Oude opwarming lijkt op moderne broeikaseffect
Koolstofdioxide maakte 55 miljoen jaar geleden de zee zuur. Nu gebeurt hetzelfde, stellen Nederlandse klimaatwetenschappers.
Koolstofdioxide maakte 55 miljoen jaar geleden de zee zuur. Nu gebeurt hetzelfde, stellen Nederlandse klimaatwetenschappers.
We mogen er weer over nadenken: een extra kerncentrale in Nederland. Tien vragen over kernenergie.
Met een dieselmotor kun je op plantaardige olie zoals slaolie rijden. Deze duurzame manier van autorijden belast het milieu minder dan bij het gebruik van fossiele brandstoffen. Slaolierijders dragen minder bij aan vergroten van het broeikaseffect en mogelijk klimaatverandering.
Kalkalgen blijken mee te helpen in het ontstaan van ijstijden, aldus onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Eerder deze maand meldden zij in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat kalkalgen in koude perioden de opslagcapaciteit van kooldioxide...
Kalkalgen blijken mee te helpen in het ontstaan van ijstijden. Dit concluderen onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. In koude perioden vergroten kalkalgen de opslagcapaciteit van kooldioxide in de oceanen...
Jaap Sinninghe Damsté krijgt een Spinozapremie van anderhalf miljoen euro. Na zijn gepuzzel aan archaea moest de koolstofkringloop voor oceanen worden herzien.
Niet alleen de oceanen, maar vooral kustzeeën nemen een flink deel van de door mensen uitgestoten CO2 op.
Bomen kunnen maximaal 130 meter hoog worden en de beperkende factor daarbij is het watertransport. Boven die hoogte breekt de waterkolom en ontstaan belletjes in de sapstroom.
Na jaren van onderzoek kunnen stomerijen onze kleren nu in kooldioxide reinigen. Beter voor het milieu en voor de arbeidsomstandigheden in de wasserij.
“De hemel valt naar beneden!” Asterix is voor weinig anders bang. Hij zal dan ook blij zijn met het onderzoek van Ben Santer. Die zegt dat door menselijke invloed de hemel omhoog valt. De troposfeer zet al jaren uit.
De laatste jaren worden de winters in Nederland gemiddeld steeds warmer en valt er meer regen dan gebruikelijk is. Klimaatmodellen voorspellen voor de komende decennia een verdere temperatuurstijging van enkele graden. Er komen steeds meer aanwijzingen dat klimaatverandering de verspreiding va...
Ademhaling is een proces waarmee energie geconserveerd wordt via het transport van elektronen in een ademhalingsketen. Alhoewel het principe van deze conservering bij alle organismen hetzelfde is, zijn er tal van verschillende elektronenacceptoren waarbij veel mensen automatisch aan lucht of z...
Los Alamos, New Mexico (VS) – Het zou het einde betekenen van één van de grootste milieu-problemen van deze tijd, maar is het werkelijk mogelijk de groeiende concentratie CO2 in de atmosfeer terug te dringen?
Ooit stroomt er water door de rode steenwoestijn van Mars. Ooit bloeit er een roos, speelt er een kind. Een bergbeek, een herfstblad, een regenboog, en ’s avonds een blauwe ster boven de horizon – de verre aarde. Mars als tweede thuis. Een droom?
De bestudering van fossiele boombladeren levert onverwachte resultaten. Vlak na de laatste ijstijd bevatte de atmosfeer meer CO2 dan gedacht. Moeten we de broeikastheorie herzien?
Business as usual, dat was het startpunt: de stadswijk bouwen zoals dat normaal gebeurt. In dat geval blaast de wijk jaarlijks 6820 ton van het broeikasgas CO2 de lucht in. Door op grote schaal duurzame-energietechniek toe te passen kan die hoeveelheid omlaag. Naar nul, om precies te zijn.