AI brengt ook goed nieuws
Journalisten kunnen kunstmatige intelligentie gebruiken om een schat aan onontdekte verhalen te vertellen. Maar ze moeten sinds de komst van generatieve AI ook concurreren met een berg onzinberichten die het internet vult.
Journalisten kunnen kunstmatige intelligentie gebruiken om een schat aan onontdekte verhalen te vertellen. Maar ze moeten sinds de komst van generatieve AI ook concurreren met een berg onzinberichten die het internet vult.
Voor de DNA Dialogen gaan we in gesprek met onze lezers over het aanpassen van embryo-DNA. Hoe ziet zo’n gezamenlijk journalistiek onderzoek eruit?
Hoofdredacteur Robert Visscher praat met Liesbeth Hermans over de journalistiek van de toekomst.
Informatie vormt de wereld waarin we leven, en het Westen en Rusland lijken momenteel in een volstrekt andere mediawereld te leven. Wie zegt dat wíj niet in een propagandabubbel zitten?
Het in Nederland gevestigde onderzoekscollectief Bellingcat spoort mensen op die zich schuldig maken aan illegale handel, aanslagen en oorlogsmisdaden. Het wapen van de onderzoekers: openbare data. “Je hebt googelen en góéd googelen.”
De journalistiek wordt steeds verhalender. Een nieuwsbericht over een moord lees je bijvoorbeeld vanuit het perspectief van een slachtoffer of zelfs een dader. Dit heeft voordelen, maar is niet alleen positief.
Word jij treurig bij het lezen van slecht nieuws? Geloof je alles wat in de krant staat? Wie bepaalt er eigenlijk wat nieuws is? Daar ging NEMO Kennislink Live op 11 juni 2019 over.
Sara Haverkamp wint de KNAW Onderwijsprijs voor haar profielwerkstuk over de media onder Poetin en Trump. Een sterk en zeer uitgebreid werkstuk dat aantoont hoe de journalistiek steeds meer in de knel komt, ook in de Verenigde Staten.
Steeds meer mensen spreken Engels en voor steeds meer mensen is Engels hun Lingua Franca. Maar de meerderheid van deze groep is geen moedertaalspreker. Het Brits-Engels is zelfs in de minderheid. De opleiding Engels van de Vrije Universiteit organiseerde speciaal over dit onderwerp een College...
Nieuwsberichten die geheel automatisch de computer uitrollen, zonder dat er een schrijvende mens aan te pas is gekomen. Heeft de robot-journalist de toekomst? Hoogleraar digitale communicatie Emiel Krahmer laat er, in een zelf geschreven blog, zijn licht over schijnen.
In Nederland zijn journalisten vrij om te schrijven wat ze willen, maar in China bestaat deze persvrijheid niet. Correspondenten in China blijken ernstig in hun werk te worden belemmerd door de overheid, zo blijkt uit onderzoek van masterstudent Media en Journalistiek Ivana Zolak.
Jaarlijks reikt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de Onderwijsprijs uit voor de beste VWO profielwerkstukken. Dit jaar vielen op 11 juni twee geschiedeniswerkstukken in de prijzen, over embedded journalism in oorlogsgebieden en genocide in Bosnië-Herzegovina...
Ze lijken echt, de gezondheidsklachten die ontstaan door blootstelling aan de elektromagetische straling van wifi-netwerken. Toch kan verdachtmakende berichtgeving in de media er voor zorgen dat een nepnetwerk precies dezelfde fysieke klachten teweegbrengt.
Bioloog Freek Vonk en radio- en tv-maker Rob van Hattum kregen gisteren in het Museon in Den Haag de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie uitgereikt. Beiden krijgen de prijs voor hun uitstekende bijdrage aan het vergroten van de kennis en de betrokkenheid van een groot publiek bij de weten...
Deze week komen klimaatwetenschappers uit de hele wereld samen in Kopenhagen om te praten over klimaatverandering. Op de agenda staat onder meer de vraag hoe we mensen meer bij het klimaat kunnen betrekken. Wetenschappers zijn behoorlijk eensgezind, maar sceptici zaaien in de media twijfel doo...
Het IPCC gebruikt in haar rapporten geen harde cijfers om de onzekerheid van haar voorspellingen over de toekomst van ons klimaat weer te geven. Daardoor onderschatten mensen de risico’s van de opwarming van de aarde. Man en paard noemen (of in dit geval: percentages) helpt. Maar daarmee is he...
De Europese verkiezingen komen er aan. Maar de burger heeft geen idee wat er in Brussel speelt. Via de media zouden burgers eigenlijk op de hoogte moeten worden gebracht, maar kranten en actualiteitenprogramma’s besteden nauwelijks aandacht aan Europa. Uit interviews met parlementaire jo...
De Amerikaanse vorm van censuur in de oorlog in Irak heeft geresulteerd in gekleurde verslaggeving. Dat blijkt uit onderzoek van de Pennsylvania State University dat 11 augustus werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van de Amerikaans Sociologische Vereniging.
Regelmatig roepen politici en beleidsmakers dat het werk van criminaliteitsbestrijders sterk beïnvloed wordt door ‘de media’. Maar het is juist andersom, concludeert Barbra van Gestel. De rol van journalisten wordt systematisch overschat, terwijl de invloed van de bron van het nieuws – v...