Wie zit er nu in een propagandabubbel?
Informatie vormt de wereld waarin we leven, en het Westen en Rusland lijken momenteel in een volstrekt andere mediawereld te leven. Wie zegt dat wíj niet in een propagandabubbel zitten?
Informatie vormt de wereld waarin we leven, en het Westen en Rusland lijken momenteel in een volstrekt andere mediawereld te leven. Wie zegt dat wíj niet in een propagandabubbel zitten?
De één volgt de aanhoudende stroom nieuws en beelden uit Oekraïne op de voet. De ander houdt zich meer afzijdig. Waar zit hem dat in? Een sociaalpsycholoog verklaart.
Vorige week maakte premier Rutte strengere maatregelen bekend. Later kwamen daar nog dringende adviezen bij. Hoe effectief is deze communicatie?
Piratenzender Veronica, verzuilde omroepen en sportprogramma Langs de Lijn. Er zullen maar weinig mensen zijn die nu niet aan de radio denken. Dit medium viert dit jaar zijn honderdste verjaardag en een boek kon dan ook niet uitblijven.
Nederlandse media hanteren bij berichtgeving over suïcide speciale richtlijnen om imitatiezelfmoorden tegen te gaan, maar deze zijn onvoldoende onderzocht.
‘Vogels vliegen’, ‘teken dragen Lyme’, ‘pitbulls zijn agressief’. Allemaal waar, maar deze uitspraken zijn niet áltíjd waar. Een nieuwe theorie verklaart waarom – en wanneer – we zulke algemene zinnen als juist ervaren.
Hoe zagen Nederlanders zichzelf in de twintigste eeuw? Jesper Verhoef onderzocht onze identiteit aan de hand van het publieke debat over nieuwe media uit Amerika. Wat blijkt? Nederlanders moesten niets hebben van die moderne fratsen.
Directeur van de AAAS Barbara Schaal en CEO Rush Holt staken vanochtend een betoog af over het belang van wetenschap voor de maatschappij. Ze maken zich grote zorgen over de nieuwe regering in de Verenigde Staten. Redacteur Hersenen & Gedrag Mariska van Sprundel houdt een blog bij voor NEM...
Nederland is met vakantie! Maar hoe komt het eigenlijk dat we ons beperken tot een relatief klein aantal plekken? Hoe werkt massatoerisme, kortom – en wat zijn de beperkingen ervan?
Lang niet elke expert die u krijgt voorgeschoteld in de media is daadwerkelijk de specialist die u misschien denkt. Soms zou het beter zijn van wel. Vooral als de journalist de geloofwaardigheid van zijn verhaal met de mening van een wetenschapper wil versterken.
Nieuwsberichten die geheel automatisch de computer uitrollen, zonder dat er een schrijvende mens aan te pas is gekomen. Heeft de robot-journalist de toekomst? Hoogleraar digitale communicatie Emiel Krahmer laat er, in een zelf geschreven blog, zijn licht over schijnen.
Toen demonstranten in Kiev het regime van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj omverwierpen, was Rusland er als de kippen bij de hele revolutie in Oekraïne weg te zetten als ‘een fascistische machtsovername die doet denken aan die van Adolf Hitler’. De herinnering aan de ...
In Nederland zijn journalisten vrij om te schrijven wat ze willen, maar in China bestaat deze persvrijheid niet. Correspondenten in China blijken ernstig in hun werk te worden belemmerd door de overheid, zo blijkt uit onderzoek van masterstudent Media en Journalistiek Ivana Zolak.
De komende weken gaat Kennislink in op hersenspinsels over hersenscans. Zijn jouw verwachtingen van deze neuro-imaging technieken realistisch, of laat jij je, al dan niet onbewust, leiden door mythen en hypes? Nu alvast een voorproefje: waarom lenen hersenscantechnieken zich eigenlijk zo goed ...
Elke week verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week: neurowetenschapper Nienke van Atteveldt over hoe de m...
Volg jij ook de meest recente economische ontwikkelingen in de media? Goed idee, maar blijf kritisch. Er sluipen namelijk geregeld fouten in economische nieuwsberichten. Over de oorzaken en wat je eraan kunt doen gaat dit artikel.
De snelle opkomst van Pim Fortuyn als politicus – nu tien jaar geleden – is vaak toegeschreven aan zijn bijzondere persoonlijke eigenschappen en uitstraling. Maar eigenlijk, zo stelt socioloog Jasper Muis, was het eerder de intense media-aandacht die Fortuyns politieke carrière lanceerde.
Gewelddadige games maken agressief. Maar nu blijken gewelddadige teksten hetzelfde effect te hebben. Waarom maken we ons zorgen over Modern Warfare en niet over De aanslag? Gastcolumnist Linda Duits pleit voor een eerlijker beeld van gamers.
Ouders, opgelet: kinderen aan wie wordt voorgelezen en die worden gestimuleerd tot lezen, doen het beter in het onderwijs dan kinderen van ouders die veel TV kijken. Dat blijkt uit het onderzoek waarop sociologe Natascha Notten op 6 september promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Onder de winnaars van de Spinozapremie 2011 bevindt zich ook de Amsterdamse communicatiewetenschapper Patti Valkenburg. Zij doet onderzoek naar de invloed van media op de jeugd.
Zorgen gewelddadige games, overtuigende reclames of sexy videoclips voor ontspoorde jeugd? Patti Valkenburg, kersverse Spinozalaureaat, denkt van niet. “Wetenschappelijk gezien zijn de effecten van media op het gedrag van jongeren klein.”
Pamfletten zorgden voor openlijke discussies onder de Nederlanders over de maatschappelijke onderwerpen van dat moment. Machthebbers moesten hierdoor steeds meer rekening gaan houden met de mening van hun burgers. Dit had positieve gevolgen, zoals meer inspraak, maar kon ook leiden tot moord...
Steeds meer mensen kiezen voor een vakantiebestemming die zij kennen uit een boek, film of televisieserie. Ze hopen op deze locaties even onderdeel te worden van de wereld die zij kennen uit hun geliefde verhalen, stelt communicatiewetenschapper Stijn Reijnders.
Aan het cyberpestfront heerst er paniek: jongeren zouden elkaar alle hoeken van cyberspace laten zien. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat dat wel meevalt. Er wordt online gepest, maar nog altijd veel minder dan in de klas.
Politici framen: ze geven een gebeurtenis een bepaalde duiding. Zonder goede frames lijkt het vrijwel onmogelijk de steun van burgers voor politieke standpunten of partijen te winnen.
Veel burgers vinden dat politiek om de inhoud zou moeten draaien. Toch blijkt keer op keer dat het ook gaat om hoe de politiek in beeld komt. Over de vier manieren waarop politici zich zo goed mogelijk proberen te presenteren.
Een paar keer per jaar komen gezinsdrama’s in het nieuws. Hoe komt een vader of moeder ertoe om partner en kinderen te vermoorden? En welke rol spelen de media? Leidt sensationele berichtgeving tot kopieergedrag?
Pedofilie en kinderporno halen dagelijks het nieuws. De maatschappelijke verontwaardiging wordt alsmaar groter. Zo wordt alles wat met seks en kinderen te maken heeft geregeld (onterecht) op één hoop gegooid. Tijd voor enige uitleg.
Vrouwenbladen liepen lang achter op de belevingswereld van hun lezeressen: over de pil, seksuele moraal en nieuwe ideeën over moederschap werd pas laat geschreven. Toch hadden de bladen wel een indirect emanciperend effect: het idee dat moeders geld mocht uitgeven aan zichzelf was revolutionai...
Inhoudelijke berichtgeving blijkt een positieve invloed te hebben op jongere kiezers: het maakt ze minder politiek cynisch. Als jongeren meer informatie over de politiek krijgen, begrijpen ze de kwesties beter. En dat geeft ze meer vertrouwen in de motieven en competenties van politici.