Gezellig babbelen over scheikunde
Iedereen moet iets weten van chemie, vindt de Duitse chemicus Mai Thi Nguyen-Kim. Maar wie ze nou precies wil overtuigen met haar boek ‘Een kwestie van chemie’ wordt niet duidelijk.
Iedereen moet iets weten van chemie, vindt de Duitse chemicus Mai Thi Nguyen-Kim. Maar wie ze nou precies wil overtuigen met haar boek ‘Een kwestie van chemie’ wordt niet duidelijk.
Met de app ResourCity vangen kinderen elementen en leren ze meer over chemie, technologie en duurzaamheid. Vanaf nu kun je het in Oss spelen.
Groningse onderzoekers hebben een nieuwe methode gevonden om de concentratie van verschillende stoffen in bloed sneller te meten. Een veelzijdig systeem, maar om het echt toe te passen hebben ze nog hulp nodig.
Mensen, dieren, planten en micro-organismen: de aarde zit vol met leven. Miljarden jaren geleden ontstond leven met een simpele cel. Kunnen wij het ontstaan van leven namaken? Tijdens NEMO Kennislink Live sprak redacteur Desiree Hoving hierover met drie experts.
Zelf leven van de grond af opbouwen. Uit niks meer dan losse moleculen. Scheikundigen proberen het, maar dat is nog niet makkelijk. In een reeks spoedcursussen praat Kennislink je snel bij over hoe je van een knutseldoos met moleculen tot iets kan komen dat op leven lijkt. Deze week: wat is ee...
Al het leven om ons heen bestaat uit moleculen. Weet jij wat een molecuul ís en doet?
Botsingen tussen moleculen zijn nog altijd een raadsel voor fysici. Een experiment onder leiding van Nijmeegse onderzoekers is in staat het langgezochte licht op de zaak te werpen. Voor het eerst wisten ze een botsing tussen twee moleculen zo te controleren dat ze bestudeerbaar zijn, schrijven...
Hoe zwaar één molecuul is? Met een minuscuul weegschaaltje, ontworpen door Amerikaanse wetenschappers, is het gewicht van individuele moleculen nu één voor één te wegen. De toepassingen lijken breed: van het bestuderen van cellen tot het detecteren van ziektes.
Ook in de ruimte kunnen astronomen weer rustig ademhalen. Met dank aan de Europese ruimtetelescoop Herschel. Die heeft na lang zoeken voor het eerst zuurstofmoleculen gevonden in het heelal.
Een wiskundestudent van de Universiteit Utrecht heeft samen met zijn begeleiders een nieuw record neergezet in het rekenen aan zogenaamde zelfmijdende wandelingen. De onderzoekers berekenden het aantal manieren om 36 stappen te zetten in een driedimensionaal rooster, zonder twee keer op dezelf...
Dat je berekeningen kunt maken met DNA, weten we al bijna twintig jaar. Maar de revolutionaire computer die je ervan zou kunnen bouwen, bleef uit. Twee Amerikaanse wetenschappers hebben nu de beste ‘DNA-computer’ tot nu toe gemaakt met een veelbelovend ontwerp.
We kennen de fata morgana voornamelijk uit de woestijn, maar ook op de nanoschaal kunnen ze voorkomen. Je kunt er zelfs enkele moleculen mee in beeld brengen. Dat laten Leidse natuurkundigen vandaag zien in Science.
Eerder deze maand maakte Chemical Abstracts de registratie van het vijftigmiljoenste molecuul bekend. Op naar de honderd miljoen!
Een internationaal team van sterrenkundigen heeft met behulp van de grote radiotelescoop van Green Bank het bestaan van acht nieuwe organische moleculen in de interstellaire ruimte aangetoond.
Een team onderzoekers is er in geslaagd om de ultrasnelle beweging van moleculen over een oppervlak in ‘real-time’ te volgen. De beweging gaat veel sneller dan gedacht; bovendien blijken koolstofmonoxide-moleculen tijdens hun wandeling over een platina oppervlak te ‘waggelen’.
Er is een tijd geweest dat het molecuulbegrip nog niet bestond en dat de atoomtheorie alleen in algemene zin werd gebruikt. De atoomtheorie zelf stamt uit het Griekenland van de 5de eeuw v.Chr.; de molecuultheorie blijkt een Nederlands product uit de 17de eeuw n.Chr., de eeuw van de Wetenscha...
Onderzoekers van de Universiteit Twente en de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) hebben onlangs vastgesteld dat op zich identieke moleculen verschillend reageren op ‘belichting’ met een femtoseconde-laserpuls. Ieder molecuul blijkt net iets anders beïnvloed te worde...
Molecular imaging belooft biologische processen tot op het molecuul zichtbaar te maken. En de beste scanner ter wereld staat in Utrecht.
Het laboratorium op een chip is een toekomstdroom. Zo’n minuscuul laboratorium moet snel uitsluitsel geven over je cholesterol, je DNA of bepaalde eiwitten. Met technieken uit de chipfabricage werken chemici en biologen aan microkanaaltjes die biologische monsters scheiden. Dergelijke leidinge...
Waterstofatomen van een watermolecuul gaan af en toe spontaan zo hard trillen dat het molecuul uit elkaar valt. Dat ontdekten natuurkundigen van het instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) in Amsterdam. De onderzoekers zijn verbonden aan de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Mat...