Zelfs de beste telescoop staart zich blind op de onzichtbare kosmos
Kometen leveren een indirecte blik op een wereld buiten het zicht van onze beste observatoria. Maar bestaat iets als we het nooit kunnen zien?
Kometen leveren een indirecte blik op een wereld buiten het zicht van onze beste observatoria. Maar bestaat iets als we het nooit kunnen zien?
De aarde klotst van het water, en in het kosmische perspectief is dat opmerkelijk voor een rotsachtige planeet die zo dicht bij de zon ontstond. Hoe werd de aarde zo’n waterrijke plek waar leven zich in reusachtige oceanen kon ontwikkelen?
Ruimtesonde New Horizons bracht vorig jaar een bezoek aan de verre ruimterots Arrokoth. Het puinstuk blijkt een overblijfsel uit de tijd dat planeten ontstonden.
Astronomen zijn verrast: de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bevat zuurstofmoleculen. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese ruimtevaartuig Rosetta dat rond de komeet cirkelt. Een internationaal team van onderzoekers waaronder Ewine van Dishoeck en Catherine Walsh van de Universiteit Leiden...
Het water op aarde is miljarden jaren geleden waarschijnlijk niet door kometen bezorgd. Een team van wetenschappers trekt die conclusie aan de hand van metingen die door de Europese ruimtesonde Rosetta zijn gedaan aan komeet 67P/C-G.
Het zal lang duren voordat de ruimtevaart weer net zo’n huzarenstukje beleeft als de landing van Philae op komeet 67P/C-G. Toen het Rosetta-team de champagne opentrok in de waan dat Philae geland was, stuiterde het vaartuigje in werkelijkheid terug van de komeet en tolde nog twee uur lan...
Het allereerste langdurige rendez-vous van een ruimtesonde met een komeet in de geschiedenis is een feit: Rosetta is aangekomen bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Na een reis van tien jaar, vijf rondjes om de zon en ruim zes miljard kilometer kan het unieke onderzoek aan een van de meest pr...
Vrijdag zal de ruimtesonde Rosetta neerdalen op de komeet waar zij omheen draaide; haar laatste actie in een veelbewogen missie. Zie ons Dossier Rosetta.
Komeet ISON houdt de gemoederen in de astronomische gemeenschap al een jaar lang bezig. Volgens sommigen zou het wel eens de helderste komeet van de eeuw kunnen worden. 28 november passeert ISON de zon op een luttele 1,8 miljoen kilometer. Mocht hij die scheervlucht overleven dan zou het in de...
Bij ons zonnestelsel denk je snel aan de zon en haar acht planeten, maar er veel meer te ontdekken in de directe omgeving van de aarde. Kennislink duikt in zijn archief en maakt een tour door ons eigen zonnestelsel.
Een merkwaardige steen uit de Sahara in zuidwest Egypte blijkt een stuk van een komeetkern te zijn. Het is de eerste keer dat een stuk komeet groter dan een stofdeeltje op aarde is gevonden. De vondst lost eindelijk het raadsel op van de aanwezigheid van het zogeheten Libische woestijnglas in ...
De Perseïdenzwerm passeert de aarde weer, net als elk jaar in augustus. Gevolg: een sterrenregen.
Een uitsterving van groot wild, hevige kou en de ondergang van de Clovis cultuur. Dit rampscenario voltrok zich in Noord-Amerika rond 12.900 jaar geleden. De explosie van één of meerdere hemellichamen zou dit allemaal verklaren…
Amerikaanse onderzoekers hebben nieuwe aanwijzingen gevonden dat asteroïden en kometen de bouwstenen van het leven naar de aarde hebben gebracht. Op meteorieten uit Antarctica en Australië troffen ze twee van de vier bouwstenen van DNA aan. Plus een aantal moleculen zónder biochemische relevan...
Over de oorzaak van de koude Jonge Dryas periode, die zo’n 13.000 jaar geleden begon en 1400 jaar duurde, is een groot wetenschappelijk debat gaande. Vooral sinds 2007 toen de explosie van één of meerdere kometen als mogelijke oorzaak werd gelanceerd. Nieuw onderzoek laat zien dat zo’n e...
Verborgen onder een grote wolk van ijs, stof en steentjes heeft iedere komeet een harde kern. Vier van die kernen zijn tot nu toe bekeken door ruimtesondes, en alle vier waren ze heel verschillend. EPOXI is onderweg naar nummer vijf.
Rond 12.900 jaar geleden werd het ineens kouder voor 1400 jaar in de Noord-Atlantische regio. Waarom is al decennialang de grote vraag. Wetenschappers blijven bakkeleien.
Ieder jaar is hij er opnieuw in augustus: de Perseïden-meteorenzwerm. Dit jaar bereikt hij zijn maximum op de nacht van 12 op 13 augustus.
Sterrenkundigen ontdekten deze week een nieuwe donkere vlek op de Jupiter. Het lijkt op een komeetinslag, een zeldzame gebeurtenis die slechts één keer eerder werd waargenomen: precies 15 jaar geleden.
Hoe komen in grote hitte gevormde kristallen in ijskoude kometen terecht? Onderzoekers uit Leiden zochten naar een antwoord, en vonden een verrassing.
Ook vulkanen, aardverschuivingen, inslaande hemellichamen en meteorologische fenomenen leiden tot tsunami’s.
Op opnamen van de Sloan Digital Sky Survey is bij toeval een opmerkelijke ijsdwerg ontdekt. Het verre hemellichaam, dat de prozaïsche aanduiding 2006 SQ372 heeft gekregen, bevindt zich nu nog binnen de baan van de planeet Neptunus, maar is bezig om zich van ons te verwijderen.
De Europese komeetverkenner Rosetta is korte tijd aangezien voor een potentieel gevaarlijke planetoïde. Door zijn spiegelende zonnepanelen en geplande scheervlucht langs de aarde dachten sterrenkundigen dat de sonde een ruimterots was die mogelijk zou inslaan op aarde.
De zon schijnt niet alleen, ze blaast ook. Vanaf het zonneoppervlak trekken stromen geladen deeltjes de ruimte in. Die zonnewind heeft een grote invloed op de planeten en het materiaal tussen de sterren. De Groningse sterrenkundige Dennis Bodewits liet zien dat je kracht en samenstelling van d...
De heldere komeet McNaught, die de afgelopen dagen kort na zonsondergang en kort voor zonsopkomst was te zien, scheert op vrijdag 12 januari om 20 u. Nederlandse tijd om de zon. De zonnesatelliet SOHO kan als enige de komeet tegen het felle licht in zien.
Wie deze week kort na zonsondergang met een verrekijker de west-zuidwestelijke horizon afspeurt, kan een heldere komeet aan de hemel zien. De komeet is met het blote oog te zien, een volle handbreedte rechts van de zeer heldere planeet Venus.
Over een week passeert komeet Schwassmann-Wachmann 3 onze planeet. Spectaculair, want de komeet viel tijdens zijn vorige passage langs de zon uiteen in tientallen brokstukken. Amateur-astronomende bekijken de komeet nu al, maar ook speciale satelliet-telescopen onderzoeken 73P: die straalt nam...
Komeet Tempel-1 bestaat uit verschillende lagen van ijzig gruis, fijn stof en organisch materiaal. Dat zeggen drie teams van wetenschappers in het blad Science over het doelwit van NASA’s Deep Impact-missie. Op 4 juli 2005 sloeg het projectiel van Deep Impact in op Tempel-1 en sloeg daar...
Gedurende de vroege ochtenden van vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus zijn veel ‘vallende sterren’ te zien. Dan vindt namelijk het maximum van de meteorenzwerm de Perseïden plaats.
De Amerikaanse ruimtesonde Deep Impact bezoekt begin juli de komeet 9P/Tempel 1. Daar zet het moederschip op 4 juli een 370 kilo zware koperen bal op ramkoers met de komeet. Bij de inslag van die sonde moet een pluim van gas, stof en ander materiaal vrijkomen die ons meer vertelt over de samen...