Zonder 'space race' gaan we nooit meer naar de maan
De eerste maanlandingen waren een monumentale prestatie in de ruimtevaart. Maar de eerste landing van Apollo 11 is 50 jaar na dato nog steeds niet geëvenaard.
De eerste maanlandingen waren een monumentale prestatie in de ruimtevaart. Maar de eerste landing van Apollo 11 is 50 jaar na dato nog steeds niet geëvenaard.
Het Sanskriet ligt aan de basis van veel Europese talen. Maar ook de vele fabels en mythen die in het Sanskriet zijn opgetekend, drongen in de westerse vertelcultuur door. Een tentoonstelling van de Universiteitsbibliotheek Leiden laat zien hoe nauw deze taal en cultuur zijn verweven.
De afgelopen weken ging India gebukt onder een van de dodelijkste hittegolven uit haar geschiedenis. In bepaalde delen van India steeg het kwik tot 48 graden Celsius. Inmiddels lijkt het ergste voorbij, maar heeft de hittegolf al meer dan 2.200 mensenlevens gekost. Een sluipmoordenaar in de vo...
De Nobelprijs voor de Vrede 2014 gaat naar twee personen: de Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiër Kailash Satyarthi. Ze krijgen de prijs voor hun strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs.
Precies veertig jaar geleden vertrok Apollo 17 naar de aarde. Twee astronauten verbleven de drie dagen daarvoor op de maan. Sindsdien is er geen mens meer geweest. Waarom niet? En zullen er weer nieuwe bemande missies naar de maan plaatsvinden?
Broeikasgassen kennen we bijna allemaal, maar dat geldt (nog) niet voor aerosolen. Het effect van deze microscopisch kleine vaste en/of vloeibare deeltjes in de atmosfeer wordt steeds beter bekend. En vrolijk kunnen er we niet van worden…
Feesten globaliseren. Vroeger vierden Nederlanders en Vlamingen Kerst en Pasen. Tegenwoordig hebben ze ook Suikerfeest, de iftar en Chinees Nieuwjaar. In Antwerpen vieren ze sinds kort een wereldfeest uit India: het Ganesh Festival.
Toenemende concurrentie in India leidt tot grotere efficiëntie en minder armoede, maar de kloof tussen arm en rijk wordt groter. Op de korte termijn althans; op de lange termijn zijn de effecten beter. Dat concludeert de econometrist Amarendra Sahoo in zijn proefschrift, dat hij op vrijdag 22 ...
Ongehuwd zwangere vrouwen in Zuid-India die besluiten om hun kind af te staan voor adoptie, doen dat vaak omdat ze in een omgeving verzeild zijn geraakt waarin adoptie als de beste, zo niet de enige oplossing wordt gepresenteerd. En ze doen het vaak met het idee dat ze weliswaar afstand doen v...
De kledingkeuze van moslimvrouwen in India luistert nauw. Antropologe Matthea de Jong onderzocht waarom islamitische studentes in India steeds vaker een sluier dragen. Bewegingsvrijheid, angst voor roddel, de familie niet in verlegenheid willen brengen en het verlangen een geschikte huwelijksk...
Nieuwe technologieën dragen alleen bij aan economische groei van ontwikkelingslanden als zij wijdverbreid in de economie worden toegepast. De innovatiebereidheid in economische sectoren hangt echter sterk af van de relatie tussen bedrijven in dezelfde bedrijfskolom, zegt NWO onderzoeker Mamata...
Indiaas-Pakistaanse moslimjongeren in Nederland hebben een eigen jongerencultuur gecreëerd. Antropoloog Amer dook in de cultuur van deze ‘desi’ jongeren en onderzocht de rol van cricket, Bollywood, trouwen en de islam.
Islamisten menen dat er geen scheiding bestaat tussen religie en politiek. Volgens antropoloog Ahmad ligt de oorsprong van dit denken niet in de islam als godsdienst, maar in de groeiende macht en invloed van de staat in de vroege twintigste eeuw. Dat blijkt uit onderzoek naar de ideologie van...
Irfan Ahmad promoveert 22 november op zijn onderzoek naar de Indiase Jamaat-e-Islami. De belangrijkste conclusie uit zijn onderzoek is dat er meer kans is op islamitische radicalisering als een politiek systeem vijandig staat tegenover de verlangens en levens van de moslimbevolking.
In India sterven jaarlijks tienduizend mensen aan slangenbeten. Voor tegengif melkt de Irulastam in Zuid-India slangen. Lex Veldhoen ging mee op slangenjacht.
Het leven en werk van Srinivasa Ramanujan vormt het verhaal van een wiskundig genie dat een unieke plaats binnen de wiskunde inneemt. Hij werd geboren op 22 december 1887 in Zuid-India en groeide onder armelijke omstandigheden op. verloop heeft gehad, is er een mooi verhaal te vertellen.