Op weg naar de verrassende planeet dichtbij de zon
De planeet Mercurius blijkt sporen te bevatten van geologische activiteit en ijs. Ruimtesonde BepiColombo gaat de verrassende wereld van dichtbij onderzoeken.
De planeet Mercurius blijkt sporen te bevatten van geologische activiteit en ijs. Ruimtesonde BepiColombo gaat de verrassende wereld van dichtbij onderzoeken.
Astronomen hebben met een wereldwijd netwerk van radiotelescopen voor het eerst magneetvelden waargenomen net buiten de waarnemingshorizon van Sagittarius A*, het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg.
Onderzoekers van de Universiteit Twente, onder leiding van het hoofd van het medische robotica laboratorium Sarthak Misra, presenteren een prototype van een robotje geïnspireerd op een spermacel. Het kunstzaad beweegt zich net zo voort en is bijna net zo klein. Onderzoekers willen de microrob...
Deze week werd de nieuwste magneet van het magnetenlaboratorium in Nijmegen in gebruik genomen. Het bakbeest is met een veldsterkte van bijna 38 tesla ’s werelds sterkste magneet in zijn soort. Hij zal onder andere worden gebruikt voor onderzoek naar super- en halfgeleidende materialen.
Met de ijzersterke magneetvelden van het magneetlab in Nijmegen is het wetenschappers gelukt de atmosfeer van een witte dwergster te imiteren. Uiteindelijk kan dat misschien licht schijnen op de vraag waarom sommige van deze sterren een sterk magnetisch veld hebben en anderen helemaal niet.
Computerchips kunnen vele malen zuiniger met hun energie omgaan. Tenminste, als je in plaats van elektronen – zoals in de huidige computerchips – gebruik zou maken van piepkleine nanomagneetjes. Volgens Amerikaanse onderzoekers zou zo’n ‘magnetische PC’ een miljoe...
Hij is de grote vriend van elke padvinder, zeeman of bergwandelaar. Hij beschermt ons tegen aanvallen van schadelijke zonnedeeltjes. En nu heeft hij dan eindelijk een deel van zichzelf laten zien. Het magneetveld van de aarde – met een tweedelige staart!
Grafeen – het wondermateriaal van één atoomlaag dik – heeft er weer een bizarre eigenschap bij. Als je grafeen oprekt ontstaan nanobubbels op het oppervlak, waarin elektronen zich vreemd gedragen.
Hoe ontstaat een reuzenster? In een magneetveld, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Dat is verrassend, want hoewel kleine sterren altijd in een magneetveld geboren worden, was zoiets voor zware sterren nog nooit gemeten.
Licht is zowel elektrisch als magnetisch, maar wij zien alleen het elektrische deel. Amsterdamse wetenschappers hebben nu een sensor ontwikkeld die ook het magneetveld van licht zichtbaar maakt. Dit kompas voor licht is onder andere bruikbaar in het onderzoek naar onzichtbaarheidsmantels.
Nieuw onderzoek wijst uit dat oceanen het magneetveld mogelijk beïnvloeden. Mogelijk. Veel collega’s twijfelen aan de resultaten of nemen afstand van het onderzoek door Gregory Ryskin.
Bullseye gooien op een dartbord, ter afstand van de maan? Een peulenschil voor de wetenschappers van FOM en de TU Eindhoven. Ze schieten microgolven in magnetische eilandjes van een kernfusiereactor. Zo brengen ze gloeiend heet plasma tot bedaren.
Natuurkundige Sander Otte beschrijft in het blad Science een manier om de magneetvelden van atomen door te meten. Otte werkte samen met een team van IBM, dat wil weten of de atomen stabiel genoeg zijn om als computergeheugen te dienen.
Begin februari lanceert NASA de Themisvloot, die turbulentie in het aardmagnetisch veld gaat onderzoeken. Wetenschappers vragen zich al jaren af hoe die substormen precies ontstaan. De vijf Themis-satellieten moeten die vraag beantwoorden door de magneetbubbel om de aarde vanuit verschillende ...
Sterke magneten kunnen het brein blijvend veranderen. Studenten, soldaten en psychopaten kunnen er mogelijk mee worden geholpen.
Heb je het over kernfusie, dan valt de term “een zon op aarde” al snel. Natuurkundigen van het MIT en Columbia University zoeken het wat dichter bij huis: ze willen gloeiend heet plasma net zo vangen als onze eigen aarde dat doet.
Haaien kunnen lange afstanden in de open oceaan afleggen zonder noemenswaardig van hun koers af te wijken. Wetenschappers vermoeden daarom dat deze roemruchte rovers het aardmagnetisch veld gebruiken om te navigeren. Het bewijs dat haaien veranderingen in de intensiteit van een magnetisch veld...
In supergeleiders in een magneetveld vormen zich bizarre elektromagnetische draaikolken. Deze wervels – vortices heten ze – vertonen opmerkelijke overeenkomsten metgewone materiedeeltjes. Als ze teveel bewegen, is de supergeleider opeens niet zo supergeleidend meer.
De magnetische noordpool reist rond en is de afgelopen eeuw ook nog eens minder sterk geworden. Gaat het magneetveld van de Aarde omklappen? Twee geologen simuleerden zo’n ompoling en zagen magneetvelden in de knoop.
Onderzoekers van de Stichting FOM en de Rijksuniversiteit Groningen hebben een elektronische schakeling ontwikkeld waarin ze het tollende gedrag van elektronen naar wens kunnen sturen. Ze publiceren hierover in de Nature van 18 april 2002. Het tollen van elektronen staat bekend als de ‘s...
Onlangs begon de bouw van een nieuw Laboratorium voor Hoge Magneetvelden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Vanaf eind 2002 experimenteren wetenschappers hier met een nieuwe supermagneet. De magneet wekt een veld op van 33 tesla, ofwel meer dan 300.000 maal het aardmagnetisch veld. Daarv...
Het is al heel lang een grote droom van velen. Misschien heeft Jules Verne er lang geleden stiekem ook wel eens over gefantaseerd: een trein die niet schokkend en hobbelend over de rails rijdt, maar boven de grond zweeft. Zo’n trein zou glad als een aal door het landschap glijden en ulti...
Tongen van vuur likken wild om zich heen. Verzengende explosies spuwen hun energie in alle richtingen. Kolkende wolken en woest bulderende rivieren van heet gas blazen en razen kriskras door elkaar. Traag borrelende bellen creëren een golvend en gloeiend tapijt, pruttelend als een lavameer, ma...
De Zon is het toneel van een wild dansfeest van magnetische veldlijnen. In het jaar 1998 hebben de satellieten TRACE en SOHO ons een betere kijk dan ooit tevoren op het magneetveld van de Zon verschaft. Het oppervlak van de Zon blijkt een magnetisch tapijt te zijn, geknoopt uit tienduizenden m...