Pas op voor aardse exoten
In onze zoektocht naar buitenaards leven sturen we raketten en robots naar andere hemellichamen. Maar hoe voorkomen we dat levend materiaal van onze wereld andere hemellichamen besmet?
In onze zoektocht naar buitenaards leven sturen we raketten en robots naar andere hemellichamen. Maar hoe voorkomen we dat levend materiaal van onze wereld andere hemellichamen besmet?
Dag aarde! We verhuizen naar Mars. Is verhuizen naar een andere planeet een uitweg uit de klimaatcrisis? “Ook daar zullen we snel te veel gaan nemen van de natuurlijke hulpbronnen.”
In boeken en films wemelt het van de aliens, maar jaren van speurwerk in het échte universum hebben nog geen tekenen van leven opgeleverd. Waar zoeken we naar buitenaards leven en hoe zou dat eruit kunnen zien? En waarom hebben we nog niets gevonden?
Is het de angst om helemaal alleen te zijn in het universum? Het lijkt wel of we wíllen geloven dat er buitenaardse levensvormen zijn, of het nu gaat om aliens die in vliegende schotels door onze dampkring schieten, om bacteriën op onze buurplaneten of om radiosignalen van een verre beschaving...
De afgelopen weken vertrokken er maar liefst drie missies naar Mars. De Verenigde Arabische Emiraten, China en de Verenigde Staten gaan op zoek naar sporen van leven, én internationale bewondering.
Mineralen uit meteorieten van Mars laten zien dat vanaf 4,5 miljard jaar geleden geen catastrofale inslagen meer plaatsvonden op de rode planeet.
In boeken en films wemelt het van de aliens, maar bewijs voor echt buitenaards leven is er nog niet. Toch wordt er druk naar gezocht. Maar waar zoek je dan precies naar? En op welke plekken binnen én buiten ons zonnestelsel?
Een opmerkelijke ontdekking op, of liever, ónder Mars. Het kilometers dikke zuidpoolijs bedekt een dunne laag vloeibaar water. Dat is uniek op een wereld waar vroeger water stroomde, maar waar het nu vrijwel exclusief in vaste en gasvorm voorkomt.
De Marsrobot InSight heeft 174 Marsbevingen geregistreerd sinds zijn landing eind 2018. Dat betekent dat er nog veel geologisch processen actief zijn.
De Schiaparelli-lander sloeg te pletter op mars door de foute meting van één sensor, meldt ruimtevaartorganisatie ESA.
Strikt genomen weten we niets over buitenaardse beschavingen. Maar aan meningen daarover heeft het nooit ontbroken. Twee astrobiologen komen nu met een vernieuwde formule, die de kans analyseert dat op een planeet zoals de aarde leven ontstaat.
Miljoenen mensen zagen de film The Martian, waarin Matt Damon een verstekeling op Mars speelt. Jarenlang weet hij zichzelf te onderhouden met slimme wetenschappelijk trucjes. Maar is het werkelijk zo makkelijk om je eigen boontjes te doppen op de rode planeet?
Er stroomt water op Mars. Heel af en toe, en veel is het niet, en bovendien is het bremzout – maar het bewijs is geleverd. Dat is het nieuws waar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa gisteren mee naar buiten kwam.
Amerikaanse wetenschappers bevestigen dat de zonnewind grotendeels verantwoordelijk is voor het verdwijnen van de dampkring van Mars. Lees hier hoe die verdwijnende atmosfeer het bewonen van de rode planeet belemmert.
Goed nieuws voor toekomstige Marsbewoners. In de bodem blijken plantjes gewoon te ontkiemen en zelfs tot bloei te komen. Dat opent de weg voor landbouw op de rode planeet. Al zijn er nog wel wat problemen te tackelen. Want waar komt de voor plantengroei noodzakelijke stikstof, koolstof en wate...
Mars had ruim drie miljard jaar geleden een uitgebreid grondwatersysteem, dat waarschijnlijk nog altijd aanwezig is. Af en toe brak het water door het oppervlak heen. Dat verklaart de grote uitstroomdalen die op de rode planeet te zien zijn.
Ruim 4 miljard jaar geleden was bijna 20 procent van de planeet Mars bedekt met water. Deze oer-oceaan op het noordelijk halfrond van de Rode Planeet was op sommige plekken meer dan 1,5 kilometer diep, en moet ongeveer evenveel water bevat hebben als de huidige Noordelijke IJszee op aarde.
In de extreem ijle Marsatmosfeer blijken ‘pluimen’ van wel 250 kilometer hoogte voor te komen. Ze werden in 2012 waargenomen door amateurastronomen, en zo blijkt na heranalyse ook door ruimtetelescoop Hubble in 1997. De wetenschappers die er deze week over publiceren in Nature staa...
NASA noemt het zelf graag het begin van een nieuw ruimtevaarttijdperk. En met de succesvolle eerste lancering van de Orioncapsule afgelopen vrijdag is er inderdaad een klein stapje gezet naar een bemande verkenning van Mars. Maar het zal nog lang duren voordat een vlag in het mulle Marszand wo...
Gewichtsloosheid heeft een prijs. Gemiddeld 10 procent van de passagiers is ziek na een paraboolvlucht, waarmee gewichtsloosheid wordt gecreëerd. Kennislink pakt een kotszakje in en stapt op het vliegtuig.
Al tientallen jaren bestaan er plannen op om onze buurplaneet Mars te koloniseren. Stichting Mars One wil binnen tien jaar al astronauten naar de rode planeet sturen, om ze nooit meer terug te halen. Maar ook al staan ze zelf te trappelen, het is ethisch niet in orde om mensen aan zulke risico...
In 2020 moet hij vertrekken naar Mars, de opvolger van Marsrover Curiosity. NASA onthulde recentelijk de instrumenten die ‘Mars 2020’ aan boord heeft. Ondertussen heeft Curiosity haar tweede jaar op Mars voltooid.
In West-Australië claimen wetenschappers de oudste fossielen resten ooit gevonden te hebben. Ze werden ontdekt in een 3,48 miljard jaar oude gesteenteformatie. Andere wetenschappers hebben echter nog hun twijfels bij de ontdekking.
Het leven op aarde is waarschijnlijk begonnen op Mars, betoogde biochemicus Steven Benner afgelopen week op een conferentie in Florence. Zou kunnen, zeggen andere experts, maar het is wel wat vergezocht.
Een week lang zongen de geruchten rond dat er leven gevonden zou zijn op Mars, maar er blijkt toch nog even verder gezocht te moeten worden. Leven zoeken op Mars, hoe doe je dat eigenlijk?
Marsrover Curiosity rijdt nu enkele maanden rond op Mars en de eerste onderzoeksresultaten zijn inmiddels teruggestuurd naar de aarde. Planetair geomorfoloog Sebastiaan de Vet schijnt voor Kennislink licht op de eerste ontdekkingen van de Marskar.
De lange reis van NASA’s nieuwste Marsrover Curiosity zit er bijna op. Maandag 6 augustus landt hij als het goed is op de rode planeet. Wat neemt de rover mee naar Mars? Gaat hij leven vinden? En waarom is zijn landing zo bijzonder? Vijf vragen over de grootste Marsrover ooit…
De aanwezigheid van geulen in hellingen op Mars, te zien op satellietbeelden van het Marsoppervlak, leken tot voor kort op de aanwezigheid van stromend water te duiden. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat dit niet het geval hoeft te zijn.
Vandaag zijn ze veilig ‘terug op aarde’ gekomen, de zes astronauten die de afgelopen anderhalf jaar in een klein ruimteschip hebben doorgebracht. Ze zijn heen en terug gereisd naar Mars, althans dat simuleerden ze.
Na 15 jaar trouwe dienst is de missie van Marsrover Opportunity voorbij. In 2011 schreven we over de Marsrover en zijn ‘broertje’ Spirit.