Klimaatverandering, maar dan níet door de mens
De mens is kampioen klimaatverandering. Maar kan het klimaat ook veranderen zonder ons toedoen? NEMO Kennislink zet enkele niet-menselijke invloeden op een rij en kijkt hoe ze uitpakken voor de aarde.
De mens is kampioen klimaatverandering. Maar kan het klimaat ook veranderen zonder ons toedoen? NEMO Kennislink zet enkele niet-menselijke invloeden op een rij en kijkt hoe ze uitpakken voor de aarde.
Hoe eindigt de aarde? Leidt de mens het einde van de planeet zelf in? Zorgt de zon voor de aardse apocalyps met een allesvernietigende explosie? Redacteur Roel van der Heijden geeft antwoord.
De aarde klotst van het water, en in het kosmische perspectief is dat opmerkelijk voor een rotsachtige planeet die zo dicht bij de zon ontstond. Hoe werd de aarde zo’n waterrijke plek waar leven zich in reusachtige oceanen kon ontwikkelen?
In een meteoriet uit Australië blijken deeltjes te zitten die nog ouder zijn dan de zon en de aarde. Dit ‘presolaire’ sterrenstof is ruim 7 miljard jaar oud – als de dateringen kloppen tenminste.
Afgelopen vrijdag zagen veel mensen een oplichtend spoor door de lucht trekken. Het moet een stuk steen uit de ruimte zijn geweest, dat door de dampkring richting aarde bewoog. Waarschijnlijk is deze meteoriet iets ten noorden van Zwolle neergekomen.
Mineralen uit meteorieten van Mars laten zien dat vanaf 4,5 miljard jaar geleden geen catastrofale inslagen meer plaatsvonden op de rode planeet.
66 miljoen jaar geleden maakte een meteorietinslag een einde aan het dinotijdperk. Een natuurlijk massagraf in Noord-Dakota biedt voor het eerst een inkijkje in de gebeurtenissen op de dag van die inslag.
In Groenland is ergens in de Oude Steentijd een grote meteoriet ingeslagen. Dat blijkt uit de ontdekking van een enorme krater, die verborgen zat onder het ijs. Als de interpretaties kloppen, althans.
Je hoort er niks van maar het is overal: geluid dat zó laag is dat onze oren het niet meer horen. Wetenschappers ontdekken nu de mogelijkheden om van dit zogenoemde infrageluid een wetenschappelijk instrument te maken. Bij de TU Delft luisteren onderzoekers naar gletsjers, vulkanen en meteoren...
In het Vaticaan vind je niet alleen priesters die hun leven wijden aan gebed en bezinning. Maar ook veertien broeders die er als astronoom werken en publiceren in wetenschappelijke tijdschriften. NEMO Kennislink interviewt Guy Consolmagno, de baas van het Vaticaans Observatorium over de strijd...
In Argentinië is een grote meteoriet opgegraven. Het is een brokstuk van een gigantische ruimtesteen, die ruim vierduizend jaar geleden in de atmosfeer uit elkaar knalde. Het fragment mag gerekend worden tot de top-5 van de grootste meteorieten ooit op aarde gevonden.
Onze planeet kan ieder moment geraakt worden door een stuk ruimtepuin, aldus verschillende prominente wetenschappers. Ze pleiten voor meer onderzoek. Een kwestie van bangmakerij of moet de wetenschap daadwerkelijk meer energie steken in het voorspellen van inslagen?
Met een opvallend grote kern stelt de kleinste planeet van ons zonnestelsel, Mercurius, wetenschappers voor een raadsel. Waarom is die kern vergeleken met de kern van de andere binnenplaneten relatief zo groot? Is dat al zo sinds de vorming van ons zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden, of is...
Nederland heeft er een meteoriet van eigen bodem bij. De buitenaardse steen sloeg 140 jaar geleden in op een akker bij Diepenveen, en dook vorig jaar plotseling op bij een expositie in Hardenberg. Het is pas de vijfde Nederlandse meteoriet die geregistreerd staat, en het is een bijzonder exemp...
Een merkwaardige steen uit de Sahara in zuidwest Egypte blijkt een stuk van een komeetkern te zijn. Het is de eerste keer dat een stuk komeet groter dan een stofdeeltje op aarde is gevonden. De vondst lost eindelijk het raadsel op van de aanwezigheid van het zogeheten Libische woestijnglas in ...
Wetenschappers hebben 5000 jaar oude kralen uit Egypte onderzocht. Met röntgenstralen en neutronenactivering stelden ze onomstotelijk vast dat het materiaal uit de ruimte komt. Ook zagen ze hoe het materiaal – ijzermeteoriet – bewerkt was. De oude Egyptenaren gebruikten daarbij tec...
Als de meteoriet die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs de das om deed ergens anders op aarde terecht was gekomen dan waren de gevolgen waarschijnlijk minder desastreus geweest. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Stierven de dinosauriërs nu wel of niet uit door de inslag van een meteoriet? De meningen zijn nog altijd verdeeld, maar verbeterde dateringsmethoden ondersteunen de inslagtheorie.
Er is altijd veel nieuws te scoren op één van ’s werelds grootste geologische conferenties: de jaarlijkse bijeenkomst van de Geological Society of America. Dit jaar was deze conferentie in het Amerikaanse Charlotte (North Carolina) van 4-7 november. Kennislink was er bij om het beste nie...
Nederland is klein en meteorietinslagen zijn zeldzaam. Toch is ons land wel eens geraakt door kosmische brokstukken. Nederland telt, voor zover we weten, vijf treffers.
Een uitsterving van groot wild, hevige kou en de ondergang van de Clovis cultuur. Dit rampscenario voltrok zich in Noord-Amerika rond 12.900 jaar geleden. De explosie van één of meerdere hemellichamen zou dit allemaal verklaren…
Amerikaanse onderzoekers hebben nieuwe aanwijzingen gevonden dat asteroïden en kometen de bouwstenen van het leven naar de aarde hebben gebracht. Op meteorieten uit Antarctica en Australië troffen ze twee van de vier bouwstenen van DNA aan. Plus een aantal moleculen zónder biochemische relevan...
De dinosauriërs heersten op aarde tot 65,5 miljoen jaar geleden. Toen kwam de grote inslag bij Mexico. Wetenschappers hebben nu nog een inslagkrater gevonden van 65,5 miljoen jaar oud. In Oekraïne.
Wat doodde de mammoeten in Noord-Amerika? Een meteoriet volgens recent onderzoek. Hernieuwd onderzoek kraakt het eerdere onderzoek echter deels.
In het verleden leefde groot wild in Noord-Amerika. Maar 12.900 jaar geleden was dat ineens anders. De oorzaak was lang onbekend. Nu lijken wetenschappers er uit te komen.
Wetenschappers krijgen geen informatie over ingeslagen meteorieten meer. De Amerikaanse luchtmacht stopt de informatiestroom. Zonder opgaaf van reden. Onderzoekers treuren.
Ook vulkanen, aardverschuivingen, inslaande hemellichamen en meteorologische fenomenen leiden tot tsunami’s.
In noordoostelijk Rusland is een enorme diversiteit aan dinosauriërresten gevonden. De ouderdom van de dinosauriërresten is 65-68 miljoen jaar. Net voor de totale uitsterving van de dinosauriërs. Dit wijst er op dat ze nog niet op hun retour waren voor de fatale meteorietinslag. Uitsterving do...
Onze maan draait in één omwenteling rond de aarde precies één keer om haar as. Daardoor zien we altijd dezelfde kant van het hemellichaam; de andere kant blijft voor ons onzichtbaar. Wetenschappers in Parijs hebben berekend dat die situatie niet altijd zo is geweest: miljarden jaren geleden wa...
Op vijf momenten in de geologische geschiedenis vond massale uitsterving plaats. Shanan Peters meldt in Nature dat het dalen en stijgen van de zeespiegel een enorme invloed heeft gehad op de bodems, dus op het leven erop en dus op de uitsterving ervan. Hij verwerpt andere oorzaken zoals de ins...