De Februaristaking: heldendaad en fiasco
25 februari 1941 brak in Amsterdam de Februaristaking uit, het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa ten tijde van de bezetting.
25 februari 1941 brak in Amsterdam de Februaristaking uit, het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa ten tijde van de bezetting.
Ze doen ons niets is het nieuwste publieksboek over de vervolging en deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Internationale Herdenking van de Holocaust (27/1) is altijd een goede aanleiding voor een boek over dit onderwerp. De auteurs schreven het omdat we beginnen te ...
Sinds 2006 is 27 januari, de bevrijdingsdag van kamp Auschwitz in 1945, officieel door de VN uitgeroepen tot herdenkingsdag aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Maar in veel landen gaat die dag stilletjes voorbij. In Nederland is dat vooral omdat we 4 mei al herdenken, maar in Oos...
Hoe beleefden de veelal joodse gevangenen hun tijd in doorgangskamp Westerbork? Vaak heel anders dan hoe ze het zich later herinnerden. Dat blijkt uit een groot onderzoek van kampbrieven en verslagen van historica Eva Moraal. 20 september promoveert zij aan de Universiteit van Amsterdam.
Zeventig jaar na dato kunnen we de pijnlijke gebeurtenissen rond de bezetting en de Jodenvervolging nog altijd niet laten rusten. Dat blijkt nu Bart van der Boom, kritiek krijgt op zijn onderzoek ‘Wij weten niets van hun lot’, naar de Holocaust in Nederland. Het twistpunt: werkten ...
Met enige regelmaat komen nieuwe onderzoeksresultaten over de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog boven water. Onderzoeker Elias van der Plicht, co-auteur van het boek Jacht op het Verzet, deelt zijn ontdekkingen over alcoholmisbruik door Nederlanders in Duitse dienst met Kennislink.
Auschwitz, Bergen-Belsen of Dachau zijn slechts de top van een gruwelijke ijsberg. Amerikaanse onderzoekers zijn nu bezig alle Nazi-kampen in kaart te brengen. Het blijken er meer dan 42.500 te zijn geweest. Maar ‘Nazi-kamp’ krijgt wel een heel brede definitie.
Historicus Bart van der Boom wint met zijn boek ‘Wij wisten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust’ de Libris Geschiedenisprijs. ‘Dit is een moeilijk en gevoelig thema. Toch is Van der Boom nergens drammerig. Hij neemt de lezer mee als een gids en doet dat zee...
Helemaal klaar zijn ze in Polen en Oekraïne voor het EK-voetbal. Veel van de speelsteden hebben echter een bloedige, maar in het Westen niet altijd even bekende geschiedenis. Zowel de Nazi’s als de communisten hebben er meedogenloos huisgehouden.
27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz bevrijd werd door het Russische leger. In dit artikel beschrijft Maarten Muns hoe het vreselijke idee van de ‘Endlösung’ realiteit werd.
John Demjanjuk (91) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Demjanjuk stond de afgelopen maanden in München terecht voor medeplichtigheid aan de moord op 28.000 joden tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskamp Sobibor. Hoe kwam hij in Sobibor terecht? Wat heeft hij in de oo...
In de nacht van 11 januari 2010 is Miep Gies op 100-jarige leeftijd overleden. Miep staat vooral bekend als de vrouw die de familie Frank voorzag van eten tijdens hun periode van onderduiken in het Achterhuis. Tevens redde zij het dagboek van Anne Frank uit handen van de nazi’s.