'In het pluriversum bestaan oneindig veel soorten kennis naast elkaar'
Zijn we met ons huidige manier van denken nog wel in staat om complexe problemen op te lossen? In het pluriversum krijgt de hele natuur een stem.
Zijn we met ons huidige manier van denken nog wel in staat om complexe problemen op te lossen? In het pluriversum krijgt de hele natuur een stem.
Bij Vikingen denken we aan woeste Scandinaviërs die plunderend door West-Europa voeren. Dit klopt, maar toch ook weer niet. Het boek Wij Vikingen geeft de laatste inzichten over de Vikingen en wat hun relatie was met Nederland.
Het oude cultuurhistorisch landschap van de Drentsche Aa werd in 2005 uitgeroepen tot ‘mooiste landschap van Nederland’. Aan de hand van zeven piketpalen laat Jan Bakker zien hoe het landschap in de loop van de tijd is veranderd.
In de jaren zestig besloten Staatsbosbeheer en de provincie Drenthe om natuur in landbouwgebied de Drentsche Aa te gaan beheren. Het stroomgebied van de overgebleven beken veranderde daarmee in een proeftuin. Natuurbeheer bleek een intensieve klus.
Meer dan de helft van Nederland bestaat uit landbouwgrond. We verbouwen daarop zoveel dat we de tweede exporteur ter wereld zijn. De keerzijde daarvan is dat intensieve landbouw ten koste gaat van de biodiversiteit. In Boxtel bedachten ze een duurzaam alternatief: de Herenboerderij.
Voor haar onderzoek naar de oude rivierloop van de Overijsselse Vecht ontving Cindy Quik vorige maand de Hissink-prijs. Ze kreeg een geldbedrag en een oorkonde voor haar degelijk uitgevoerde masterthesis naar de grootste van de kleine Nederlandse rivieren.
De Stichting Commonland heeft een systeem van landschapsherstel ontwikkeld dat uitgaat van vier verschillende vormen van winst. Dit systeem is inmiddels via het merkenrecht geregistreerd als het ‘4 returns®’ model. Landschapsherstel zorgt voor herstel van inspiratie, en herstel van so...
Grote planteneters zoals mammoeten hadden een grote invloed op het landschap van het Pleistoceen. Na hun uitsterven, vanaf ongeveer vijftigduizend jaar geleden, veranderden open vlaktes in bosrijke gebieden, en nam het aantal bosbranden toe.
Vanuit de lucht zie je meer patronen in het landschap dan wanneer je met je voeten in de klei staat. Dat blijkt uit de nieuwe Bosatlas Nederland van Boven, die een goed overzicht geeft van wat ons land nu bezighoudt. De atlas is een mooie combinatie van luchtfoto’s en informatie...
Het is de grootste aardbevingen-generator van Nederland. Het is de veroorzaker van een landschap vol watervalletjes. En wie hem oversteekt bevindt zich plotseling in een volstrekt nieuwe plantenwereld. Maak kennis met de Peelrandbreuk!
Eilanden die plots in de zee zinken, zoals Platos Atlantis, bestaan! Onderzoekers vonden een verborgen landschap diep in de zeebodem van 55 – 57 miljoen jaar oud, net ten noorden van Schotland. Het wemelde er destijds van het leven en er waren veel rivieren. Hoe ontstond dit eiland? Hoe ...
In het natuur- en landschapsbeleid is veel aandacht voor ruige natuur en voor de typisch Nederlandse cultuurlandschappen zoals veenweidegebieden. Nu blijkt uit onderzoek dat allochtonen niets hebben met ruige natuur, en dat tieners de cultuurlandschappen niet de moeite waard vinden om te besch...