Op weg naar de verrassende planeet dichtbij de zon
De planeet Mercurius blijkt sporen te bevatten van geologische activiteit en ijs. Ruimtesonde BepiColombo gaat de verrassende wereld van dichtbij onderzoeken.
De planeet Mercurius blijkt sporen te bevatten van geologische activiteit en ijs. Ruimtesonde BepiColombo gaat de verrassende wereld van dichtbij onderzoeken.
Precies honderd jaar geleden presenteerde Albert Einstein de correcte versie van zijn algemene relativiteitstheorie. De bewijzen voor die theorie hebben zich de afgelopen eeuw opgestapeld. Van zonsverduisteringen tot vliegende atoomklokken, wetenschappers grepen alles aan om Einsteins theorie ...
Met een opvallend grote kern stelt de kleinste planeet van ons zonnestelsel, Mercurius, wetenschappers voor een raadsel. Waarom is die kern vergeleken met de kern van de andere binnenplaneten relatief zo groot? Is dat al zo sinds de vorming van ons zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden, of is...
Woensdagochtend 6 juni stond Venus precies tussen de aarde en de zon waardoor zij als een klein zwart stipje op de zon te zien was. Dit verschijnsel wordt een Venusovergang genoemd, en komt maar zelden voor. Lees hier alles over de overgang.
Einsteins absolute lichtsnelheid ligt sinds vorige maand onder vuur maar er lijken nog geen serieuze barsten in zijn werk te zitten. De speciale en algemene relativiteitstheorie uit 1905 en 1916 zijn inmiddels gangbare modellen en staan in het hart van de moderne natuurkunde.
De kleinste planeet van ons zonnestelsel, Mercurius, is het bestuderen waard. Ondanks zijn geringe formaat en zijn verzengende klimaat heeft de planeet namelijk een magnetisch veld. Hoe dat er precies uitziet weten we binnenkort, dankzij MESSENGER. De Amerikaanse ruimtesonde bereikte deze week...
Voor opzienbarende astronomie hoef je niet ver van huis te zijn: in ons eigen zonnestelsel komen genoeg spannende en verrassende verschijnselen voor. In dit dossier gaan we op reis van de kern van de zon naar de grens van haar invloedsgebied.
NASA’s ruimtesonde Messenger heeft de binnenste planeet ongekend nauwkeurig onderzocht. De sonde kwam er tijdens zijn scheervlucht langs Mercurius bijvoorbeeld achter dat het magnetisch veld van de planeet springlevend is, in plaats van een restant uit eerdere tijden.
Na een jarenlange reis is NASA’s ruimtesonde Messenger langs de binnenste planeet van ons zonnestelsel gevlogen. De sonde zag dat de krater Caloris groter is dan gedacht. Ook bleek het raadselachtige magneetveld van Mercurius erg stabiel.
Mercurius is de minst onderzochte planeet in de binnenste regionen van het zonnestelsel. Doordat hij zich dicht bij de zon bevindt is hij moeilijk vanaf de aarde waar te nemen en moeilijk bereikbaar door ruimtesondes. BepiColombo is dan ook een van de moeilijkste missies op het vlak van planet...
In 2013 zal de bijzondere missie BepiColombo van start gaan in samenwerking tussen ESA en het Japans ruimteagentschap JAXA. Het gaat om twee orbiters en een bijzondere aandrijfmodule die als een sandwich met elkaar verbonden zullen worden. Reisdoel: de nog met veel raadsels omgeven planeet Mer...
Vandaag tussen 13:12 uur en 20:41 uur beweegt er een klein zwart stipje over de zon: het silhouet van de planeet Mercurius. Bij veel sterrenwachten in het land is deze overgang te volgen. Deze gebeurtenis is redelijk uniek want het komt ongeveer 14 keer per eeuw voor, de vorige was op 8 en 9 n...
In 2013 begint de ESA-missie BepiColombo naar de binnenste planeet van ons zonnestelsel. In het kader van dit Europees-Japanse project zullen tegelijk twee ruimtesondes naar Mercurius vliegen. Ook België is bij dit programma betrokken.
De planeet die het dichtst bij de zon staat krijgt doorgaans niet zoveel aandacht. Maar daar komt verandering in. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA lanceerde op 3 augustus de MESSENGER. Deze onbemande ruimtesonde gaat Mercurius uitgebreid verkennen.
Op woensdag 7 mei trok Mercurius tussen de aarde en de zon door. De kleine planeet was daardoor een paar uur lang als een zwart stipje op de zonneschijf te zien zijn. De Mercuriusovergang was live via Kennislink te zien.
Een echte ruimterace is het natuurlijk niet, maar van nauwe samenwerking is in elk geval geen sprake. Europa en de Verenigde Staten gaan allebei een bezoek brengen aan de planeet Mercurius. Allebei op eigen houtje. En NASA is vastbesloten om als eerste te arriveren.
Christoffel Columbus zou er jaloers op worden. De ontdekkingsreizigers van de twintigste eeuw – onbemande ruimtesondes met gevoelige camera’s aan boord – hebben geen nieuwe continenten in kaart gebracht, maar compleet nieuwe werelden blootgelegd. Elk met hun eigen bergen en d...