Hoe glas zich vermomt als een vloeistof
Je drinkt er water uit en kijkt erdoor naar buiten: glas. Het is stevig, terwijl het op het allerkleinste niveau sprekend lijkt op een vloeistof. Hoe kan dat?
Je drinkt er water uit en kijkt erdoor naar buiten: glas. Het is stevig, terwijl het op het allerkleinste niveau sprekend lijkt op een vloeistof. Hoe kan dat?
Malariamedicijn Lariam geeft vaak nare bijwerkingen omdat de pil twee verschillende vormen van het werkzame molecuul bevat. Onderzoekers uit Nijmegen hebben nu een chemische reactie ontwikkeld om dit mengsel om te zetten in alleen de gewenste vorm.
Licht kan gehoorzaam zijn, en daar maken wetenschappers handig gebruik van. Om ervoor te zorgen dat licht optimaal presteert in bijvoorbeeld zonnecellen of lampen proberen onderzoekers Diana Grishina en Femi Ojambati het licht naar eigen zeggen te dresseren. Ze vertellen over hun onderzoek.
Eindhovense en Amerikaanse onderzoekers kunnen de vorming van schelpen in realtime zien gebeuren op nanometerniveau dankzij een nieuwe vorm van elektronenmicroscopie. Hierdoor zagen ze voor het eerst hoe stukjes polymeer fungeren als ‘ionenspons’.
Het kon niet, maar toch was het zo. De ontdekking van de quasikristallen, die Daniel Shechtman dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde oplevert, was eerst zó controversieel dat hij er zijn onderzoeksgroep voor moest verlaten. Omdat de kwaliteit van zijn werk onbetwistbaar bleek, kreeg de Isr...
De Apollo missies van de vorige eeuw leverden spectaculaire beelden op van de Maan, maar brachten ook schatten met zich mee. Zoals de maanstenen die nog steeds nieuwe informatie leveren over het ontstaan van de Maan. Bijvoorbeeld een maansteen meegekomen met de Apollo 16 missie van 1972.
In het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is behalve kennis en inzicht ook schoonheid te vinden. Dat laat de tentoonstelling “Schoonheid in de wetenschap” in het Museum Boijmans van Beuningen zien. De chemie levert bijvoorbeeld mooie beelden van kristallisatie, eiwitten en DNA...
Als we geluk hebben dan blijven ze nog even liggen: miljoenen, miljarden, triljarden sneeuwvlokken. Op de vele prachtige winterplaatjes op instagram en andere fotosites ziet het er al fantastisch uit. Maar eigenlijk zit de ware pracht in het detail. Sneeuwvlokken zijn misschien wel de mooiste ...
Als alles goed gaat brengt het Russische ruimteschip Progress aanstaande vrijdag een Amsterdams kristalgroei-experiment in de ruimte. De hoop is dat er perfect regelmatige kristalstructuren zullen ontstaan, zonder storing door zwaartekracht.
Fysicus Peter Schall van het Amsterdamse Van der Waals-Zeeman Instituut (UvA) ontwerpt en bestudeert deeltjes die pakweg duizend keer groter zijn dan atomen. Net als atomen kan hij deze deeltjes rangschikken in regelmatige structuren en er uiteenlopende materialen mee maken. Om het vormen van ...
Voor het eerst hebben kristallografen in de natuur een steentje aangetroffen dat prachtige symmetrieën bevat, maar níét periodiek is: een quasikristal.
Mineraalkorrels als overblijfselen van een 4,3 miljard jaar oude aardkorst waren al gevonden in Australië. Nu is er ook gesteente van een 4,3 miljard jaar oude aardkorst zelf gevonden in Canada (Quebec).
Vlak na ontstaan van de aarde moet er al aardkorst zijn geweest, zo’n 4,5 tot 4,2 miljard jaar geleden. Een plaatselijke afkoeling is de mogelijke oorzaak hiervan.
Wiskundig bestaat er een kristal met de eigenschappen van een diamant. Misschien bestaat hij ook wel in het echt, maar nog niemand heeft het kunnen vinden.
Erdmann Spiecker en zijn collega’s bouwen met een simpele truuk een gangenstelsel op een gemengd kristal. Het geheim van de nanoloodgieters: koperatomen in het materiaal proppen. De koperatomen wringen in het normale atoomrooster, dat daardoor kreukelt en een netwerk van kanalen vormt. H...
Wetenschappers van het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica in Amsterdam hebben met computersimulaties ontdekt dat ‘nanostof’ aan de lopende band kristallen kan produceren. Die vinding draagt bij aan een beter begrip van het kristallisatieproces, dat in de chemische industri...
Delftse onderzoekers publiceerden onlangs in het Amerikaanse tijdschrift voor toegepaste natuurkunde ‘Applied Physics Letters’ een artikel over het gedrag van metallische coatings zoals chroom of wolfraam. Ze ontdekten een manier om het opbrengen van zulke coatings te verbeteren.
Ondanks vierhonderd jaar onderzoek heeft sneeuw nog steeds niet al zijn geheimen prijs gegeven. Sneeuw vertelt een verhaal over de atmosferische condities waaronder ijskristallen zijn gevormd.