Kaas zonder koe
Kaas maken zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat kan als gisten het benodigde melkeiwit maken. “We gebruiken micro-organismen als cel-fabriekjes om een specifiek ingrediënt te maken.”
Kaas maken zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat kan als gisten het benodigde melkeiwit maken. “We gebruiken micro-organismen als cel-fabriekjes om een specifiek ingrediënt te maken.”
Allergisch voor melk? Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland werken aan een oplossing. Door een koe genetisch aan te passen lieten ze het dier melk maken zonder een allergie-veroorzakend eiwit. De melk is voorlopig nog niet te koop.
Biotechnoloog Herman de Boer: we kennen hem allemaal als de geestelijk vader van stier Herman, ’s werelds eerste transgene stier. Die primeur is inmiddels twintig jaar oud, maar De Boer heeft sinds die tijd zeker niet stilgezeten. Hij werkt nu aan een nieuw project om een vervanger voor antibi...
Melk kan nog beter. Denk aan melk met meer onverzadigde vetzuren, of een melk die beter is voor kaas maken. En de sleutel tot betere melk is het DNA van de koe. Maar waarom zou je betere melk willen? En opent dit niet een deur naar genetische modificatie van koeien?
Kleuters en zelfs zuigelingen kunnen zoveel last van jeuk hebben dat ze hun huid helemaal openkrabben. Ontstekingen en littekens zijn dan het gevolg. In een aantal gevallen begint de jeuk als een kind van borstvoeding overschakelt op flesvoeding. Daarbij ligt koemelkallergie op de loer. Op lat...
“Het hiv-virus is om meerdere redenen lastig te bestrijden.” Dat stelt dr. Fedde Groot in zijn proefschrift dat hij onlangs verdedigde aan de Universiteit van Amsterdam.