Terugverlangen of nadenken over een nieuwe tijd?
In 2019 sprong een virus over van dier op mens en begon een pandemie. Verlangen we terug naar vroeger of moeten we na gaan denken over een nieuwe tijd?
In 2019 sprong een virus over van dier op mens en begon een pandemie. Verlangen we terug naar vroeger of moeten we na gaan denken over een nieuwe tijd?
In dit nieuwjaarsessay beschouwt NEMO Kennislink-hoofdredacteur Leon Heuts de stand van zaken – voor de samenleving, de wetenschap én NEMO Kennislink.
In de Coronadenktank-reeks sprak NEMO Kennislink met econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19. Wie worden er het zwaarst getroffen? En zijn er ook positieve gevolgen?
Burgers denken, analyseren en onderzoeken steeds vaker mee met wetenschappers. In het boek ‘Citizen Science’ maken we kennis met burgerwetenschap. Inclusief tips om zelf aan de slag te gaan.
De nieuwsmedia melden dat gedurende deze coronacrisis de criminaliteit in het algemeen afneemt, terwijl de cybercriminaliteit juist toeneemt. Hoe beïnvloedt de crisis de misdaad?
In Nederland krijgt één op de drie mensen kanker. Het risico om aan die ziekte te overlijden is echter groter voor laag- dan hoogopgeleiden. Hoe kan dat?
Antikernwapenorganisatie ICAN wint de Nobelprijs voor de Vrede van 2017. Met de toekenning van de prijs wil het Nobelprijscomité het huidige geopolitieke klimaat bijstellen.
Hoe wordt nepnieuws over wetenschap verspreid? Daarover spraken wetenschappers en journalisten op de AAAS-conferentie in Boston. Redacteur Hersenen & Gedrag Mariska van Sprundel hield een blog bij voor NEMO Kennislink over de grootste wetenschappelijke bijeenkomst van het jaar.
Hoe informeren we beleidsmakers, leiders en burgers het beste over wetenschappelijke bewijs? Om die vraag draait ’s werelds grootste wetenschappelijke bijeenkomst AAAS dit jaar. Voor NEMO Kennislink is redacteur Mariska van Sprundel aanwezig bij deze conferentie in Boston. Ze houdt een b...
Ondanks dat de synthetische biologie zich nog voornamelijk in de laboratoriumfase bevindt, hebben verschillende organisaties de ethische, sociale en juridische aspecten ervan verkend. Langzamerhand begint het internationale debat over synthetische biologie dan ook serieuze vormen aan te nemen....
Als het om herhaaldelijke brandstichting gaat, denken mensen nogal eens aan pyromanen. Maar bij veel brandstichters speelt onbedwingbare dwang brand te stichten nauwelijks een rol. Wel begaat de dader vaak ook andere criminele activiteiten. Daar rekening mee houden zou de pakkans van brandstic...
Nederland is een paradijs voor cybercriminelen, toonde beveiligingsbedrijf McAfee onlangs aan. Politici reageerden met plannen om de privacy van internetgebruikers te verminderen. “Maar dat is helemaal de oplossing niet,” zegt universitair docent Recht en ICT Mathieu Paapst. “...
Wie aan arme mensen denkt, denkt niet gelijk aan de ontwikkeling van nieuwe consumentensnufjes – en andersom. ‘Maar dat is gelukkig steeds meer aan het veranderen,’ zegt Jan Carel Diehl. ‘De alleramsten worden steeds vaker serieus genomen als consument.’