Het bijzondere brein van de bij
Het gedrag van de honingbij verwondert mensen al eeuwenlang. In zijn boek probeert Lars Chittka dit te verklaren, maar vooral de conclusies die hij daaruit trekt zijn spannend: bijen hebben een bewustzijn.
Het gedrag van de honingbij verwondert mensen al eeuwenlang. In zijn boek probeert Lars Chittka dit te verklaren, maar vooral de conclusies die hij daaruit trekt zijn spannend: bijen hebben een bewustzijn.
Insecten zijn duurzame vleesvervangers, maar daar willen we op ons bord nog weinig van weten. Als voer voor kippen, varkens en vissen vinden we insecten een stuk acceptabeler, maar hoe duurzaam zijn ze dan nog?
Insectenburgers of gevriesdroogde sprinkhanen. Ze worden gepromoot als een even voedzaam, maar duurzamer alternatief voor vlees. Toch laten de meeste mensen ze links liggen.
Klimaatvriendelijker leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: duurzamer huisdieren houden.
Larven van de rode palmkever richten schade aan op dadelplantages. Onderzoekers hebben een systeem bedacht om smullende larven te detecteren.
Vroeger moest je in het voorjaar of in de zomer regelmatig je auto bij een tankstation langs de kant van de snelweg zetten om alle insecten van de voorruit te poetsen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, zo weinig insecten zijn er.
Vooral bekend door hun steken zijn de sociaal levende bijen, hommels en wespen. Bij veel mensen ontstaat in de loop van de dag een zwelling die soms heel fors kan worden. Wanneer iemand last krijgt van klachten over het hele lichaam, dan gaat het om een echte allergische reactie.
De schimmel Termitomyces titanicus wordt gekweekt door termieten in ondergrondse schimmeltuinen. Recent onderzoek laat zien dat deze symbiose tussen insecten en schimmels heel veel parallellen vertoont met menselijke landbouw.
Bepaalde schimmels veroorzaken geen ziekte in planten, maar wel in andere schimmels of in insecten. Dit opent mogelijkheden om schimmels in te zetten als beschermer van planten tegen ziekten en plagen.
Driekwart van de vliegende insecten is verdwenen, kopten de media eind oktober. Maar de conclusie dat er een insectenarmageddon aan de gang is, berust op statistisch drijfzand.
Op dit moment worden er al veel meer wespen gezien dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Verschillende media waarschuwen voor een wespenplaag deze zomer. Is dat terecht? Dat hangt af van het succes van de wespennesten in de komende maanden.
Wanneer de Afrikaanse Megaponera-mier gewond raakt in het heetst van de strijd tegen de termiet hoeft hij niet te vrezen: zijn soortgenoten dragen hem terug naar het nest waar hij rustig bij kan komen van zijn verwondingen. Duitse onderzoekers van het Biocentre van de University of Würzburg be...
Een bijensteek is het pijnlijkst op je neus en een steek van de Paraponeramier voelt alsof je 240 volt door je lijf krijgt. Die bevindingen leverden twee wetenschappers een Ig Nobelprijs op, de vrolijke wetenschapsprijs voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken ...
Voor veel dieren schuift de noordgrens van hun territorium als gevolg van klimaatverandering verder op naar het noorden, omdat het daar koeler is. Voor hommels is dat nauwelijks het geval, schrijven Canadese onderzoekers in Science. Ze nemen die trend zowel bij hommels in Europa als i...
De symboliek kan haast niet groter: in een leegstaand gebouw van het voormalig Proefstation voor de Rundveehouderij in Lelystad is vorig jaar de nieuwe onderzoeksfaciliteit Insectpoint geopend; oude eiwitten maakten plaats voor de nieuwe.
De mieren en andere kleine insecten van Manhattan verorberen jaarlijks bijna 1000 kilo afval. Op die manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan het schoonhouden van de straten én zorgen ze dat ratten bijna geen kans krijgen.
Het is al jaren de hobby van William Thielicke: vliegen met ‘micro air vehicles’, zoals kleine helikopter-achtige vliegtuigjes die hij zelf ontwerpt en bouwt. En op 31 oktober verdedigde hij aan de RUG een proefschrift dat gaat over het geheim van de vogelvleugel.
Op plaatsen met een hoge concentratie van het landbouwgif imidacloprid gaat het aantal insectenetende vogels hard achteruit. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland. Imidacloprid werkt op het zenuwstelsel van insecten, waardoor de...
Engelse onderzoekers hebben vastgesteld dat honingbijen ziektes overdragen op wilde hommelpopulaties. De besmetting verloopt waarschijnlijk via bloemen die de insecten gemeenschappelijk bestuiven.
Niet mensen maar sociale insecten komt de eer toe als eerste landbouw uitgevonden te hebben. Alle circa 350 moderne termietensoorten die in symbiose met een schimmel leven, stammen van één gemeenschappelijke voorouder af die deze symbiose ongeveer 30 miljoen jaar geleden is aangegaan. Voor de ...
Het kleine insect Issus coleoptratus gebruikt tandwielen om vooruit springen. Het tandwielgebruik is dus geen menselijke uitvinding van de oude Grieken, maar een mechanisme dat door evolutie in de natuur ontstond.
In België en Nederland is het mogelijk: rottende dieren bekijken tijdens je boswandeling. Bedolven onder de maden en vleesvliegen. Kennislinkredacteur Anne van Kessel was nieuwsgierig en sprak natuurbeheerders over dit project. ‘De dood hoort bij het bos, net als het leven.’
Menigeen heeft het wel eens gezien: hars dat langs een stam van een naaldboom naar beneden glijdt – vaak langzaam, maar soms snel. Sommige insecten komen daarbij onverhoopt in het hars terecht. Spectaculaire ontdekkingen zijn nu gedaan in versteend hars van 230 miljoen jaar oud.
Nog ver voor de ontdekkingsreizen van Darwin, reisde een 52-jarige vrouw alleen met haar dochter naar Suriname om de metamorfose van insecten prachtig in beeld te brengen. De Duitse Maria Sibylla Merian liet zo zien wat nog bijna niemand gezien had. Kennislink deed een ‘fictief interview’ met ...
Geen soort zo sterk, geen soort die zo goed samenwerkt. Geen soort met zoveel opmerkelijke eigenschappen. Je vindt ze overal, behalve op de polen. Waar je ook ter wereld even goed om je heen kijkt in het zand zie je ze alweer lopen. Mieren. Soms met tientallen, soms met miljoenen tegelijk. Alh...
In het kader van het Kennislink thema ‘(W)eten’ neemt gastcolumnistMarcel Dicke van het Wageningse Laboratorium voor Entomologie ons mee naar de toekomst. Een toekomst waarin we iets eten wat we nu nog ‘vreemd’ vinden. Ten onrechte volgens Dicke: insecten zijn juist van...
De Academische Jaarprijs 2010 gaat dit jaar naar het van de Universiteit Wageningen. Het team ‘Vliegkunstenaars’ wist de jury te overtuigen met slow-motion filmpjes van sierlijk klapperende vleugels. Vooral de roofvogelshots blijken imposant.
Luizen springen direct van een plant af zodra zij de warme, vochtige adem van een zoogdier voelen. Zo voorkomen de insecten dat zij samen met de plant in de maag van een grazer terecht komen.
Oostenrijkse wetenschappers melden deze week dat ze een Mexicaanse-griepvaccin binnen tien weken kunnen maken. Eerder lukte dat de Nederlandse onderzoeker Manon Cox op dezelfde manier al voor de gewone griep. De Oostenrijkers bewijzen met hun onderzoek dat Cox’ methode ook voor nieuwe virussen...
Migrerende monarchvlinders maken gebruik van hun antennen om met behulp van de positie van de zon te kunnen navigeren. Vlinders zonder antennen of met antennen die absoluut geen licht doorlaten, verdwalen dan ook compleet.