'We krijgen straks een groep patiënten met restafwijkingen aan de longen'
NEMO Kennislink sprak met longarts Leon van den Toorn over de langetermijngevolgen van Covid-19.
NEMO Kennislink sprak met longarts Leon van den Toorn over de langetermijngevolgen van Covid-19.
Darmbacteriën sturen signalen naar de longen om een infectie met een griepvirus te voorkomen. Bij een behandeling met antibiotica gaat die beschermende werking verloren. Tijd om nog voorzichtiger om te gaan met deze medicijnen, meent immunoloog Andreas Wack.
Hoewel men altijd dacht dat de longen vrijwel steriel waren, hebben studies de afgelopen tien jaar het tegendeel bewezen. Het longmicrobioom is wel dun bevolkt; ongeveer duizend keer minder dan het mondmicrobioom, en een miljoen tot miljard keer minder dan het microbioom van de darm. Dit komt...
Microbolletjes, gevuld met zuurstof, houden konijnen met beschadigde of niet goed werkende longen een kwartier lang in leven. De bolletjes zijn ontworpen door de Amerikaanse kinderarts John Kheir. Hij hoopt dat de bolletjes in de toekomst gebruikt gaan worden op de eerste hulp, om patiënten di...
Al jaren werken wetenschappers aan zogenoemde organen op een chip. Deze minuscule orgaanmodellen dienen als testplatform voor medicijnen en kunnen dierproeven in de toekomst misschien wel overbodig maken. Hoe werken deze chips en van welke organen hebben we al een functionerend model?
Een functionele long uit het laboratorium: dat het mogelijk is, lezen we deze week in Science. Bij ratten dan, want voor mensen laat de kweeklong nog wel even op zich wachten.
Vlaamse biologen zijn erin geslaagd om op een redelijk makkelijke manier longweefsel uit stamcellen te kweken. Handig, zulke longkweekjes in het lab: voor longziekte-onderzoek zijn nu minder proefdieren nodig.
80 procent van de potentiële donorlongen is zodanig beschadigd dat zij niet meer bruikbaar zijn voor transplantatie. Wetenschappers hebben nu een behandeling gevonden waarbij zij de longen met behulp van gentherapie weer kunnen oplappen.
Nederlandse artsen zijn terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. Bij patiënten met een longontsteking is er geen reden om dat te veranderen, bewijst een onderzoek van promovendus Menno van der Eerden. Gericht schieten met één antibioticum – de Nederlandse methode – werkt even goed a...