Experimenteren met veganistisch eten
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: experimenteren met veganistisch eten.
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: experimenteren met veganistisch eten.
De communistische inmenging tijdens de jaren vijftig ging ver: zelfs koken moest volgens plan. Of dit in de praktijk ook van de grond kwam onderzocht Olav Hofland. Met zijn scriptie wint hij de Volkskrant-IISG Scriptieprijs van 2017.
Dat koken overal op de wereld een vergelijkbare basisbehoefte is, blijkt wanneer je naar de hoeveelheid benodigde energie kijkt. Voor koken gebruiken mensen ongeveer 1 gigajoule per persoon per jaar. Dat is zo voor iemand in een ontwikkelingsland en ook voor iemand die in een ontwikkeld land w...
Tijdens het schrijven van de geschiedenis van de Nederlandse keuken kwam auteur Jacques Meerman tot een bijzondere ontdekking. De oer-Nederlandse andijviestamppot is nog geen honderd jaar oud. Wat is dan wel typisch Nederlands in onze keuken?
Plantenresten in oude kookpotten geven een kijkje in de prehistorische keuken van Noord-Europa. Ze laten zien dat mensen 6100 jaar geleden het plantje look-zonder-look gebruikten om hun vlees en vis meer smaak te geven. Eten op smaak brengen met kruiden is daarmee een nog oudere gewoonte dan g...
Sta je wel eens in de keuken? Dan mag je je ook een beetje chemicus noemen. Het bereiden van voedsel – of het nu het koken van aardappelen is of het bakken van een eitje – is in feite niets anders dan een verzameling chemische reacties. Wat er dan allemaal gebeurt in onze pan? Kenn...
Pannenkoekenbeslag mengen? Simpel, met de mixer. Eten van gister opwarmen? Hup, in de magnetron. In de keuken van tegenwoordig bevinden zich allerlei handige attributen die het leven van een kok een stuk eenvoudiger maken. En er worden ook steeds betere apparaten bedacht. Uit welke high-tech h...
Kookboeken in oorlogstijd, het klinkt als een paradox. Wie koopt er een boek als hij nauwelijks brood op de plank heeft? En waarom moet dat boek dan uitgerekend over koken gaan? Toch verscheen er zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog een groot aantal kookboeken waarin de invloed v...
Water omhoog laten stromen? Heiner Linke, bijzonder hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Oregon, draait er zijn hand niet voor om. Met een luchtkusseneffect en een getande ondergrond stuurt Linke druppels alle kanten op. Linke’s vondst is misschien toe te passen als zelfsturend...