Radiotelescoop LOFAR ontdekt honderdduizenden sterrenstelsels
Radiotelescoop LOFAR ontwaart honderdduizenden nooit eerder waargenomen sterrenstelsels, die veel actiever zijn dan verwacht.
Radiotelescoop LOFAR ontwaart honderdduizenden nooit eerder waargenomen sterrenstelsels, die veel actiever zijn dan verwacht.
Een Canadese radiotelescoop heeft een zich herhalende bron van snelle radioflitsen ontdekt. Wat zijn deze energierijke uitbarstingen precies?
De gigantische radiotelescoop LOFAR in Drenthe blijkt ook geschikt voor het onderzoeken van bliksem.
Per toeval hebben Groningse wetenschappers een langgerekte structuur van gas en stof ontdekt in de Melkweg. Het werd gevonden met de Nederlandse radiotelescoop LOFAR en bevindt zich vermoedelijk op een afstand van ongeveer 300 lichtjaar van ons vandaan.
Op 12 juni 2010 drukte koningin Beatrix in Oost-Drenthe op een grote knop en luidde daarmee officieel het startschot voor de ingebruikname van de grotendeels Nederlandse radiotelescoop LOFAR. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en is de telescoop klaar voor het échte wetenschappelijke werk...
Heino Falcke, hoogleraar Radioastronomie en Astrodeeltjesfysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is een van de drie winnaars van de NWO Spinozapremie 2011. Hij slaagde erin om metingen te verrichten vlakbij de rand van het extreem zware zwarte gat in het centrum van ons melkwegstelsel.
Het heelal straalt in vele kleuren, van gammastraling tot zichtbaar licht en van infrarood tot radiogolven. De nieuwe Europese radiotelescoop LOFAR richt zich vanaf deze zomer op lange radiogolven uit het oude heelal. Het hart van LOFAR staat in Nederland.
Het bouwen van een radiotelescoop op de maan is een stap dichterbij gekomen. In 2018 mag het Radboud Radio Lab een radioantenne mee sturen op een Chinese missie naar de maan. In 2009 stond op NEMO Kennislink een interview met de geestelijke vader van dit project, Heino Falcke.
Sinds 1933 weten we al dat minstens drie kwart van het heelal moet bestaan uit onzichtbare, onmeetbare donkere materie. Talloze wetenschappers hebben sindsdien theorieën losgelaten op het raadsel van de donkere massa en energie. Hoewel de aanwijzingen naar de oplossing zich opstapelen is er no...
Sterrenkundigen hebben een nieuwe manier om zwaartekrachtgolven te detecteren. Joachim Moortgat, op 8 mei gepromoveerd aan de RU Nijmegen, denkt dat zulke rimpels in de ruimtetijd zichtbaar worden door hun effect op interstellair gas. De nieuwe Nederlandse LOFAR-telescoop kan dat bevestigen, s...
Vijftig jaar geleden werd de Dwingeloo-telescoop in bedrijf gesteld. De Nederlandse radioastronomie heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een trendsetter, met als nieuw hoogtepunt de revolutionaire telescoop LOFAR.
Nu de supertelescoop Lofar richten de experts bij Astron/LOFAR en EADS zich op hogere sferen. Op 9 maart presenteerde het consortium plannen voor een grote radiotelescoop op de achterkant van de maan. De partijen hopen met hun project de Europese ruimtevaartindustrie te stimuleren en een bijdr...
Noord-Nederland speelt al lang een belangrijke rol in de radioastronomie. Het begon in 1956 met de ingebruikname van de beroemde radiotelescoop in Dwingeloo. In 1970 kwam daar de radiotelescoop van Westerbork bij. Momenteel is in het Noorden weer een revolutionaire radiotelescoop in aanbouw: L...