Vier vragen over klimaatmigratie
Slaan miljoenen mensen op de vlucht door klimaatverandering? Nee, zo werkt het niet, blijkt uit onderzoek.
Slaan miljoenen mensen op de vlucht door klimaatverandering? Nee, zo werkt het niet, blijkt uit onderzoek.
Er zijn honderden nieuwe grafheuvels op de Veluwe ontdekt. Dit maakt de Veluwe een van de drukste gebieden van Europa in de prehistorie.
De Afsluitdijk krijgt voor het eerst een grondige renovatie. Onderzoekers lieten alvast een ‘superstorm’ los op een stukje testdijk.
Voor de Week van de Klassieken trappen we af met een artikel over Attila de Hun. Was hij verantwoordelijk voor de volksverhuizingen en de val van het Romeinse Rijk?
Het Surinaams-Javaans wordt al meer dan een eeuw gesproken in Suriname door Indonesische migranten en hun nakomelingen. Zowel het Sranantongo als het Nederlands hebben hun stempel gedrukt op deze taal, blijkt uit onderzoek.
Op 23 augustus 2018 was het vierhonderd jaar geleden dat de beroemde schrijver Bredero overleed. Ter herdenking stelde neerlandicus Jeroen Jansen een tentoonstelling en een wandeltocht samen.
Het aantal expatkinderen groeit. Taalwetenschappers pleitten er deze zomer al voor dat scholen meer gebruikmaken van meertalige achtergronden.
Door een zware aardbeving in 2013 zakten vier eilandjes in de Filipijnen evenveel omlaag als de zeespiegel in de komende eeuw zal stijgen. Nu lopen deze eilandjes vrijwel dagelijks bij vloed onder water. Het is een uniek natuurlijk experiment, met verrassende uitkomsten.
Zuid-Molukse jongeren kaapten veertig jaar geleden een trein en gijzelden ruim honderd basisschoolkinderen. Zoiets was hier nog nooit gebeurd. Wat dreef de Zuid-Molukse jongeren tot deze acties?
Filosofie en recht komen samen in het promotieonderzoek van Martijn Stronks. Hij onderzocht het aandeel van tijd binnen migratierecht. Hoe lang blijft een vreemdeling een vreemde eend in de bijt?
Wat is eigenlijk een moedertaal? En hoe heeft taal invloed op het ouder worden? NEMO Kennislink interviewt taalwetenschapper Merel Keijzer. Zij onderzoekt aan de Rijksuniversiteit Groningen onder meer of het leren van een tweede taal Alzheimer kan uitstellen.
Onderzoekers kijken bij migratiegeschiedenis vaak naar de mensen die vertrekken en hun nieuwe omgeving. De achterblijvers zijn minder interessant, want bij hen verandert er weinig. Maar is dat wel zo? En waarom kiest de ene mens voor emigratie en blijft de ander? Een filosofische blik op migra...
Landbouwcrises zijn een mogelijke oorzaak voor migratiestromen. Maar hoe ingewikkeld de relatie tussen landbouw en migratie is, bleek opnieuw tijdens een van de vijf voedseldebatten in de Rode Hoed, georganiseerd door het Centrum voor Landbouw en Milieu.
2015 was het Jaar van de Bodem. Ter afsluiting sprak Kennislink met filosoof Jan-Hendrik Bakker over de emotionele band die de mens heeft met de grond onder zijn voeten.
Etnolecten zijn taalvariëteiten die van oorsprong gesproken worden door een bepaalde etnische groep, zoals Indisch Nederlands, Surinaams Nederlands en Marokkaans Nederlands. Ze zijn niet alleen te horen bij migranten van de eerste generatie, maar ook bij tweede en latere generaties.
In mei publiceerde Human Rights Watch een rapport over martelkampen in Jemen. Westerlingen zijn niet de enigen die ontvoerd worden; ook migranten uit de Hoorn van Afrika zijn slachtoffer. Antropologe Marina de Regt beschrijft de gevolgen van de politieke crisis in Jemen voor Ethiopische migran...
Weg met het idee dat migratie de armste mensen helpt, stelt econoom Paul Collier in zijn nieuwe boek ‘Exodus’. Volgens hem moeten de meeste migranten sneller terugkeren naar hun thuisland, want te veel migratie is ook niet goed.
Begin dit jaar lanceerde het Meertens Instituut een nieuwe databank over migratie in Nederland in de twintigste eeuw. Hoe kwam deze databank tot stand en wat kun je erin opzoeken? Op deze vragen geeft onderzoeker Gerrit Bloothooft antwoord. Bloothooft is als naamkundige werkzaam aan de Univers...
Hoe houden autoritaire regimes zich staande in tijden van globalisering? Politicoloog Marlies Glasius van de Universiteit Amsterdam ontving een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro om die vraag te onderzoeken.
Expats, werknemers die speciaal voor hun baan naar een ander land verhuizen, worden vaak als een apart type buitenlander gezien. Maar net als ‘klassieke’ migranten vinden ook zij het vaak moeilijk zich echt thuis te voelen in Nederland.
De landbouw ontwikkelde zich zo’n 11.000 jaar geleden in het Midden-Oosten. Mensen gingen niet langer zwervend op zoek naar eten, maar werden zelfvoorzienend en ging zich settelen. Pas vijfduizend jaar later bereikte de landbouwrevolutie Noord-Europa. Hoe de Noord-Europeanen boeren werden is a...
Willem Adelaar, Leids hoogleraar Talen en Culturen van Indiaans Amerika, krijgt een Europese subsidie voor onderzoek naar de relaties tussen Midden-Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse Indianentalen.
De klassieke aanname dat ’s werelds grootste dieren, de baleinwalvissen, vasten tijdens hun voorjaarsmigratie naar de foerageergebieden in de Arctische Oceaan, is niet juist. Dat blijkt uit onderzoek van Fleur Visser en Jef Huisman van de Universiteit van Amsterdam en internationale collega’s....
Hedendaagse Aboriginals stammen rechtstreeks af van een vroege migratiegolf de moderne mens (Homo sapiens) van Afrika naar Azië, minstens 24.000 jaar vóór de bevolkingstrek waar de hedendaagse Europeanen en Aziaten van afstammen! Dit blijkt uit internationaal genoomonderzoek waarvan d...
De tijd dat migranten een miserabel slagerijtje of snackbar runden is voorbij. Jonge allochtone ondernemers springen handig in op de behoefte aan zakelijke en persoonlijke dienstverlening. Waarom wordt er dan toch zo tobberig gedaan over migranten? We zijn gewoon te ongeduldig, zegt Ewald Enge...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week Susan Leclercq, projectmedewerker van het recent...
De mysteriën rond de afkomst van de mens zijn ontrafeld. Ons eigen DNA wijst uit dat onze herkomst in Afrika ligt. Daar leefden de genetische Adam en Eva die via verre reizen uiteindelijk de hele wereld bevolkten.
Roodborstjes maken tijdens de migratie gebruik van het aardmagnetisch veld. Daarbij zijn zij niet alleen afhankelijk van licht, maar ook van een scherpe visuele waarneming met het rechteroog. Dat schreven Duitse biologen afgelopen week in Current Biology.
Niet-westerse allochtonen die in een zwarte wijk wonen, hebben minder contact met autochtone Nederlanders én met andere etnische groepen. Zwarte wijken zijn dus een belemmering voor de integratie van allochtonen. Toch moeten we het belang van de kleur van de wijk niet overschatten.
Als iemand in New York een gesprek met je begint, dan is de eerste vraag na ‘How are you today?’: ‘Where are you from?’. Aan de hand van deze observatie vergelijkt Jan Willem Duyvendak hoe Amerikanen en Nederlanders teruggrijpen op nostalgie om zich thuis te kunnen voelen in een veranderende w...