vinden die nuttig is voor de mens maar minder invloed...
We weten allemaal dat zonlicht onze huid ernstig kan beschadigen, maar toch trekken we ’s zomers massaal naar warme stranden. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een verklaring gevonden voor dit gedrag. Zij ontdekten dat UV-straling uit zonlicht een verslavend effect heeft bij muizen.
Uit onderzoek van de biologen Wayne Potts en James Ruff van de Universiteit van Utah blijkt dat muizen op een dieet met toegevoegde suiker minder gezond zijn dan hun soortgenoten die geen extra suiker eten. Maar is dat wel zo en wat kunnen we met die resultaten?
Veel ouders wisten het al, een huilende baby is vaak rustig te krijgen door hem op te tillen en te gaan lopen. Japanse onderzoekers bevestigen deze week in Current Biology dat zowel baby’s als muizen kalm worden als ze rondgedragen worden. Ze ontspannen en de hartslag gaat omlaag.
Het medicijn rapamycine verlengt de levensduur van muizen met tien tot vijftien procent. Helaas heeft het middel ook een aantal vervelende bijwerkingen. Amerikaanse wetenschappers hebben nu ontdekt dat je het levensverlengende effect en de bijwerkingen van elkaar los kunt koppelen. Brengt dat ...
Mensen zijn de enige diersoort ter wereld die met eindeloos geklets kennis weet over te brengen. Anders waren er geen dijken, wolkenkrabbers, fietspaden of melkkoeien. Nieuw onderzoek met kinderen en apen laat zien werpt nieuw licht op waarom kenniscultuur zo uniek is voor mensen.
Stress: waarom wordt de een er ziek van en de ander niet? Genetische verschillen in de werking van stresshormonen bieden mogelijk een verklaring, blijkt uit onderzoek van Vera Brinks.
Een kleine genetische verandering is alles wat nodig is om muizenembryo’s van hun hazenlip af te helpen. Dat schrijft een team van Amerikaanse wetenschappers in het blad Developmental Cell. De ontdekking biedt mogelijkheden om een hazenlip bij mensen eenvoudig te herstellen of wellicht zelfs t...
Het is Amerikaanse onderzoekers voor het eerst gelukt om een foutje in het DNA van een levende muis weg te knippen, en in plaats daarvoor een nieuw stukje erin te plakken. Dit soort gentherapie is een doorbraak, want eerder lukte het onderzoekers alleen maar om DNA te verbeteren door er nieuwe...
Mensen die regelmatig een sigaretje opsteken, zijn over het algemeen slanker dan niet-rokers. Dat komt doordat nicotine speciale receptoren in de hersenen activeert, schrijven Amerikaanse wetenschappers deze week in Science. De vinding biedt mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe medici...
Een klein sneetje is alles wat nodig is om kankercellen aan te sporen een tumor te vormen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Californië met muizen. Maar niet ieder sneetje is een voorbode voor kanker.
In het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is behalve kennis en inzicht ook schoonheid te vinden. Dat laat de tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” in het Museum Boijmans van Beuningen zien. Het menselijk lichaam is een van de wonderlijkste ‘machines’ die er bestaan en ...
Opereren in een gebied met veel zenuwen is lastig. De chirurg moet goed uitkijken dat hij niks beschadigt. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een methode ontwikkeld om zulke operaties te vergemakkelijken. Door de zenuwen te kleuren, zie je ze niet meer zo snel over het hoofd.
Om psychiatrische aandoeningen of gewoon gedachten te verklaren, kijken hersenwetenschappers in ons brein. Meestal met een fMRI-scanner. Maar er is iets beters aan de horizon. De nieuwste lasermicroscoop legt zelfs het geklets van afzonderlijke zenuwcellen vast.
Darmontstekingen remmen is zo makkelijk nog niet. Wetenschappers komen met een nieuw idee: eet piepkleine nanodeeltjes.
De hersenziekte Alzheimer, waarbij zenuwcellen snel aftakelen en vooral geheugenproblemen veroorzaken, valt nog lang niet te genezen. Deze week een lichtpuntje: de ontdekking van een nieuw eiwit kan helpen om Alzheimer te remmen, schrijven ze in Nature.
Doordat onze spieren energiezuinig zijn afgesteld, worden we tegenwoordig snel te dik. Obesitas is bij muizen te voorkomen door speciale kanaaltjes in de spieren te saboteren.
Muizen die gemaakt zijn uit genetisch materiaal van twee moeders leven een stuk langer dan muizen die een mix zijn van mannelijk en vrouwelijk DNA. Het eerste bewijs dat genen in het sperma van mannen een nadelig effect kunnen hebben op de levensduur van zoogdieren.
Het genoom van ’s werelds meest gebruikte proefdier – de muis – is nu beter in kaart gebracht dan ooit. Een belangrijke vooruitgang: wetenschappers kunnen nu veel sneller vaststellen of een bepaalde ziekte überhaupt bij de muis onderzoekbaar is. Dat helpt medisch onderzoek enorm vooruit.
Gevaarlijk genetisch gemodificeerde maïs en soja glippen volgens Greenpeace langs de controlerende blik van de Europese Voedselautoriteit (EFSA). Want de EFSA mist kleine details die op gevaar wijzen. Greenpeace vindt daarom dat het voedsel giftig is. Als ze gelijk heeft, is de consument die h...
Het AMC heeft als eerste in Nederland een lasertechniek in huis gehaald waarmee het sneller genetisch gemodificeerde muizen kan genereren. Bovendien kan de techniek gebruikt worden om muizensperma in eicellen te injecteren.
Met een onschadelijke laser op een lichaam schieten, en dan zien hoe groot een tumor is. Dankzij een nieuwe techniek hoeven we kankerpatiënten binnenkort niet meer open te snijden om te leren hoe erg ze eraan toe zijn.
In Zuid-Amerika is een reusachtige knaagdierschedel gevonden. De goedbewaarde schedel van het beest is 2-4 miljoen jaar oud en het grootste knaagdier ooit.
In reactie op rennen in een tredmolen gaan muizen meer zenuwcellen aanmaken en betere leerprestaties leveren.