Koffie is écht goed voor je
Koffie is heel goed onderzocht door de wetenschap en bijna altijd vinden wetenschappers positieve effecten. Met drie tot vier kopjes koffie per dag kun je bijvoorbeeld je risico op sommige soorten kanker verkleinen.
Koffie is heel goed onderzocht door de wetenschap en bijna altijd vinden wetenschappers positieve effecten. Met drie tot vier kopjes koffie per dag kun je bijvoorbeeld je risico op sommige soorten kanker verkleinen.
Is koffie nou goed voor je of juist slecht? In Koffiekunde schrijft Bertil Fredholm over de ontstaansgeschiedenis van het bakkie pleur, hardnekkige mythes en de gevolgen voor onze gezondheid.
Geïntrigeerd door alle lezersvragen op NEMO Kennislink besloot Sanne Deurloo in 2013 het boek ‘Waarom worden mannen kaal?’ uit te brengen. Door het grote succes kreeg deze al snel een vervolg.
Koffieleuten opgelet: het is lastig te vermijden dat je dagelijks hunkert naar een lekker kopje koffie. Het zit namelijk voor een deel in je genen. Uit een groot internationaal onderzoek onder Europese en Afro-Amerikaanse koffiedrinkers blijkt dat genetische variaties onze koffiebehoefte beïnv...
Ook zo’n moeite met het lopen met een kop koffie zonder dat het over de rand heen klotst? Twee Amerikaanse natuurkundigen onderzochten hoe dat toch komt. Hun conclusie: het is onze eigen schuld, de manier waarop we lopen zorgt ervoor dat het eigenlijk onvermijdelijk is koffie te morsen.
Koffievlekken zijn meestal vervelend, maar heb je je wel eens afgevraagd hoe die donkere kringen op de tafel eigenlijk ontstaan? Binnenin zo’n vlek gebeurt meer dan je denkt. Het blijkt bijvoorbeeld een chaos van jewelste te zijn, zo zagen onderzoekers van de Universiteit Twente.
Red Bull betaalt de Universiteit Utrecht voor onderzoeken naar de werking van energiedrankjes. De Telegraaf zette daar deze week vraagtekens bij: het viel de krant op dat de conclusies van die onderzoeken steeds positief uitpakken voor Red Bull. Kennislinkredacteur Ronald Veldhuizen had in 201...
Onze associatie van koffiehuizen beperkt zich tot sigaar-rokende oude mannen die herinneringen aan vroeger ophalen. Onder het genot van een dampend kopje koffie uiteraard. Maar zo gedwee ging het er vroeger in koffiehuizen niet aan toe.
Geloof het of niet: koffie blijkt helemaal niet zo slecht voor je adem te zijn. Een Israëlische mondbacterie-expert kwam erachter dat een bestanddeel van koffie vieze adem zelfs onderdrukt. Het stofje valt misschien te isoleren om het vervolgens in ademverfrissende snoep te verwerken.
Brazilië en koffie zijn historisch nauw met elkaar verbonden. De Brazilianen lusten zelf graag een kop koffie, terwijl ze ook nog eens 30% van de totale wereldproductie op zich nemen. Toch lijkt het allemaal mooier dan het is, want de rest van de wereld drinkt niet genoeg om een goede prijs vo...
Geen drankje zo fascinerend als koffie. In de reeks ‘onderzoek naar de gevolgen van cafeïne op lichaam en geest’ nu een nieuwe: koffie zorgt dat je flexibeler tussen verschillende taken kan schakelen en dat je alerter bent op fouten die je zelf maakt.