Fantastische microflora
Chemicus Wim Noorduin weet als een ware kunstenaar de natuur naar zijn hand te zetten en laat kristallen ‘opbloeien’ tot fleurige objecten. Hij haalde er de cover van wetenschapsblad Science mee.
Chemicus Wim Noorduin weet als een ware kunstenaar de natuur naar zijn hand te zetten en laat kristallen ‘opbloeien’ tot fleurige objecten. Hij haalde er de cover van wetenschapsblad Science mee.
Chemici van de Radboud Universiteit Nijmegen maken aannemelijk dat gepolariseerd licht van jonge sterren een sturende rol heeft gehad bij de vorming van de allereerste bouwstenen van het aardse leven.
De Delftse onderzoekster Maria Cuéllar Soares ontwikkelde een manier om de biotechnologische productie van vaste stoffen sterk te verbeteren. Haar aanpak voor de gelijktijdige uitvoering van fermentatie en kristallisatie leverde een patent op én waardering van industriële partners als DSM en S...
Ze zijn 10 tot 100 nanometer in doorsnede, micrometers lang, gemaakt van halfgeleidend indium-fosfide en ze hebben een zeer regelmatig verspringende kristalstructuur. Een team van de Radboud Universiteit Nijmegen en Philips Research is er als eerste in geslaagd deze bijzondere nanodraden te la...
Het is hem gelukt. Na jaren van onderzoek heeft de Amsterdamse onderzoeker Jan van Mechelen in zijn proefschrift kunnen uitleggen hoe het toch komt dat slecht bewaarde chocola na verloop van tijd wit uitslaat. Niet dat zijn werk volledig gericht was op het verklaren van het verschijnsel, dat a...
Rechtsdraaiend melkzuur is beter voor ons dan linksdraaiend, dat roepen verkopers van yoghurt al jaren. Zo is het ook in de chemie en de farmacie: de ene variant van zogenaamde chirale moleculen is vaak beter dan de andere. Maar bij hun synthese ontstaan deze moleculen zij aan zij en scheiden ...
Erdmann Spiecker en zijn collega’s bouwen met een simpele truuk een gangenstelsel op een gemengd kristal. Het geheim van de nanoloodgieters: koperatomen in het materiaal proppen. De koperatomen wringen in het normale atoomrooster, dat daardoor kreukelt en een netwerk van kanalen vormt. H...
Navraj Pannu, wiskundige in de Leidse onderzoeksgroep biofysische structuurchemie, kreeg met de paplepel ingegoten dat wiskunde nuttig is; zijn vader, evenals zijn moeder uit India naar Canada geëmigreerd, was wiskundeleraar. Maar pas na zijn eigen wiskundestudie ontdekte Pannu hóe belangrijk ...
Een team onderzoekers is er in geslaagd om de ultrasnelle beweging van moleculen over een oppervlak in ‘real-time’ te volgen. De beweging gaat veel sneller dan gedacht; bovendien blijken koolstofmonoxide-moleculen tijdens hun wandeling over een platina oppervlak te ‘waggelen’.
De Amsterdamse onderzoeker Bart de Graaf ontwikkelde een solid oxygen carrier; een soort zuurstofspons die ingezet kan worden tijdens de productie van grondstoffen voor veelgebruikte kunststoffen. Het scheelt veel energie en dus geld.
In materialen met kleine poriën, zoals beton en mortel, kan zout veel schade veroorzaken. Lourens Rijniers van de Techische Universiteit Eindhoven toonde met MRI-opnamen aan dat kristalliserend zout natte poreuze materialen kan laten scheuren.
Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben met röntgenkristallografie de meest voorkomende structuur van cacaoboter weten op te helderen. Dat biedt aanknopingspunten voor het vermijden van ‘vetbloem’ – de ongevaarlijk witte aanslag op oude chocola.
Plukken is er niet bij en er is een microscoop nodig om ze te zien. Maar wat zijn ze mooi, de nanobloemen van Ghim Wei Ho van de Engelse Cambridge University. Bij haar onderzoek naar nanostructuren vond ze plotseling prachtige boeketten op haar silicium samples.
Wetenschappers van het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica in Amsterdam hebben met computersimulaties ontdekt dat ‘nanostof’ aan de lopende band kristallen kan produceren. Die vinding draagt bij aan een beter begrip van het kristallisatieproces, dat in de chemische industri...
Onderzoekers van het Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) hebben details over de kristallisatie van polypropeen vastgesteld. Deze kennis is van belang voor het verbeteren van de materiaaleigenschappen van kunststoffen.
Delftse onderzoekers publiceerden onlangs in het Amerikaanse tijdschrift voor toegepaste natuurkunde ‘Applied Physics Letters’ een artikel over het gedrag van metallische coatings zoals chroom of wolfraam. Ze ontdekten een manier om het opbrengen van zulke coatings te verbeteren.
Ondanks vierhonderd jaar onderzoek heeft sneeuw nog steeds niet al zijn geheimen prijs gegeven. Sneeuw vertelt een verhaal over de atmosferische condities waaronder ijskristallen zijn gevormd.
Een freesbeitel moet keihard, taai, slijtagebestendig en zelfsmerend zijn. Hoogwaardig staal voldoet niet meer. Een keramische coating maakt het snijgereedschap van nu harder dan hard. De KU Leuven onderzocht als eerste tot op het atoom hoe het met de slijtage van die coatings is gesteld.