Hoe milieuvriendelijk is een kerstboom?
Neem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
Neem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
Redacteur Mariska van Sprundel denkt graag dat ze een bewustere kledingkoper is: ze koopt minder dan vroeger en vaker tweedehands. Tot het over sportkleding gaat.
Het einde van 2019 stond in het teken van de PFAS-crisis. De overheid kwam met een strenge norm voor het verplaatsen van dit schadelijke goedje, maar verruimde deze alweer snel. NEMO Kennislink beantwoordt zeven prangende vragen.
Er zijn talloze manieren om duurzaam te leven. Maar het kan allemaal nog duurzamer. Tijdens NEMO Kennislink Live sprak moderator Desiree Hoving met drie experts over waarom de duurzame transitie zo moeilijk is.
In de uiterste diepten van de oceanen vind je geen ongerepte natuur meer. Zelfs op kilometers onder de zeespiegel troffen Britse onderzoekers sporen van onze industriële activiteiten aan. Vlokreeften die leven op extreme diepten bevatten bestanddelen van industriële producten.
Het Nederlandse initiatief The Ocean Cleanup wil de oceanen van de wereld ontdoen van drijvend plastic afval door het er met gigantische drijvende modules vanaf te schrapen. Het project zit inmiddels in de testfase op de Noordzee. Heeft het straks kans van slagen in het ruime sop?
In Nederland wordt steeds minder gesaneerd. Het aantal locaties waar de bodem schoongemaakt moet worden is drastisch teruggebracht. Tegelijkertijd is de kennis over in situ sanering toegenomen; bijvoorbeeld biologisch saneren met hulp van natuurlijk aanwezige bacteriën. Het bedrijf Bi...
Milieuvervuiling: hoe pakken we het aan? Sinds een jaar of twintig is er steeds meer aandacht voor het inzetten van schoonmakende bacteriën op verontreinigde locaties. Wetenschappers proberen overal bacteriën vandaan te plukken die een bijdrage kunnen leveren.
De 40.000 ‘ecotoeristen’ die jaarlijks een bezoek brengen aan de Zuidpool, zijn enorme milieuvervuilers. De bezoekers van de ondergesneeuwde landmassa brengen hierdoor niet alleen het Antarctische gebied in gevaar, maar ook de rest van de wereld.
De hoeveelheid chemische vervuiling in nieuwe kweekvissoorten zoals pangasius en tilapia is erg laag. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
We vliegen van hot naar her, alles onder de vlag van een hoger doel. Drie vlaggen zelfs: mobiliteit, economie en vooruitgang. Drie prachtige alibi’s om dingen te laten gebeuren die verfoeilijk zijn.
Oliebronnen; bronnen van energie, maar óók van vervuiling. Aan de hand van een ‘industrieel landschap’ in Azerbaijan, gefotografeerd door de Canadees Edward Burtynsky, komt milieu-econoom Withagen met een weinig hoopgevend verhaal: “Van de vervuilende oliewinning zijn we nog ...
Het ‘wonderpoeder’ DDT was in 1948 nog goed voor een Nobelprijs. Maar tegenwoordig is DDT óók een van de iconen van de vérgaande invloed van wetenschap en technologie op het milieu.
De milieuwaarschuwingen zijn de laatste tijd niet van de lucht: poolkappen smelten langzaam en skiën in de Alpen is over tientallen jaren wellicht voorbij. Hoewel sommige wetenschappers deze doemscenario’s over de mogelijke gevolgen van klimaatverandering overdreven vinden, zorgt zo̵...
In zijn afstudeerscriptie laat Daniel Meijers zien dat mensen die zowel tegen kernenergie als tegen klimaatverandering zijn, in het debat hierover onterecht voor een keuze tussen twee kwaden gesteld worden.
Maandagochtend in de file, op een julidag aan het strand of manoeuvrerend door een winkelstraat op zaterdagmiddag weet je het heel zeker: in Nederland zijn te veel mensen! En Europa tikt ons op de vingers vanwege te veel luchtvervuiling. Is Nederland echt zo vol?
Duurzame chemie is een veel gehanteerde term die een ieder vaak op zijn eigen wijze interpreteert. Het doel van dit essay is het begrip duurzame chemie nader te definiëren en een overzicht te geven van de activiteiten die op dit gebied plaats vinden. De volgende vragen staan hierbij centraal: ...
‘Dansend op de afvalberg van de consumptiemaatschappij holt de mensheid collectief de verdoemenis tegemoet’ sombert de milieudoemdenker. Veel afvalproblemen bieden op het eerste gezicht inderdaad weinig vrolijkmakende perspectieven. Toch is lang niet iedere zak afval een even uitzichtloos prob...