Ongewenst online bezoek
Steeds meer apparaten maken deel uit van het internet der dingen. Maar dat geeft hackers ook steeds meer mogelijkheden. Wist jij dat deze apparaten te hacken zijn?
Steeds meer apparaten maken deel uit van het internet der dingen. Maar dat geeft hackers ook steeds meer mogelijkheden. Wist jij dat deze apparaten te hacken zijn?
Terwijl de politiek nieuwe kerncentrales plant, is het publieke debat over kernenergie nog steeds niet goed van de grond gekomen.
Met haar onderzoek hoopt Anna Louise Smith nieuwe, duurzame en veiligere kernreactoren te ontwikkelen. Maar ze wil ook meer mensen kennis laten maken met nucleair onderzoek: “Energie is de uitdaging van onze eeuw.”
Sinds 13 september 2017 heeft Nederland er een nieuwe faciliteit voor de opslag van radioactief afval bij. COVRA is in Nederland verantwoordelijk voor het beheer en de opslag van radioactief afval. Kennislinkredacteur Roel van der Heijden ging een jaar geleden bij hen op bezoek.
In de nacht van 26 april 1986 ontploft reactor vier van de Russische kerncentrale Tsjernobyl, het ernstigste nucleaire ongeluk uit de geschiedenis. Roel van der Heijden ging 30 jaar later naar de ‘verboden zone’.
In Fukushima lekte opnieuw hoogradioactief water uit een opslagtank. Het gaat in totaal om 100.000 liter. Dat maakte energiemaatschappij Tepco – de eigenaar van de kerncentrale – bekend. Het is de zoveelste lekkage sinds de aardbeving drie jaar geleden.
Morgen is het precies 5 jaar geleden dat het koelsysteem van de Japanse kernreactor Fukushima werd uitgeschakeld door een tsunami, waardoor er radioactief koelwater naar buiten lekt. Wat heeft Japan in de tussentijd gedaan om de schade te beperken? Kennislink vroeg een aantal Nederlandse desku...
Een Russische scheepswerf bouwt de eerste drijvende kerncentrale, die naar verwachting in 2016 klaar zal zijn. Het is een slimme oplossing om zeer lastig toegankelijke plekken van elektriciteit te voorzien, maar brengt ook een hoger veiligheidsrisico met zich mee.
Om een land onder druk te zetten, kan de internationale gemeenschap economische sancties afkondigen, zoals bij Iran. Dit kan de binnenlandse economie ernstig schaden, maar uiteindelijk past de Iraanse economie zich gewoon aan, zo voorspelt onderzoek van Peter van Bergeijk, hoogleraar Internat...
Kinderen die dichtbij een kerncentrale wonen hebben geen grotere kans om leukemie te krijgen dan kinderen die niet naast een kerncentrale wonen. Dat is de conclusie van een Brits rapport. Daarmee wordt de algemeen heersende opvatting dat kinderen vaker leukemie krijgen als ze naast een kernce...
De aardbeving en tsunami van 11 maart kwamen op een andere plaats voor dan verwacht door de Japanse overheid. Eigenlijk gaat dat al zo in Japan sinds enkele decennia. Hoe kan dat nou? Zijn aardbevingen nu wel of niet te voorspellen?
Het is minder zeldzaam dan uranium, kan niet gebruikt worden voor kernwapens en levert minder gevaarlijk afval op: thorium in een kerncentrale. Toch werd het tot nu toe niet gebruikt. China kondigt nu aan daar verandering in te gaan brengen. Draait de nieuwe generatie kerncentrales op thorium?...
Het is misschien niet zo spectaculair als de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Maar ook de bètawetenschap kent hete hangijzers in de verkiezingsdebatten. Wat vinden de partijen van biotechnologie, nanotechnologie en kernenergie?
De steun voor kernenergie in Nederland neemt toe, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De mening van de burger kan overigens net zo snel weer omslaan. Vooral in een tijd van politiek wantrouwen, polarisatie in de media en de afkalvende autoriteit van de wetenschap.
Kernenergie is in zijn huidige vorm niet als duurzame technologie te beschouwen en het aandeel van kernenergie in de Europese elektriciteitsvoorziening zal de komende decennia dalen. Dat blijkt uit een rapport dat het Energieonderzoekscentrum ECN uit Petten gisteren presenteerde.
Nachtmerrie-scenario: gestolen brandstofstaven uit een kernreactor worden gebruikt in een terroristische aanslag. Om dat te voorkomen houdt het internationale atoomagentschap IAEA nauwkeurig bij of er geen materiaal ‘zoekraakt’, maar dat kost tijd, mankracht en dus geld. De Amerika...
Breed maatschappelijk of politiek en academisch: de discussie over kernenergie is terug van weggeweest en niet meer te stoppen. In dit artikel uit De Humanist worden de voors en tegens nog eens tegenover elkaar gezet.
In zijn afstudeerscriptie laat Daniel Meijers zien dat mensen die zowel tegen kernenergie als tegen klimaatverandering zijn, in het debat hierover onterecht voor een keuze tussen twee kwaden gesteld worden.