Ook astronauten in de ruimte ervaren zwaartekracht
Astronauten zweven in de ruimte omdat er geen zwaartekracht is. Toch? Nee! De zwaartekracht in een ruimtestation is bijna even sterk als op aarde.
Astronauten zweven in de ruimte omdat er geen zwaartekracht is. Toch? Nee! De zwaartekracht in een ruimtestation is bijna even sterk als op aarde.
De samenwerking in ruimtestation ISS staat onder druk door het conflict met Rusland. André Kuipers: “Het is bijna onvermijdelijk dat het ISS gaat stoppen.”
Zestig jaar nadat de Rus Joeri Gagarin als eerste mens de ruimte in ging zoekt ruimtevaartorganisatie ESA nieuwe astronauten. Wat levert de bemande ruimtevaart ons op en zijn robots niet betere astronauten?
Een tweelingstudie naar de gezondheidseffecten van een langdurig verblijf in de ruimte. Astronaut Scott Kelly kwam zelf met het idee toen hij met NASA in gesprek was over zijn 340 dagen durende missie naar ruimtestation ISS.
Onderzoek naar de hersenen van ruimtevaarders staat nog in de kinderschoenen. Maar de eerste resultaten laten zien dat de hersenen van astronauten veranderen.
Ruimtevaarders die met een druk op de knop tussen de sterren alles kunnen uitprinten wat ze nodig hebben; zelfs reserveonderdelen. Dat is volgend jaar mogelijk, mede dankzij het Nederlandse bedrijf Ultimaker.
De deeltjesdetector Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) heeft in straling uit het heelal een overvloed aan positronen gemeten. Ze kunnen afkomstig zijn van reacties tussen deeltjes van donkere materie. Deze bevindingen werden vorige week bekend gemaakt door het team van wetenschappers achter AM...
Langer dan iedere andere Europese astronaut verbleef André Kuipers in het internationale ruimtestation. Een belangrijke taak die hij daar had was het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten. Kennislink sprak met de Nederlandse astronaut en vroeg hem hoe je onderzoek doet in de ruimte.
Sinds de pensionering van de Space Shuttles in 2011 kan NASA eigenhandig niets meer naar ruimtestation ISS lanceren. Toch wordt er op Amerikaanse bodem hard gewerkt aan opvolging. Niet door NASA, maar door een commercieel bedrijf. SpaceX lanceert deze maand hun onbemande Dragon-capsule naar he...
Door het verblijf van André Kuipers in het ISS is de belangstelling voor ruimtevaart in Nederland de laatste tijd erg toegenomen. Maar wat is het nut van bemande ruimtevaart? ESA-medewerker Philippe Schoonejans betoogt waarom mensen in de ruimte nodig zijn en waarom het kabinet niet zou moeten...
Deze week is de Nederlandse astronaut André Kuipers voor ongeveer een half jaar naar het Internationale Ruimtestation ISS vertrokken. Vijf prangende vragen over de lancering, de mensen en experimenten die onderdeel uitmaken van Kuipers’ missie.
Vijftig jaar geleden was de Rus Joeri Gagarin de eerste mens die in een baan om de aarde zweefde. Er is sindsdien veel veranderd – en veel hetzelfde gebleven…
De eerste ruimtetoeristen hebben de aarde al van bovenaf gezien. Commerciële ruimtevaartbedrijven worden groter en belangrijker en zullen binnenkort misschien zelfs astronauten naar ISS brengen. Gaan we over tien jaar op vakantie naar de maan?
De spaceshuttle Discovery vertrekt zondag met zeven bemanningsleden aan boord voor een vlucht naar het internationale ruimtestation ISS. Hoe ervaren astronauten ook zijn: iedere missie brengt spanning met zich mee. Dat weet de ervaren Amerikaanse ex-astronaut Steve Smith als geen ander. Hij ve...
De Belgische astronaut Frank De Winne wordt de nieuwe commandant van het internationale ruimtestation ISS. In mei 2009 vertrekt hij naar het ruimtestation om daar voor enkele maanden de touwtjes in handen te nemen. Ook de Nederlandse astronaut André Kuipers mag weer de ruimte in, hoewel het vo...
Het onbemande Europese vrachtschip ‘Jules Verne’ is succesvol aangekoppeld aan ruimtestation ISS. ESA’s eerste automated transfer vehicle heeft 4,6 ton voorraden voor het ISS aan boord.
Na twee succesvolle ‘demonstratiedagen’ is ESA’s Automated Transfer Vehicle (ATV) Jules Verne klaar voor de aankoppeling met het internationale ruimtestation ISS op donderdag 3 april.
Op 9 maart lanceerde een Ariane 5-raket het eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De ‘Jules Verne’ is de eerste van een nieuwe serie autonome ruimtevaartuigen, ontworpen om het internationale ruimtestation ISS te bevoorraden en afval me...
Na jaren van oponthoud werd het Europese ruimtelab Columbus op 7 februari gelanceerd. Aan boord van de 6,7 meter lange cilinder kunnen astronauten wetenschappelijk onderzoek doen in gewichtloze toestand. Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis vervoert Columbus naar ruimtestation ISS. Met Columbus...
Meer dan ooit levert Nederland een bijdrage aan internationale ruimtevaartprogramma’s. Steeds vaker gaan Nederlandse instrumenten en technologie de ruimte in. Nederlanders blijken goed in het verzinnen van nuttige, en vaak spectaculaire projecten.
ESA’s ruimtelaboratorium Columbus wordt gelanceerd op 7 februari om 20:47 uur Nederlandse tijd. Dat heeft NASA bekendgemaakt. De Space Shuttle Atlantis brengt het laboratorium vanuit Florida omhoog naar het internationale ruimtestation ISS.
Het ruimtelab “Columbus” staat klaar voor lancering vanaf het Kennedy Space Center in Florida (VS). Nederland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het eerste Europese ruimtelab.
Aan boord van NASA’s Space Shuttle Discovery is ESA-astronaut Paolo Nespoli vertrokken naar het Internationaal Ruimtestation ISS. In de laadruimte van de Space Shuttle bevindt zich de module Node 2, de eerste in Europa gebouwde module die permanent aan het ISS wordt gekoppeld.
André Kuipers, Nederlands tweede ESA-astronaut, cirkelt opnieuw in de ruimte. Dit keer niet in ruimtepak, maar als een reusachtig rotsblok in een baan om de zon. Kuipers bracht in april 2004 negen dagen door aan boord van het internationale ruimtestation ISS, kreeg door de Internationale Astro...
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is begonnen met de voorbereiding van de spaceshuttle Atlantis in december. Atlantis zal het Europese ruimtelab Columbus naar het internationale ruimtestation ISS brengen.
Shuttle Atlantis bereidt het internationale ruimtestation ISS deze week voor op de komst van twee nieuwe ruimtelaboratoria. Een daarvan is de Europese module Columbus.
ESA’s onbemande vrachtschip Jules Verne heeft drie weken van extreme hitte en kou in de vacuümtestkamers van ESTEC in Noordwijk doorstaan. Jules Verne gebruikt geavanceerde hittegeleiders om gevaarlijke hitte nuttig te gebruiken. Het eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) moet in de zom...
ESA-astronaut Christer Fuglesang is aan boord van de Space Shuttle Discovery vertrokken op een elfdaagse missie naar het internationale ruimtestation ISS. De missie is bedoeld om het station verder uit te bouwen en ESA-astronaut Thomas Reiter terug te brengen naar de aarde. Reiter werkt sinds ...
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA overweegt vaker astronauten van partners naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Elke 2,5 à 3 maanden zou een nieuwe bewoner leren leven en onderzoeken in gewichtsloze toestand, bericht de Duitse astronaut Hans Schlegel, die zal helpen h...
Met een dag vertraging door een ingelaste inspectie is het ruimteveer Atlantis in de vroege ochtend geland op NASA’s Kennedy Space Center in Florida. De zeskoppige bemanning heeft het internationale ruimtestation voorzien van nieuwe zonnepanelen.