Vliegen we in de toekomst zonder vliegschaamte?
Aan de klimaattafel is afgesproken dat de luchtvaart in 2070 geheel emissievrij moet worden. Hoe realistisch is dat? NEMO Kennislink sprak verschillende experts over de opties die er zijn.
Aan de klimaattafel is afgesproken dat de luchtvaart in 2070 geheel emissievrij moet worden. Hoe realistisch is dat? NEMO Kennislink sprak verschillende experts over de opties die er zijn.
Een zeppelin die waterstof vervoert over een langere afstand. Dit is slim bedacht door wetenschappers, stelt luchtvaartdeskundige Joris Melkert (TU Delft). Maar hij verwacht niet dat het snel zal worden toegepast.
Van minister Van Nieuwenhuizen mag Schiphol groeien, maar de luchthaven barst nu al uit zijn voegen. Op de Noordzee is er meer ruimte. Is Schiphol in zee een hardnekkige toekomstdroom, of een haalbaar plan?
Wetenschappers laten voor het eerst een vliegtuig met een ionenmotor vliegen. Muisstil en aangedreven door een ‘wind’ van geladen deeltjes in de lucht, doorkruist het vaartuig een gymzaal.
Vanaf 2030 wil luchtvaartmaatschappij EasyJet volledig elektrisch vliegen tussen Amsterdam en Londen. Maar de batterijtechnologie is nog lang niet klaar om het luchtruim te veroveren. Hebben elektrische passagiersvliegtuigen de toekomst?
Uit een gelekt onderzoek in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat belasting op kerosine waarschijnlijk niet nadelig is voor de economie. NEMO Kennislink onderzocht in 2018 hoe vliegen duurzamer kan.
Deze week werd een onderzoek gepresenteerd naar een verduurzaming van de luchtvaart. NEMO Kennislink interviewde eerder Paul Peeters over dit onderwerp.
Maandag 31 juli was het topdrukte op Schiphol. Een recordaantal van ruim 230.000 reizigers vloog in en uit via de luchthaven. NEMO Kennislink bezocht Schiphol na een andere drukke periode, de meivakantie. En sprak over lopende projecten om piekmomenten zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Studenten van de Technische Universiteit München hebben 23 juli 2018 de tweede Hyperloop-wedstrijd van SpaceX-topman Elon Musk gewonnen. De capsule van het team ging met 466 km/uur veel sneller dan de 142 km/u waarmee het team van de TU Delft op de tweede plek eindigde, maar nog steeds ver ver...
Toen ze voor het eerst vlogen, kon haast niemand geloven dat het de gebroeders Wright gelukt was. Veel uitvinders hadden het geprobeerd, maar vrijwel geen was zo succesvol als de Amerikanen. Historicus David McCullough schreef een degelijke dubbelbiografie over de beroemde gebroeders.
Wie denkt dat piloten geen rol meer spelen bij drones, komt bedrogen uit. De rol van de operators en piloten bij de onbemande luchtvaart wordt ernstig onderbelicht. Terwijl hun bijdrage cruciaal is voor het succes en de veiligheid van een missie. Kennislink vliegt met een onbemand vliegtuigje ...
Hoe kan het, dat het wrak van het Egyptische verkeersvliegtuig dat donderdag neerstortte in de Middellandse Zee, nog altijd niet gevonden is? Een eerder artikel op Kennislink, over het spoorloos verdwijnen van vlucht MH370 in de Indische Oceaan, legt uit dat vliegtuigen boven zee grotendeels ...
Drones lijken de wereld in sneltreinvaart over te nemen. Het aantal toepassingen van deze onbemande vliegtuigjes groeit rap, zowel voor bedrijven als voor consumenten. Universiteiten investeren veel in onderzoek. Deze opkomst roept veel vragen op, bijvoorbeeld over privacy. En wetgeving, die d...
Zonder piloot vrachten naar de andere kant van de wereld brengen. Volgens deskundigen heeft dit de toekomst. Een nieuw platform van de Universiteit Twente zet zich in voor onbemande vrachtvliegtuigen. Technisch is het niet lastig te realiseren, maar willen mensen wel vliegtuigen zonder bemanni...
Verandering in de luchtvaart gaat langzaam. En er zijn al tientallen jaren discussies over de vraag hoe de voorouders van vogels ooit voor het luchtruim kozen. Wat weten we over het ontstaan van vliegen en hoe zal de toekomst eruit komen te zien? Een aflevering van Labyrint.
Ongemerkt is het internationale luchtruim boven ons hoofd het domein geworden van kleine onbemande vliegtuigjes. In Afghanistan bewaken ‘drones’ belegerde dorpen. Ook hier in Nederland cirkelen al onbemande vliegtuigje boven ons.
De Delftse studievereniging Leonardo da Vinci en KLM schenken een echte ruimtevlucht én een vliegtuigsimulatievlucht aan de Lucht- en Ruimtevaartstudent die het meest innovatieve en duurzame lucht- en ruimtevaartconcept kan bedenken.
Met de Hybride auto Pal-V kun je naar je werk rijden en vliegen. Op de weg rijdt hij als een sportauto. Bij voldoende snelheid vliegt het toestel de lucht in als een gyrocopter. De stuwkracht komt van een opvouwbare propeller aan de achterkant. De lift komt van de motorloze rotor.
Nederland schiet op eigen houtje geen raketten de ruimte in, maar toch gebeurt er binnen de landsgrenzen genoeg op ruimtevaartgebied. Eén van de hotspots is Delft. Daar zit TNO, die onderdelen ontwikkelt voor satellieten en telescopen. Kennislink ging daar een dagje het lab in om te kijken wat...
Minder brandstofverbruik én beter voor het milieu. Met de ‘SideWings’ van het Delftse bedrijf Ephicas sla je twee vliegen in één klap. Na vier jaar onderzoek en testen komen de eerste aerodynamische vrachtwagentrailers eraan!
Vliegtuigvoedsel is berucht: het is uitgedroogd, smakeloos en vaak ronduit vies. Wat gebeurt er met de smaak van voedsel als het kilometers de lucht in gaat? En wat is er nodig voor een sterrenmaaltijd in een drukcabine?
Het zou best kunnen dat we vliegers gaan inzetten voor het opwekken van windenergie. Maar die zijn niet zomaar in elkaar te knutselen, daarvoor zijn ze te complex en te kostbaar. Promovendus Jeroen Breukels (TU Delft) ontwikkelde daarom een wetenschappelijke ontwerpmethode voor vliegers, zodat...
Leonardo da Vinci bedacht het al zo’n 500 jaar geleden: een vliegmachine die vooruitkomt door met zijn vleugels te slaan. En nu heeft een Canadees onderzoeksteam het laten zien. Zij maakten de eerste langdurige vlucht met een klapwiekend vliegtuig aangedreven door mankracht.
Theo Dingemans, net benoemd tot hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft, werkt aan een nieuwe kunststof voor toepassing in vliegtuigmotoren.
Een nieuw GPS-systeem van de Universiteit van Amsterdam volgt de vogeltrek in detail. Hierdoor zijn in de toekomst botsingen tussen vogels en vliegtuigen te voorkomen.
Als je een vrachtwagen met trailer zou moeten tekenen, ben je met een rechthoek op wielen al bijna klaar. Dit is altijd al zo geweest; pas sinds kort is er reden het ontwerp te veranderen. Door de hoge brandstofprijzen en de toenemende aandacht voor het milieu, wordt nu volop onderzoek gedaan ...
Vliegtuigvleugels gemaakt uit een speciale combinatie van aluminium en glasvezel zijn lichter dan gebruikelijke vleugels en bovendien nagenoeg ongevoelig voor metaalvermoeiing. Het nieuwe laminaat, dat de naam CentrAl kreeg, werd mede ontwikkeld door de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttech...
Het KNMI gaat de vogeltrek in kaart brengen met behulp van Doppler weerradars en een speciaal voor dit doel ontwikkelde mobiele vogelradar, de superfledermaus. De weerradar wordt meestal gebruikt om neerslagverwachtingen te maken.
Wie grootheden als de draagkracht van een vliegtuig wil bepalen, kan daarvoor simulaties gebruiken. Simulaties zijn goedkoper dan vliegproeven, maar zijn nog altijd kostbaar. Wie voor een kortere rekentijd een eenvoudig model kiest, om zo tijd en geld te winnen, verliest aan nauwkeurigheid; da...
Op de Olympische Winterspelen die vrijdag in Turijn losbarsten, woedt niet alleen een sportieve veldslag, maar ook een wetenschappelijke: wie heeft de vernuftigste klapschaats, het meest aërodynamische schaatspak, en kan het ijs niet nóg gladder? ‘De schaatssport in Nederland is de laatste jar...