Kunstmatige intelligentie vindt nieuwe antibiotica
Steeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica. Wetenschappers hebben nu 42 nieuwe, potentiële antibiotica in bodembacteriën gevonden.
Steeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica. Wetenschappers hebben nu 42 nieuwe, potentiële antibiotica in bodembacteriën gevonden.
Stagiaire Britte Schilt sprak met Antal van den Bosch over de moderatie van online discussies onder artikelen van NEMO Kennislink. Kan KI ons helpen?
Britse wetenschappers hebben met een algoritme de vorm van zo’n honderd eiwitten voorspeld. Zo kunnen in de toekomst sneller medicijnen gemaakt worden.
Software voor gezichtsherkenning die jouw gezicht niet eens ziet? Het overkwam Joy Buolamwini. ‘Coded Bias’ volgt haar strijd tegen discriminatie door algoritmen.
Dit jaar overleed de wereldberoemde natuurkundige Stephen Hawking. In zijn laatste boek De antwoorden op de grote vragen stapt hij uit zijn vakgebied van de theoretische natuurkunde en bespreekt een aantal prangende kwesties, van buitenaards leven tot kunstmatige intelligentie.
Wie naar een betere versie van zichzelf streeft, kan van alles doen. Peter Joosten maakt je wegwijs in de wereld van biohacking – het actief ingrijpen in jezelf om je prestaties op te krikken. Van diëten en ijsbaden tot stamcelinjecties en chips in je hersenen.
Wetenschapsfilmfestival InScience stond afgelopen weekend in het teken van kunstmatige intelligentie. De kersverse hoogleraar Marcel van Gerven verkent hoe onderzoek naar kunstmatige en natuurlijke intelligentie elkaar kan inspireren en versterken.
Tijdens muziekfestival Lowlands 2018 konden bezoekers meedoen aan verschillende wetenschappelijke experimenten. Een daarvan was Deepflow, dat onderzoekt of een computer kan rappen als een rapper.
Woensdag 7 november begon in Nijmegen het wetenschapsfilmfestival InScience. Eerder schreef Kennislink over de documentaire More human than Human.
Kassen en velden staan nog vol met plukkers die groenten en fruit oogsten. Maar het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat robothanden het werk (deels) overnemen.
Technologie is mede voortgekomen uit creatieve ideeën van de mens. Zijn we nu op een punt waarop we óók die creatieve ideeën kunnen doorgeven? Met andere woorden: kunnen machines creatief zijn?
Een zelflerend computeralgoritme heeft in data van de Keplertelescoop twee exoplaneten ontdekt die in eerdere onderzoeken over het hoofd waren gezien. Een ervan zit in het stelsel van de ster Kepler-90, en daarmee heeft de ster nu evenveel (bekende) planeten als onze eigen zon.
Op 1 november was de aftrap van Nederland Leest, thema ‘robotica’. Het geschenkboek bevat behalve negen verhalen van Isaac Asimov, een vervolgverhaal van Ronald Giphart en Asibot. Deze literaire robot werd ontwikkeld door de Universiteit van Antwerpen en het Meertens Instituut.
Een jas die je onzichtbaar maakt voor camera’s, kleding die kippenvel krijgt en robotroofdieren die gevaarlijke rupsen eten. NEMO Kennislink neemt een kijkje bij twee tentoonstellingen van de Dutch Design Week.
Morgen vindt de jaarlijkse Gay Pride plaats. Vorig jaar schreef NEMO Kennislink over een studie waarin kunstmatige intelligentie in staat bleek seksuele geaardheid te voorspellen aan de hand van een foto.
Met parallel programmeren voeren computers verschillende berekeningen tegelijkertijd uit en dat levert tijdwinst op. Gevolg: een betrouwbaarder weerbericht, maar ook meer boeven achter de tralies.
Veel doven kunnen weer horen dankzij een cochleair implantaat (CI). Maar horen is iets anders dan het daadwerkelijk verstaan van spraak, daar moet het CI heel nauwkeurig voor zijn afgesteld. Het onderzoeksteam van Hearing Minds werkt aan vernieuwende methoden om deze afstelling te verbeteren.
Deskundigen hadden verwacht, dat het nog minstens tien jaar zou duren voordat een computer de menselijke wereldkampioen Go zou verslaan. Een computerprogramma dat neurale netwerken combineert met quasi-toevallig zetten en stellingen uitproberen presteert het nu al. Het is een grote sprong voor...
De universiteit: niet alleen een plek voor onderzoek, ook een opleidingsfabriek. Wie zijn de vormers van de nieuwe generatie academici? Kennislink neemt de proef op de som en gaat terug naar de collegebanken. Vandaag bij Arnold Meijster, docent kunstmatige intelligentie aan de Rijksuniversitei...
Niet alleen in spannende sciencefictionfilms wordt de mensheid met uitroeien bedreigd. Ook wetenschappers, technologie-ondernemers en uitvinders voorspellen dat kunstmatige intelligentie het einde van de mensheid betekent. Moeten we hier bang van worden?
Je weet wat je wil zeggen, maar je kan het juiste woord even niet vinden. Vervelend zeg, het ligt op het puntje van je tong. Dit overkomt mensen met de taalstoornis afasie elke dag, en continu. Maar vanaf vandaag kunnen ze de WoordWolk downloaden op hun iPad, een app die hen helpt om het juist...
Ashwin Ittoo ontwikkelde een methode om computers slecht leesbare teksten te laten begrijpen. Deze methode kan ingezet worden om zoekmachines als Google te verfijnen. Ittoo promoveert op 5 januari aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Ieder zo zijn eigen specialiteit, dat is de gedachte achter ‘Swarmanoid’. De groep robots bestaat uit verkenners, vervoerders en grijpers, en door goed samen te werken bereiken ze hun doel. Afgelopen week werd een video van het project beloond met een prijs.
Een goed verhaal zit allang niet meer alleen in boeken en films. Games zijn er ook een prima medium voor, vooral als je zelf de hoofdrol wilt spelen. Toch ontbreekt nog altijd de vrijheid om het verhaal naar je eigen hand te zetten. Maar daar gaat promovendus Ivo Swartjes van de Universiteit T...
‘Kijk.’ Eric Postma wijst trots naar zijn beeldscherm. ‘Zo kun je precies zien welk schilderij een reproductie is.’ Het lijkt een eenvoudige oplossing voor een moeilijk probleem: een computer die een nagemaakte Van Gogh feilloos van een echte kan onderscheiden. Postma gelooft erin; hij heeft d...
Met het internet creëren we een wereldomvattend organisme. Dat is de stelling van Gerard van Oortmerssen, kersverse hoogleraar ‘evolutie van het internet’. Maar we moeten dit wezen wel een beetje menselijkheid meegeven.
In Terminator Salvation is de strijd tussen mens en machine in volle hevigheid losgebarsten. Middenin al het geweld zit één cyborg in een persoonlijke crisis. Als half mens, half machine moet deze een kant kiezen. Hoe gaan cyborgs zich staande houden in onze wereld?
Hoe geef je een robot hersens? Simpel, op dezelfde manier waarop de natuur het doet: evolutie.
Machines en emoties liggen lijnrecht tegenover elkaar – tenminste, dat is wat we altijd horen. Maar het is mogelijk om robots van emoties te voorzien. Sterker nog, een emotionele robot kan zijn weg in de wereld beter vinden dan een klassieke ‘harteloze’ machine.