Een jaar uit het leven van Greta Thunberg
In het meeslepende I am Greta volgen we de 15-jarige Greta Thunberg. We zien de tiener vanaf haar eerste schoolstaking uitgroeien tot bekende milieuactiviste.
In het meeslepende I am Greta volgen we de 15-jarige Greta Thunberg. We zien de tiener vanaf haar eerste schoolstaking uitgroeien tot bekende milieuactiviste.
Droogte als gevolg van klimaatveranderingen is steeds vaker in het nieuws. Droogte bedreigt ook ons archeologisch erfgoed. Dit is al decennia aan de gang, maar meer droge periodes geven het een extra zetje.
Burgers’ Zoo noemt zichzelf ‘hofleverancier van koralen’. De koralen in de Arnhemse dierentuin groeien zo goed, dat ze er zelf geen plek voor hebben. Kan de dierentuin helpen bij het redden van de koraalriffen?
Hoe en waarom verandert het klimaat en hoe weten we dat? Dat vertelt klimaatwetenschapper Bart Verheggen in dit nuchtere, heldere en overzichtelijke boek.
De bosbranden in Australië zijn hoogstwaarschijnlijk deels te wijten aan de opwarming van het klimaat. Vervelend, want het vuur zet zelf de thermostaat ook nog eens een tandje hoger…
De natuur krijgt de laatste jaren steeds meer te verduren. Het Nederlands Instituut voor Ecologie onderzoekt hoe soorten en systemen hiermee omgaan. NEMO Kennislink nam een kijkje.
In 2016 wees een modelstudie uit dat de zeespiegel een meter extra zou kunnen stijgen. Het experiment is herhaald en leidt nu tot een andere conclusie.
‘Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen.’ Deze eenvoudige woorden op de achterkant van ‘Palmen op de Noordpool’ zijn exemplarisch voor de luchtige en optimistische toon van het vijfde non-fictie ki...
Biologen Merel Soons en Yann Hautier naar de effecten van klimaatverandering en biodiversiteit van plantgemeenschappen. ‘We hebben al sterke aanwijzingen dat de natuur effecten van een veranderend klimaat beter kan opvangen wanneer er meer diversiteit in een plantgemeenschap is.’
Het Italiaanse eiland Sardinië heeft last van een sprinkhanenplaag. Door klimaatopwarming kunnen we in de toekomst nog meer insectenplagen verwachten.
Organisatiepsycholoog Carsten de Dreu ontvangt de Spinozapremie voor zijn onderzoek naar conflicten. Hij kwam met een biologische theorie over menselijk gedrag in conflictsituaties.
Afgelopen week was er een Tweede-Kamerhoorzitting over kweekvlees. We schreven eerder over de obstakels van het markt-klaar maken van dit diervrije vlees.
Door het veranderende klimaat krijgt Nederland steeds vaker te maken met extreem weer. Vooral steden hebben hier last van. Hoe komt dit en welke maatregelen worden er genomen?
In de documentaire Before the Flood vliegt Leonardo DiCaprio drie jaar lang de wereld rond om voor eens en altijd duidelijk te maken dat we ons klimaatvriendelijker moeten gedragen. Maar zet de film daadwerkelijk aan tot actie?
Als we de aarde leefbaar willen houden, dan moeten we duurzamer leven. Toch komen we maar tergend traag in actie met z’n allen. Hoe kan dat? En kunnen we alsjeblieft wat meer tempo maken? We vragen het aan Marko Hekkert, directeur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling.
Nederlanders moeten minder dierlijk voedsel gaan consumeren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het RIVM hamert er nu nadrukkelijk op in een pas verschenen rapport. Hopelijk is dit de wake-upcall om eindelijk actie te ondernemen. En de universiteiten zouden het voortouw moeten ...
Een schepje, een weegschaal en twee zakjes thee. Meer is er niet nodig om mee te doen aan een grootschalig, internationaal onderzoek naar klimaatverandering. NEMO Kennislink nam de proef op de som.
Hoe beïnvloedt klimaatverandering de samenleving? En wat moet je doen om alles in goede banen te leiden? NEMO Kennislink vraagt het Eddy Moors, klimaatwetenschapper bij Wageningen UR en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Goedemorgen, dit is het automatische antwoordapparaat van Marlies ter Voorde. Bedankt voor uw interesse in mijn artikel over de verandering van het klimaat.
De Werkgroep Antropoceen is eruit: we leven in een nieuw geologisch tijdperk, en we hebben het zelf gemaakt. Nu nog een startpunt definiëren, en dan kan het Tijdperk van de Mens officieel aan de geologische tijdschaal worden toegevoegd.
‘Afrika minder droog dan gedacht’, kon je hier en daar lezen afgelopen week – maar dat klopt niet helemaal. Wel is in Zuidoost-Afrika het klimaat de afgelopen 1,3 miljoen jaar steeds natter geworden. En dat werpt een nieuw licht op de verspreiding van de oermens over de aarde...
Wat in onze hersenen maakt dat we altijd meer spullen willen? De Amerikaanse neurochirurg Ann-Christine Duhaime onderzoekt hoe het beloningssysteem in het brein betrokken is bij gedrag dat de aarde in de problemen brengt. En of we dat gedrag een andere kant op kunnen sturen.
De universiteit: niet alleen een plek voor onderzoek, ook een opleidingsfabriek. Wie zijn de vormers van de nieuwe generatie academici? Kennislink neemt de proef op de som en gaat terug naar de collegebanken. Vandaag bij aardwetenschapper Guido van der Werf aan de Vrije Universiteit Amsterdam:...
Het ontdooien van nu nog permanent bevroren bodems (permafrost), heeft geen direct effect op de temperatuur tijdens een klimaatverandering. Die conclusie trekt aardwetenschapper Danielle Kitover van de Vrije Universiteit Amsterdam in het proefschrift waarop ze maandag promoveert. Wel heeft per...
De hoeveelheid neerslag die omlaag komt in het Himalayagebergte is tot nu toe zwaar onderschat. Er valt minstens twee keer zoveel regen en sneeuw als waar men tot nu toe van uitging, schrijven aardwetenschappers in Hydrology and Earth System Sciences.
Als het water warmer wordt, blijven de vissen kleiner. Dat komt door zuurstofgebrek, concluderen twee Nijmeegse ecologen in het Journal of Thermal Biology. De warmte zelf is juist bevorderlijk voor de groei. Maar de stofwisseling vergt meer zuurstof bij hogere temperaturen.
Minder CO2 de lucht inpompen is noodzakelijk, maar met al ons gereken aan dit broeikasgas moeten we ook niet doorslaan. Alle producten en milieuschadelijke activiteiten krijgen tegenwoordig een CO2-etiket. Maar dat is nogal beperkt. Straks hebben we een ‘groene̵...
De Franse president Hollande noemde klimaatverandering deze week één van de grootste bedreigingen van onze tijd. Maar ook ons eigen KNMI spreekt zich uit in fellere bewoordingen dan voorheen. In de week van de klimaattop in Parijs, COP21, probeert Kennislink nuchter te blijven en zet een selec...
De wereld wil koste wat het kost onder de twee graden temperatuurstijging blijven. Dat zal ook de inzet zijn van de klimaatconferentie in Parijs 2015, die eind november van start gaat. Ook Nederland wil graag toewerken naar een ‘duurzaam Nederland’.
Vóór 24 juni 2015 gaf bijna niemand een cent voor de kansen van actiegroep Urgenda. Met een rechtszaak wilden Urgenda en bijna 900 particuliere mede-eisers de staat dwingen om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen.