Wetenschappers volgen virusinfectie live in cel
Om een vijand tijdens een oorlog te verslaan, kun je zijn aanvallen bestuderen om zijn zwakke plekken te vinden. Hetzelfde geldt voor oorlog op moleculair niveau.
Om een vijand tijdens een oorlog te verslaan, kun je zijn aanvallen bestuderen om zijn zwakke plekken te vinden. Hetzelfde geldt voor oorlog op moleculair niveau.
Enzymen, nanodeeltjes, waterstofperoxide en een magneet; dat zijn de ingrediënten van een nieuwe antibacteriële nanorobot. Hij rekent af met zogeheten biofilm: hardnekkige slijmlagen vol bacteriën die zich vormen op een nieuwe hartklep, op de keukentafel of op je tanden.
Op 6 maart was het nationale luizendag. Over hoofdluis bestaat nog steeds veel onduidelijkheid. Wat moet je doen als er hoofdluis opduikt?
Er zijn maar weinig geneesmiddelen die we kunnen gebruiken tegen schimmels. Azolen zijn de belangrijkste. Diezelfde azolen worden ook gebruikt bij de bestrijding van schimmels op planten. Schimmels zijn daardoor steeds vaker resistent.
Een van de minder bekende, maar wel invloedrijke groep schimmels wordt gevormd door de parasitaire chytriden. Deze schimmels houden van natte milieus en groeien voornamelijk op algen.
Over schimmels die onze land- en tuinbouwgewassen aantasten is veel bekend. Grassen op golfbanen of sportvelden worden ook regelmatig aangetast door schimmels en daarover weten we veel minder.
Ook de mens herbergt op zijn lijf diverse schimmels. Van nature zijn het geen echte ziekteverwekkers. Ze groeien bij voorkeur op dood materiaal zoals hoorn van nagels en haren. Maar onder bijzondere omstandigheden, zoals verminderde weerstand, kan de schimmel zich verder uitbreiden en ook leve...
Het merendeel van de schimmels is een ziekteverwekker voor planten, maar ook dieren kunnen ziek worden van schimmels.
Hoe ziek iemand wordt na een malaria-infectie hangt voornamelijk af van het type parasiet dat een besmette mug bij zich draagt, zo blijkt uit onderzoek. Dat is iets om rekening mee te houden bij de ontwikkeling van een malariavaccin.
Karpers die besmet zijn met een Koi herpesvirus zwemmen zichzelf beter door naar een warmer gebied te trekken. Het virus heeft echter een trucje achter de hand om ze tegen te houden. Wetenschappers van onder meer de Wageningen Universiteit ontrafelden het kat-en-muisspel van karper en virus.
De een is heel gevoelig voor infecties, de ander wordt nooit ziek. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met verschillen in de afweerreactie. Genen spelen daarbij de grootste rol, maar ook andere factoren kunnen de werking van het afweersysteem beïnvloeden.
Een bepaald wormeiwit, afkomstig van parasitaire wormen, kan astma bij muizen remmen. Dat ontdekte een team van Australische wetenschappers onlangs. Ook cellen van patiënten die allergisch zijn voor huisstofmijt reageren goed op het eiwit. Leidt dit tot een nieuwe behandeling voor allergieën?
Patiënten met een lage afweer, bijvoorbeeld door een behandeling met chemotherapie, hebben een hoog risico op zogeheten secundaire infecties. Met name schimmelinfecties zijn zeer moeilijk te behandelen. Arts-onderzoeker Roel Gazendam onderzocht de witte bloedcellen van patiënten met een afweer...
Dankzij een soort slaaptoestand kunnen sommige bacteriën een antibioticakuur overleven. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen weten nu hoe deze slaaptoestand wordt opgewekt.
Een infectie is een reactie van het menselijk lichaam op de aanwezigheid van micro-organismen of hun gifstoffen (toxinen). Wanneer dat gepaard gaat met allerlei waarneembare symptomen en verschijnselen zoals bijvoorbeeld koorts dan spreken we van een infectieziekte.
Xylella fastidiosa, een hout-etende bacterie, raast als een Bijbelse plaag door de olijfbomen in Apulia, in het zuiden van Italië. Volgens de EU moet je daarom alle olijfbomen in een straal van 100 meter rond een zieke boom omhakken. Maar in Apulia zijn sommige olijfbomen bijna famili...
Mihai Netea van het Radboudumc in Nijmegen is dit jaar één van de winnaars van de Spinozapremie. Hij ontdekte hoe het afweersysteem de gevaarlijke schimmel Candida albicans herkent. Die kennis moet in de toekomst leiden tot betere behandelingen tegen infecties. NEMO Kennislink sprak N...
Of je ziek wordt van een virus, hangt voor een groot deel af van je immuunsysteem: hoe beter het werkt, hoe minder ziek je wordt. Maar wat is goed? En uit welke onderdelen bestaat het immuunsysteem eigenlijk? Daar weten we op genetisch niveau nog lang niet alles van. De moeilijkheid: bij je im...
De Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde gaat dit jaar naar William C. Campbell, Satoshi Omura en Youyou Tu. Campbell en Omura ontwikkelden een nieuwe therapie tegen infectie met parasitaire rondwormen, veroorzakers van rivierblindheid en elefantiase. Tu ontdekte arteminsinine, dat werkt a...
Sommige bacteriën, zoals MRSA, zijn ongevoelig voor verschillende antibiotica en daardoor moeilijk te behandelen. Nano-ingenieurs ontwikkelden een hydrogel met nanosponzen die gifstoffen van de bacterie uit de bloedbaan verwijdert. Bij muizen neemt de omvang van geïnfecteerde wonden af na beha...
Vaccinatie tegen mazelen is een enorm succes. Sterker nog, het voorkomt meer doden dan het aantal kinderen dat voorheen stierf aan mazelen. Wetenschappers van het Erasmus MC Rotterdam hebben hier samen met Amerikaanse collega’s een verklaring voor gevonden. Na het doormaken van mazelen blijven...
Wie niet sterk is moet slim zijn. Om bacteriën klein te krijgen zonder antibiotica moet je ze in een hinderlaag lokken. Een Zwitsers onderzoekersteam ontwierp het perfecte lokaas.
Vijf van de honderd kunstheupen, katheters en andere implantaten infecteert. Om dat aantal terug te dringen, werken wetenschappers aan strategieën om bacteriën te tackelen in hun race om het implantaat te bezetten.
De vijand: Dit jaar is Vriend & vijand het thema van de Maand van de Geschiedenis. Maar wie is onze grootste vijand? Je denkt misschien aan types als Hitler maar de meeste slachtoffers vallen door bacteriën. De pest maakte in de middeleeuwen bijvoorbeeld vele miljoenen slachtoffer...
Medische hulpmiddelen en implantaten kunnen besmet raken met bacteriën. Vervelend, want zo’n besmetting is erg lastig op te sporen en te behandelen. Wetenschappers van het UMC Groningen hebben daar nu iets op gevonden. Zij gebruikten een fluorescerend antibioticum om bacteriën zichtbaar te kun...
Is het mogelijk om met een bloedtest te bepalen of koortsige mensen een infectie onder de leden hebben? Ja, schrijven Amerikaanse wetenschappers deze week in het blad PNAS. Het is zelfs mogelijk om erachter te komen of de boosdoener een virus of een bacterie is. Goed nieuws voor kleine kinder...
Plantenschimmels vormen een hardnekkige bedreiging voor landbouwgewassen zoals tomaat, aardappel en maïs. Uit het genoom van de ziekteverwekkers blijkt nu ook waarom: iedere schimmelsoort is dankzij de snelle evolutie van speciale genen perfect aangepast aan zijn slachtoffer.
Voor een patiënt met oorontsteking kan een arts kiezen uit twee opties: een behandeling met antibiotica of gewoon uitzieken. Dokters kiezen vaak voor optie twee omdat antibiotica nadelen hebben. Maar die keus blijkt ingewikkelder dan gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek.
Een verrassende ontdekking laat zien dat ziekmakende bacteriën lastiger te bestrijden zijn dan we dachten. Als je een groep bacteriën bekogelt met antibiotica om ze te doden, neemt een handjevol sterke bacteriën het voor zijn zwakkere neven en nichten op. Zo blijft de hele groep in leven.
Medicijnen tegen HIV remmen het virus, maar roeien het niet volledig uit. Wetenschappers vermoeden daarom dat het virus zich verstopt op een plaats waar medicijnen er niet bij kunnen. Onderzoek heeft nu een mogelijk toevluchtsoord voor HIV ontdekt: het beenmerg.