De bewogen geschiedenis van de Maastunnel
Na een verbouwing van twee jaar is de Maastunnel deze week weer open, maar helemaal vlekkeloos verliep dat niet. Wat is het toch met die Maastunnel?
Na een verbouwing van twee jaar is de Maastunnel deze week weer open, maar helemaal vlekkeloos verliep dat niet. Wat is het toch met die Maastunnel?
Op 29 december voer een binnenvaartschip tegen een stuw in de Maas bij het Brabantse Grave. De constructie bezweek en het waterpeil van de rivier daalde enkele mater. Maar waarom zitten überhaupt stuwen in de rivier, en hoe werken ze?
Architect Daniëlle Bakkes maakte in december 1993 en januari 1995 de hoogwaterstanden van de Maas in Limburg mee. Dat was voor haar de aanleiding een plan te ontwerpen voor een nieuwe inrichting van de stad Maastricht, waarin het water alle ruimte krijgt.
Spiksplinternieuwe veestallen verrijzen momenteel op opgehoogde stukken landbouwgrond in de Overdiepse polder, in Noord-Brabant. De moderne terpen zijn bestand tegen het vollopen van de polder, een maatregel om ervoor te zorgen dat Den Bosch in perioden van extra neerslag droge voeten houdt.
De olie- en gasvoorraden raken op. Er zijn echter twee opties om dat iets te rekken: of meer uit het reservoir halen, of nieuwe reservoirs vinden. Promovendus Ingwer Bos ontdekte dat er meer zand in de Nederlandse ondergrond zit dan voorheen gedacht en dit zand kan een prima reservoir zijn.
Nederland strijdt al eeuwenlang tegen het water. Met veel succes meestal. Maar de zeespiegelstijging en bodemdaling bedreigen ons land.