'Vooruitgang zit niet in onze genen, maar in onze cultuur'
Technologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Technologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
De Nederlandse biodiversiteit is in ruim een halve eeuw drastisch afgenomen. Inmiddels keert het tij, en steeds meer boeren willen samenwerken met de natuur. Maar hoe maak je natuur van een boerenweiland?
Jan Roelofs (58) had een boerenbedrijf vlakbij Natura2000-gebied De Bruuk in Gelderland. Vorig jaar verkocht hij zijn boerderij en landbouwgrond.
Niet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te maken.
Lopend door de Groningse dorpjes en akkers zie je niet alleen sporen van de strijd tegen het water en bijzondere vogels, maar ook hightech landbouw. Dat laten de auteurs van ‘Voorland Groningen’ zien.
Ondanks een spectaculaire daling van de uitstoot van ammoniak uit de landbouw in de afgelopen dertig jaar moet die verder omlaag. Van het koetoilet tot stikstofstrippers, de technische middelen om dat te doen lijken voorhanden. Welke oplossingen zijn volgens een wetenschapper en een boer leven...
Insectendodende middelen die in verband gebracht worden met de grote sterfte onder bijen en hommels lijken hommels soms ook voordeel op te leveren.
Sinds een aantal maanden is het een begrip in Nederland: de stikstofcrisis. Bodemonderzoeker Hans Kros vertelt meer over het probleem.
Deze week publiceerde de commissie Remkes het eindadvies over de stikstofproblematiek: ‘Niet alles kan overal’. NEMO Kennislink beantwoordde eerder al de vijf belangrijkste vragen over stikstof.
Het uitbreiden van bebouwing kost meer natuurgebied dan tot nu toe is ingeschat. De plekken die worden volgebouwd zijn vaak vruchtbare landbouwgronden.
Oorspronkelijke en volledig ongerepte natuur is in ons land nergens meer te vinden, daar kunnen we het snel over eens zijn. Maar alles wat zich spontaan vestigt, voortplant, gedijt en zich handhaaft in de door de mens geboden ruimte kan wel degelijk als natuur worden opgevat.
Vroeger moest je in het voorjaar of in de zomer regelmatig je auto bij een tankstation langs de kant van de snelweg zetten om alle insecten van de voorruit te poetsen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, zo weinig insecten zijn er.
We moeten toe naar een landbouw die de natuur niet exploiteert, maar die werkt met de natuur, stelt ecoloog Louise Vet. Zij zoekt de oplossing in het extensiveren van de landbouw, om het te kunnen combineren met het onderhouden van de andere ecosysteemdiensten die de natuur biedt.
De afgelopen tien jaar steeg het percentage verbouwde eiwitgewassen met 38%. Meer soja verbouwen in Europa draagt bij aan een duurzamere veesector.
Het gaat al jaren niet goed met de grutto, vooral door een gebrek aan voedsel. Hoe is de verhouding tussen landbouw en biodiversiteit daarbij?
Ecoloog Bas van de Riet startte in 2013 met een uitdagende vraag: kun je veen weer laten groeien nadat het jarenlang is gekrompen door de voortdurende verlaging van de waterstand? Het antwoord is ‘ja’ en nieuw veen heeft belangrijke voordelen. ‘We maken prachtige nieuwe natuu...
In de jaren negentig ontstond het plan ‘Ruimte voor de Rivier’. Langs alle Nederlandse rivieren is inmiddels landbouwgrond verdwenen om plaats te maken voor natuur. “Zelfs in een klein, relatief dichtbevolkt, land als Nederland kun je prima nieuwe en betekenisvolle natuur ont...
Het verhaal doet al een tijdje de ronde. Bij een hogere concentratie koolstofdioxide in de lucht, bevatten sommige voedselgewassen minder eiwitten en mineralen zoals ijzer en zink. Het risico op een tekort aan voedingsstoffen neemt daardoor toe.
Het is hip om vegetarisch te eten en ook het veganisme is populairder dan ooit. Ondertussen staan we steeds verder weg van ons voedsel en kom je pas met eten in aanraking in de supermarkt. Hoeveel controle hebben we nog over ons voedsel?
Archeologen ontdekten een familiegraf van 5600 jaar oud bij opgravingen in Tiel. Overblijfselen van familiegraven uit deze periode zijn uiterst zeldzaam. Gezamenlijk begraven was meer iets voor boeren.
Na een artikel op NEMO Kennislink over de zwakheden in het onderzoek naar het insectenarmageddon, kreeg Kees Booij veel kritiek. Over drie maanden gaat hij met pensioen. Maar de insecten blijven hem bezighouden.
De wereldbevolking groeit gestaag. De voorspelling is dat de teller stijgt van 7,5 miljard nu naar 9,7 miljard in 2050; miljarden monden extra die gevoed moeten worden. Met de overdaad aan producten in onze supermarkten is het moeilijk voor te stellen dat het tekort aan voedsel één van de groo...
Bepaalde schimmels veroorzaken geen ziekte in planten, maar wel in andere schimmels of in insecten. Dit opent mogelijkheden om schimmels in te zetten als beschermer van planten tegen ziekten en plagen.
Meer dan de helft van Nederland bestaat uit landbouwgrond. We verbouwen daarop zoveel dat we de tweede exporteur ter wereld zijn. De keerzijde daarvan is dat intensieve landbouw ten koste gaat van de biodiversiteit. In Boxtel bedachten ze een duurzaam alternatief: de Herenboerderij.
Veel planten kunnen slecht tegen droogte. Wetenschappers van het Japanse RIKEN-instituut ontdekten dat een behandeling met azijnzuur helpt om de droogte te doorstaan. Is dit een simpele en goedkope oplossing voor landbouw in droge gebieden?
Weg met de taboes op kernenergie, kunstmest, gentech en economische groei. De mens moet juist niet in harmonie met de natuur leven, maar daarvan ontkoppeld worden. Dat is de boodschap van de zeven journalisten die de bundel Ecomodernisme schreven. Zij gaan de strijd aan met de dogma...
Wat is het Amazonegebied? Is het het grootste ongestoorde regenbos ter wereld, of is het vooral het grootste bedreigde natuurgebied? Eén ding is zeker: het Amazonegebied spreekt tot de verbeelding.
Terreinbeheerders proberen natuurontwikkeling te sturen door maaisel uit andere gebieden over nieuwe terreinen uit te strooien. Bodemonderzoeker Martijn Bezemer (NIOO) gaat daarbij nog verder met bodemtransplantatie.
Al is de stad niet de eerste plek waar je aan denkt als het gaat om vruchtbare grond, toch wordt er wel degelijk voedsel verbouwd in de stad. ‘Stadslandbouw’ – het verbouwen van voedsel in of rondom de stad – mag je zelfs ronduit ‘hip’ noemen.
In 2008 deed ‘Maatschap Westers’ de ploeg de deur uit. Ook (kunst)mest wordt op het akkerbouwbedrijf niet meer gebruikt. En dat bevalt goed. Zoon Erwin Westers geeft een kijkje in de keuken.