Nobelprijs natuurkunde voor slimme lasertechnieken
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar Arthur Ashkin, Gérard Mourou en Donna Strickland voor hun bijdragen aan de laserfysica.
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar Arthur Ashkin, Gérard Mourou en Donna Strickland voor hun bijdragen aan de laserfysica.
Via het ambitieuze Starshot Breakthrough Initiative vertrekt in de toekomst wellicht een zwerm van superlichte ruimtesondes richting de sterren van Alpha Centauri voor onderzoek. Maar de beoogde ruimtescheepjes moeten zeker tien vierkante meter groot zijn en minder dan een gram wegen....
Onderzoekers van de Amerikaanse Standford Universiteit ontwikkelden een systeem waarmee ze via een laser en lichtsensor een beeld vormen van een object achter een ondoorzichtige wand. Zelfrijdende auto’s zien hiermee in de toekomst wellicht het verkeer ‘om de hoek’ aankomen.
De Leidse natuurkundige Michel Orrit wint dit jaar een Spinozapremie voor zijn onderzoek naar het zichtbaar maken van losse moleculen. Hij krijgt 2,5 miljoen euro die hij mag besteden aan onderzoek naar keuze.
Hoe goed je ook meet, je kunt nooit tegelijk de exacte positie én snelheid van een deeltje weten. Dat stelde Werner Heisenberg in 1927. Het is Spaanse wetenschappers nu gelukt om Heisenbergs principe te omzeilen. De experimentele truc biedt kansen voor preciezere MRI-scanners en atoomklokken.
Wifi via lichtstralen in plaats van de huidige radiosignalen. Dat levert supersnel internet op en zorgt ervoor dat storingen verleden tijd zijn, volgens wetenschappers van de TU Eindhoven. De nieuwe techniek is veelbelovend maar heeft ook een beperking, omdat het niet door obstakels – zo...
De wat precisie betreft ongeëvenaarde atoomklok krijgt mogelijk concurrentie. Wetenschappers zijn er in geslaagd een langgezochte trilling van een thorium-kern direct te detecteren, die kan dienen als het hart van een zogenoemde nucleaire klok. Qua nauwkeurigheid laat dit uurwerk zijn atomaire...
Dat woestijnzand in de lucht wolken veroorzaakt, weten we al een lange tijd. Maar hoe dit precies gebeurt is nog altijd raadselachtig. Op Cyprus zoeken wetenschappers met behulp van drones naar antwoorden.
Lasers hebben sinds de jaren ’60 de wereld veroverd. Ook in het onderzoek zijn ze niet meer weg te denken. Van supermicroscoop tot productiemiddel voor computerchips, de laser doet het. Aneta Stodolna vertelt over haar onderzoek. “Ik kon met licht in een waterstofatoom kijken.̶...
De Nobelprijs voor de Scheikunde 2014 gaat naar Eric Betzig, Stefan W. Hell en William E. Moerner voor werk aan hoogresolutie fluorescentiemicroscopie. Ze wisten de barrière te doorbreken die lang de mogelijkheden van lichtmicroscopie beperkte.
Een internationaal team van natuurkundigen heeft aangetoond dat de massaverhouding tussen het proton en het elektron hetzelfde is in zowel zwakke als sterke zwaartekrachtsvelden. Het laat opnieuw zien dat deze verhouding solide is.
In de strijd tegen herfstbladeren die voor veel vertragingen zorgen, testten onderzoekers van de TU Delft en ProRail een nieuw wapen. Door de bladeren weg te laseren moet de overlast beperkt worden. Dit najaar start een proef en wordt ook gekeken naar het wegspoelen van de blaadjes.
Voor het eerst is het wetenschappers van de Amerikaanse National Ignition Facility gelukt om netto energie te persen uit kernfusiereacties. Een mijlpaal in het kernfusie-onderzoek.
De eigenwijze doorzetter Theodore Maiman fabriceerde in 1960 de eerste laser dankzij een bijzondere combinatie van kennis, kunde en karakter. Hij was een echte uitvinder, die niet helemaal serieus werd genomen door het wetenschappelijke establishment. En de pers had het aanvankelijk ook niet z...
Een team van onder andere Nijmeegse wetenschappers heeft een röntgenlaser als microscoop ingezet om op nanoschaal extreem snelle magnetische interacties in een legering op te helden. Ze kwamen erachter dat verschillende atomen – in feite losse magneetjes – razendsnel magnetisme ove...
Door de huid of door speelkaarten kun je niet kijken, toch? Onderzoekers van de Universiteit Twente maken het onmogelijke mogelijk door met een laser en een computerprogramma een afbeelding achter een plaatje matglas te reconstrueren. Door de huid kijken met microscopen is de belofte van de to...
Uit de voorloper van de laser kwam geen zichtbaar licht maar een microgolf. Bijna zestig jaar geleden zag deze zogenoemde maser het licht. En terwijl de laser vanaf de jaren ’60 de wereld veroverde raakte de maser vanwege zijn gecompliceerde techniek uit de gratie, zijn vele potentiële toepass...
Biofotonica: laserlicht gebruiken om medische diagnoses en therapieën te bepalen. Het is een veelbelovende techniek, maar de instrumentatie en software staat nog in de kinderschoenen. Eduardo Margallo Balbás (geboren in 1980 te Santander, Spanje) hielp het vakgebied een stap verder.
Een nieuwe beeldtechniek waarbij je met laserlicht tot een halve millimeter diep gedetailleerd in de huid kunt kijken. Artsen van het UMC St Radboud hebben het de afgelopen jaren succesvol getest bij patiënten met de huidziekte psoriasis.
Vrij bijzonder: het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om een laser te maken van levend materiaal. Een menselijke cel bleek in staat laserlicht te produceren nadat het was bewerkt met een lichtgevend eiwit. Deze techniek kan gebruikt worden om cellen nog gedetailleerder te onderzoeken en wel...
Het is het tegenovergestelde van een laser: een apparaat dat licht opvangt en nooit meer loslaat. Amerikaanse onderzoekers bouwden een antilaser en zien tal van toepassingen in de nieuwe generatie computertechnologie.
Om psychiatrische aandoeningen of gewoon gedachten te verklaren, kijken hersenwetenschappers in ons brein. Meestal met een fMRI-scanner. Maar er is iets beters aan de horizon. De nieuwste lasermicroscoop legt zelfs het geklets van afzonderlijke zenuwcellen vast.
Lopen, fietsen, autorijden: allemaal lastig in de sneeuw. Maar een elektrische rolstoel of scootmobiel komt soms helemaal niet voorruit. Professor Emmanuel Collins van Florida State University ontwikkelde daarom een ‘intelligente’ rolstoel, die zijn rijgedrag aanpast aan de ondergr...
We kennen de fata morgana voornamelijk uit de woestijn, maar ook op de nanoschaal kunnen ze voorkomen. Je kunt er zelfs enkele moleculen mee in beeld brengen. Dat laten Leidse natuurkundigen vandaag zien in Science.
Zullen we ooit robots bouwen die net zo creatief als mensen denken? Wat is een gedachte? Om zulke vragen te beantwoorden bouwt de 25-jarige Adrian Negrean een lasermicroscoop in Amsterdam. “Niemand weet wat we zullen gaan zien, want hersencellen zijn nooit op deze manier onderzocht.̶...
Hoe mooi het display van je telefoon ook is, je kunt er niet lekker met z’n allen een filmpje op kijken. De oplossing is echter nabij, in de vorm van de microprojector. Het apparaatje is zo groot als je pink en projecteert moeiteloos een film op de muur.
Om minuscule deeltjes te versnellen, moet je onhandig grote apparaten bouwen – denk aan de LHC in Genève. Maar het kan ook anders. Natuurkundige Walter van Dijk van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werkte aan een versneller waarin elektronen al surfend op de hekgolf van een la...
De krachtigste röntgenlaser ter wereld kan een atoom van al zijn elektronen ontdoen, zodat slechts de kern overblijft. Het opent de weg naar gloednieuwe experimenten.
Wat doe je met een laser die pulsen geeft van een miljardste van een miljardste seconde? De beweging van razendsnelle elektronen in een molecuul volgen natuurlijk!
Controle over het weer, dat is een wens waar wetenschappers al veel tijd en moeite in hebben gestoken. Een nieuwe vinding laat zien dat lasers kunnen worden ingezet om regen te doen vallen. Geen oplossing voor droogte, wel een stap dichterbij een weerbericht op bestelling.