Achter de maan zoeken naar de eerste sterren
Aan de achterkant van de maan is het rustig. Een Nederlands satellietinstrument speurt hier naar signalen uit de oudste stukken van het heelal.
Aan de achterkant van de maan is het rustig. Een Nederlands satellietinstrument speurt hier naar signalen uit de oudste stukken van het heelal.
De eerste maanlandingen waren een monumentale prestatie in de ruimtevaart. Maar de eerste landing van Apollo 11 is 50 jaar na dato nog steeds niet geëvenaard.
Vijftig jaar geleden waren de ogen van de wereld gericht op de maan. De documentaire Apollo 11 laat het hoogtepunt zien van de epische Apollo-onderneming.
“We weten meer van de maan dan van de oceanen”, zegt wetenschapper Henk Brinkhuis regelmatig om de noodzaak van oceaanonderzoek te benadrukken. Maar is dat wel zo, en hoe komt dat? Een gesprek tussen een planeetonderzoeker en een zee-onderzoeker.
In de Verenigde Staten vindt op maandag 21 augustus 2017 een volledige zonsverduistering plaats. Hij trekt van de staat Oregon aan de westkust naar South Carolina aan de oostkust en zal miljoenen bezoekers trekken. Hoe ontstaat een zonsverduistering en heeft de wetenschap er nog iets aan?
Een proef met een nieuwe 3D-printer op zonne-energie levert iets handigs op: een prototype baksteen, gemaakt van imitatie-maangruis.
In gesteentemonsters van de buitenlaag van de maan ontbreekt een flinke hoeveelheid vluchtige elementen. Verdampt, dachten wetenschappers altijd – maar nu blijkt dat deze elementen zich ophouden in de maankern.
Nog steeds is er geen volledig sluitende theorie voor het ontstaan van de maan. Amerikaanse wetenschappers denken nu dat het hemellichaam is ontstaan doordat de aarde frontaal botste met een planeet ter grootte van Mars of de aarde. Ze ondersteunen hun theorie met nieuwe precisiemetingen aan a...
Goed nieuws voor toekomstige Marsbewoners. In de bodem blijken plantjes gewoon te ontkiemen en zelfs tot bloei te komen. Dat opent de weg voor landbouw op de rode planeet. Al zijn er nog wel wat problemen te tackelen. Want waar komt de voor plantengroei noodzakelijke stikstof, koolstof en wate...
Hoe is de maan ooit uit de aarde ontstaan? Door een ruimtebotsing, luidt de gangbare theorie, maar die is bepaald niet onomstreden. In Nature komen onderzoekers uit Israël met nieuwe argumenten. Duitse en Amerikaanse wetenschappers halen die in hetzelfde nummer echter alweer onderuit....
De grootste donkere vlek op de maan is niet ontstaan als gevolg van een inslag. Wetenschappers stellen dat op basis van data van NASA’s GRAIL-missie. De zogenoemde maanzee blijkt onder de grond niet te worden begrensd door een voor een inslag typerende ronde rand.
Het oudste stukje korst op aarde is 4,4 miljard jaar geleden al gevormd, blijkt uit nieuwe ouderdomsmetingen aan een zirkoonkristal. Het betekent dat de aarde al snel na haar vorming flink was afgekoeld.
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Zo vroeg Elisabeth zich af of er water op de maan is. De vraag wordt beantwoord door Kennislink-redacteur Roel van der Heijden.
Wat het fruitvliegje is voor een bioloog, is de maan voor een aard- of planeetwetenschapper, betoogde de nieuwe hoogleraar planeetwetenschappen Wim van Westrenen tijdens zijn oratie aan de VU Amsterdam.
De wetenschap weet nog niet precies hoe onze eigen maan is ontstaan. De bestaande modellen gaan uit van een botsing tussen de jonge aarde en een planeet ter grootte van Mars, maar dat verklaart niet de overeenkomstige samenstellingen. Groningse en Amsterdamse wetenschappers doen een nieuw, exp...
Precies veertig jaar geleden vertrok Apollo 17 naar de aarde. Twee astronauten verbleven de drie dagen daarvoor op de maan. Sindsdien is er geen mens meer geweest. Waarom niet? En zullen er weer nieuwe bemande missies naar de maan plaatsvinden?
Volle maan? Vergeet de weerwolf en de witte wieven; waar je echt voor moet oppassen zijn vulkaanuitbarstingen! Uit de statistieken blijkt namelijk dat vulkanen actiever zijn wanneer de zon, de maan en de aarde op één lijn staan, dan in de rest van de maand. Bij volle maan is er dus extra kans ...
Waarom heeft de maan geen vulkanen? Omdat de magma die zich op grote diepte bevindt te zwaar is om omhoog te komen, dachten aardwetenschappers. Zware magma blijkt echter juist uit gesteente te ontstaan dat zich oorspronkelijk op geringe diepte bevond. Kennelijk heeft de mantel van de maan zich...
De Apollo missies van de vorige eeuw leverden spectaculaire beelden op van de Maan, maar brachten ook schatten met zich mee. Zoals de maanstenen die nog steeds nieuwe informatie leveren over het ontstaan van de Maan. Bijvoorbeeld een maansteen meegekomen met de Apollo 16 missie van 1972.
Al kunnen we het binnenste van de aarde en maan niet zien, toch is er iets te zeggen over hun opbouw. Aan de hand van metingen aan aardbevingsgolven door de aarde en maan worden deze structuren zichtbaar gemaakt. Dit vertelt ons dat de aarde en maan verschillen in hun interne opbouw.
In 2009 baarde NASA opzien met een vreemd experiment: satelliet LCROSS en een complete rakettrap werden tegen de maan aan gesmeten. De pluim van losgeslagen puin die ze achterlieten is nu geanalyseerd, en het maanoppervlak blijkt gevarieerder dan verwacht.
In 1969 kreeg premier Willem Drees een steen van de maan die was meegenomen door astronauten van het Apollo-programma. Binnenkort is deze ‘maansteen’ weer te zien in het Rijksmuseum.
Op het eerste gezicht is het niet te zien, maar de manen van Saturnus hebben allemaal gekleurde banen en vlekken. Dat is nu voor een deel verklaard: de binnenste manen en de beroemde ringen van Saturnus bespetteren elkaar.
Ja ja, dat er water op de maan is weten we nu wel. Maar dat het ook genoeg is om een maanbasis langdurig van te onderhouden is wel groot nieuws. Een NASA-instrument aan boord van de Indiase satelliet Chandrayaan-1 ontdekte het.
Aan alles komt een einde, zo ook aan het bestaan van de aarde. Maar hoe?
Het meest bekende en dichtstbijzijnde hemellichaam vanaf de aarde is de maan. Hij is eenvoudig te bestuderen, en mensen zijn er zelfs al geweest! Toch is er nog geen sluitend antwoord op wat misschien wel de eenvoudigste vraag lijkt: hoe komt de maan daar? De theorieën lopen uiteen van een doo...
We vermoedden het al jaren, maar nu is het bewijs er ook: er is water op de maan. Een Amerikaans apparaat op een Indiase satelliet ontdekte het, en twee andere ruimtesondes bevestigden het. Een grote stap voorwaarts op weg naar een maanbasis dus!
Als het heelal uitdijt, waarin dijt het dan uit? Hoe oud is het heelal eigenlijk? En hoe weten we zo zeker dat er een oerknal was? Deze week bij de Universiteit van Nederland een week lang colleges van prof. dr. Ralph Wijers, directeur van het Amsterdamse Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoe...
Deze maand is het precies 40 jaar geleden dat de Amerikaan Neil Armstrong als eerste mens een stap zette op de maan. Elf anderen volgden in zijn voetsporen, allemaal Amerikanen, tussen 1969 en 1972. Maar daarna bleef het stil. Waar blijft de ‘giant leap for mankind’?
Als er één hemellichaam is waar we veel van weten, dan is het onze maan. In juli 2007 was het precies 40 jaar geleden dat de eerste mens erop wandelde. Hoe bijzonder is deze kleine begeleider van de aarde, en wat kunnen we er in de toekomst van verwachten?