Vijf vragen over exoplaneten
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Metingen van de ruimtesonde Juno hebben een nieuwe kaart van het magneetveld van Jupiter opgeleverd. Ze laten een complex magnetisch veld zien dat niet, zoals bij de aarde, pool tot pool loopt.
De kleine Jupitermaan Io is voor astronomen al jarenlang een raadsel. Met zijn geringe omvang en zijn grote afstand tot de zon zou de maan ijskoud moeten zijn, maar hij blijkt bedekt te zijn met actieve vulkanen. Nieuw onderzoek laat zien dat onder zijn oppervlak een magmazee stroomt.
Voor opzienbarende astronomie hoef je niet ver van huis te zijn: in ons eigen zonnestelsel komen genoeg spannende en verrassende verschijnselen voor. In dit dossier gaan we op reis van de kern van de zon naar de grens van haar invloedsgebied.
Sterrenkundigen ontdekten deze week een nieuwe donkere vlek op de Jupiter. Het lijkt op een komeetinslag, een zeldzame gebeurtenis die slechts één keer eerder werd waargenomen: precies 15 jaar geleden.
Welke manen zijn interessanter: die van Jupiter of die van Saturnus? De Jupitermaan Europa en de Saturnusmaan Titan zijn waarschijnlijk de meest aardachtige objecten in ons zonnestelsel, maar om ze allebei van dichtbij te bekijken is heel veel geld nodig. Wetenschappers van de Europese en Amer...
Twee nieuwe wervelstormen op Jupiter lijken hun energie niet te halen uit verwarming door de zon, maar uit een inwendige energiebron in de reuzenplaneet. Dat blijkt uit modelberekeningen in het tijdschrift Nature.
Groter dan de grootste planeet in het zonnestelsel, maar bijna onzichtbaar: rond Jupiter zweeft een enorme gaswolk, uitgestoten door de vulkanische maan Io. Amerikaanse sterrenkundigen spoorden het natriumlicht in de gaswolk op en zagen voor het eerst waar Io zijn gas de ruimte instuurt.
De windsnelheid in de op één na grootste storm op Jupiter is opgelopen tot die in de eeuwenoude Grote Rode Vlek. Dat blijkt uit waarnemingen met de Hubble telescoop. Beide stormen zijn groter dan de aarde en kennen windsnelheden tot 640 kilometer per uur. Tegelijkertijd is ook de rode kleur va...
De Grote Rode Vlek op Jupiter, een eeuwenoude superstorm, heeft een klein broertje gekregen. Al in 1999 begonnen drie kleinere stormen samen te vloeien tot de reus ‘Oval BA’, maar pas sinds kort heeft die het typische steenrood van de Grote Rode Vlek overgenomen. De verkleuring is ...
Thrillseekers en avonturiers zijn bij de Jupitermaan Io aan het juiste adres. Geen enkel hemellichaam in het zonnestelsel vertoont zoveel vulkanische activiteit als deze zwavelwereld.
Met zijn tientallen manen kent Jupiter eclips na eclips. Maar ook de grootste planeet van ons zonnestelsel kent zijn speciale dagen: drie zonsverduisteringen zoals op 4 november is zelfs op Jupiter zeldzaam.
Het is feest in Pasadena, Californië. Al een kwart eeuw lang reizen de twee Amerikaanse Voyager-sondes langs verre hemellichamen, waar ze bizarre werelden ontdekten met rare winden, verbrijzelde manen, zwavelvulkanen. En het is nog niet afgelopen.
Christoffel Columbus zou er jaloers op worden. De ontdekkingsreizigers van de twintigste eeuw – onbemande ruimtesondes met gevoelige camera’s aan boord – hebben geen nieuwe continenten in kaart gebracht, maar compleet nieuwe werelden blootgelegd. Elk met hun eigen bergen en d...