'Kernafval opruimen met lasers, dat moet kunnen'
De Nobelprijswinnaar Gérard Mourou die een echte krachtpatser van de laser maakte, voorziet nog veel meer mogelijkheden voor zijn uitvinding.
De Nobelprijswinnaar Gérard Mourou die een echte krachtpatser van de laser maakte, voorziet nog veel meer mogelijkheden voor zijn uitvinding.
Al tientallen jaren staan voor- en tegenstanders van kernenergie tegenover elkaar. Maar in die discussie staan niet altijd de juiste argumenten centraal.
Sinds de jaren zestig kampt de wereld met een groeiende hoeveelheid radioactief plutonium waarmee niks gedaan wordt. Duur, gevaarlijk en diefstalgevoelig. Het kan hergebruikt worden, maar vier Amerikaanse wetenschappers betogen deze week in Nature dat we het beter voor eeuwig diep in de grond ...
Milieuvervuiling: hoe pakken we het aan? Sinds een jaar of twintig is er steeds meer aandacht voor het inzetten van schoonmakende bacteriën op verontreinigde locaties. Wetenschappers proberen overal bacteriën vandaan te plukken die een bijdrage kunnen leveren.
Het is minder zeldzaam dan uranium, kan niet gebruikt worden voor kernwapens en levert minder gevaarlijk afval op: thorium in een kerncentrale. Toch werd het tot nu toe niet gebruikt. China kondigt nu aan daar verandering in te gaan brengen. Draait de nieuwe generatie kerncentrales op thorium?...
Enkele oude vaten lekken matig tot zwaar radioactief afval in de betonnen opslag. Volgens NRG is er geen gevaar voor medewerkers of de omgeving.
Onderzoekers begrijpen voor het eerst hoe een bacterie die in het binnenste van de aarde leeft, brokken metaal verslindt én als batterij door het leven gaat. Met die kennis kun je twee dingen: de bacterie metaalafval laten ruimen en ermee elektriciteit opwekken uit landbouwafval.
Een stukje geschiedenis op de vuilnisbelt, zo zou je de glazen fles met plutonium die in 2004 in het Amerikaanse Hanford werd gevonden kunnen noemen. Onderzoekers van het Pacific Northwest National Laboratory hebben de inhoud van de fles onderzocht, en komen tot de conclusie dat de vondst het ...
Met een sterke laser hebben natuurkundigen uit Groot-Brittanië en Duitsland de halveringstijd van radioactief iodium verlaagd van miljoenen jaren naar een half uur. Daardoor is het materiaal veel minder lang gevaarlijk.