Bouw kernfusiemachine ITER begint
Afgelopen dinsdag ging de bouw van kernfusiereactor ITER officieel van start. Eerder bezocht ik de bouwplaats en zag de vele uitdagingen van dit welhaast megalomane project.
Afgelopen dinsdag ging de bouw van kernfusiereactor ITER officieel van start. Eerder bezocht ik de bouwplaats en zag de vele uitdagingen van dit welhaast megalomane project.
De Large Hadron Collider, de nieuwe deeltjesversneller in het Zwitserse Genève, wordt na de zomer weer opgestart. Dat maakten medewerkers van onderzoekscentrum CERN bekend. De versneller ligt al sinds september 2008 plat vanwege een defect in het koelsysteem.
In sterke magneetvelden schakelen sommige moleculen zelf aaneen tot grotere structuren. Dit concludeert scheikundige Igor Shklyarevskiy in zijn proefschrift. Hij gebruikte zeer sterke magnetische velden om organische nanostructuren te manipuleren en hun eigenschappen te bepalen.
Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft (TUD) denken een methode te hebben gevonden die het gebruik van touwen en kettingen bij het afmeren van schepen overbodig maakt.
Het is al heel lang een grote droom van velen. Misschien heeft Jules Verne er lang geleden stiekem ook wel eens over gefantaseerd: een trein die niet schokkend en hobbelend over de rails rijdt, maar boven de grond zweeft. Zo’n trein zou glad als een aal door het landschap glijden en ulti...
Op 27 augustus 1998 lieten ze voor het eerst van zich horen; magnetars, magnetische sterren waarop zelfs de kleinste trilling tot een enorme stralingsexplosie leidt. Die ene stond nog ver. De volgende kan angstig dichtbij komen.
Begin juli presenteerde het consortium Transrapid Nederland de plannen voor een magneetzweefbaan in de Randstad. Een verrassend initiatief, nadat tot nog toe zo’n vervoermiddel slechts in de kijker kwam voor de mogelijke ontsluiting van Noord-Nederland.