Studenten gebruiken ijzer als brandstof
De Swinckels Family Brewery gaat het systeem om energie vrij te maken uit de verbranding van ijzerpoeder van de TU Eindhoven toepassen in hun fabriek.
De Swinckels Family Brewery gaat het systeem om energie vrij te maken uit de verbranding van ijzerpoeder van de TU Eindhoven toepassen in hun fabriek.
Het verhaal doet al een tijdje de ronde. Bij een hogere concentratie koolstofdioxide in de lucht, bevatten sommige voedselgewassen minder eiwitten en mineralen zoals ijzer en zink. Het risico op een tekort aan voedingsstoffen neemt daardoor toe.
IJzer is voor ons van levensbelang. Een heel systeem van eiwitten zorgt voor het transport ervan in en uit onze cellen. Een ontbrekend eiwit heeft vaak ernstige gevolgen. Een klein molecuul uit een Aziatische boom lijkt nu de functie van die veel grotere transporteiwitten over te kunnen nemen....
Veel goedkoper en milieuvriendelijker staal maken; dat kan volgens Tata Steel. In IJmuiden werkt het bedrijf aan een nieuwe technologie om ruwijzer te produceren, om er daarna staal van te maken. De nieuwe aanpak moet op termijn de hoogovens zelfs overbodig maken. Kennislink nam een kijkje bij...
Het imiteren van onze tastzin is behoorlijk ingewikkeld. Onze huid kan extreem gevoelig heel veel verschillende dingen waarnemen. Nabootsen van de tastzin is belangrijk om bijvoorbeeld een kunsthuid voor protheses of voor zorgrobots te ontwikkelen. Misschien lukt het met nanodraadjes van ijzer...
Omdat de ene na de andere klimaattop mislukt, de Chinese economie en industrie in opmars zijn, en het CO2-gehalte in de atmosfeer dus gestaag blijft toenemen, denken sommige mensen dat het tijd wordt voor klimaatengineering: Het inzetten van technieken om het klimaat kunstmatig bij ...
Een toename van stofdeeltjes boven het zuidelijk halfrond zou de temperatuur tijdens de ijstijden nog verder hebben verlaagd. Het ijzer uit de stofdeeltjes – eenmaal neergedwarreld in de oceanen – was een belangrijke voedingsbron voor groene algen. Door algenbloei verminderde de ko...
De plotselinge uitbarsting van minuscuul leven in het noordelijke deel van de Grote Oceaan, ongeveer 14.000 jaar geleden, werd niet veroorzaakt door een verhoogde ijzerconcentratie in het zeewater. Het is een belangrijke boodschap voor geo-engineers: IJzer alleen is kennelijk niet genoeg om de...
Voedingsmiddelen verrijken met ijzer is lastig. Het lichaam wil ijzer in de vorm van ionen, maar die reageren met moleculen in het voedsel. De Utrechtse chemicus Mikal van Leeuwen vond daarvoor een oplossing. Hij maakte nanodeeltjes van ijzerzout en bedekte die met maiseiwit.
Wetenschappers zijn er in geslaagd met nanotechnologie een ouderwetse nikkel-ijzer-batterij bijna 1000 keer sneller te maken. En daarmee krijgt deze batterij misschien wel een tweede leven nadat het in de vorige eeuw de concurrentiestrijd met andere oplaadbare batterijen verloor.
Er zit maar heel weinig ijzer in de oceaan. Toch is het zeer belangrijk voor de groei van algen. Meer ijzer betekent dan ook meer algen. Het ijzergehalte blijft echter niet altijd hoog…
Zonder ertsen staat onze maatschappij stil; zo afhankelijk zijn we ervan geworden. Dit dossier leidt u in een vogelvlucht door verschillende onderwerpen heen en biedt links aan naar diverse artikelen. De onderwerpen zijn soorten en maten erts, toepassingen, en producten, reserves en toekomst.
Als muizen eenmaal besmet zijn met de malariaparasiet, maakt een tweede infectie de ziekte niet erger. Dat komt doordat de eerste infectie zorgt voor een herverdeling van beschikbaar ijzer in het lichaam, waardoor de tweede parasiet zich niet kan ontwikkelen. Dat schrijven wetenschappers deze ...
Waar komt ijzer vandaan? Eén van de bronnen in Europa zijn de beroemde ijzerertsen van Kiruna in Zweden. Jack Voncken (TU Delft) vertelt alles over de geschiedenis ervan, de huidige winning en de ertsspoorlijn naar Noorwegen.
Hoe moet worden omgegaan met de opkomst van nieuwe technieken om CO2 uit de lucht te halen om zo het klimaat bij te sturen? Eén oplossing lijkt om ijzer in de oceaan te strooien…
De legendarische Damascener zwaarden waren sterk, flexibel en braken nooit. Uit Duits onderzoek blijkt dat de Oosterse smeden in 1200 zonder het te weten al nanobuisjes gebruikten om hun wapens te versterken.
IJzer heeft een enorm aantal toepassingen en is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Waar komt ijzer eigenlijk vandaan en wat doet bijvoorbeeld Hoogovens er mee?
Introductie in het proces van staalmaken zoals toegepast bij Corus in IJmuiden. Waar industrieel H.J.E. Wenkebach in 1918 de Koninklijke Nederlandsche Hoogovens en Staalfabrieken vestigde, staan nu ’s werelds meest efficiënte hoogovens.
Hoe meer vlees je eet, des te groter is je kans op darmkanker. De remedie is simpel, suggereert een Wagenings proefschrift. Een bescheiden portie spinazie zou het kwalijke effect van biefstuk op darmcellen al moeten opheffen.
Biochemicus Armand Tepper is, zoals hij zelf zegt, een ‘koperman’. Hij werkt aan de Universiteit Leiden bij de groep van prof. Gerard Canters, gespecialiseerd in onderzoek aan metaaleiwitten. Tepper ontwikkelt er een biosensor die nitriet kan detecteren met behulp van een kopereiwit.
Metaaltolerantie maakt planten en dieren minder gevoelig voor de schadelijke effecten van metalen in vervuilde bodems. Maar hoe ontstaat metaaltolerantie en wat zijn de ecologische gevolgen? Onderzoek bij de afdeling Dierecologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam ontrafelt de evolutie van me...
Waarnemingen met de Hubble-ruimtetelescoop doen vermoeden dat de eerste sterren al 200 miljoen jaar na de Big Bang ontstonden. Dat is veel vroeger dan tot nu toe werd gedacht.
Het toedienen van ijzersupplementen bevordert malaria niet, ontdekte Hans Verhoef. Gelukkig.
De aderlating was vroeger de gouden standaard bij de behandeling van vrijwel elke kwaal. Flink wat bloed laten wegstromen, daar zou de patiënt van opknappen. Erg veel alternatieven had de chirurgijn ook niet tot zijn beschikking. Hoe anders is dat tegenwoordig: de moderne arts kan kiezen uit v...
De inname van sporenelementen moet binnen bepaalde grenzen blijven. De dagelijkse inname van enkele miljoenste grammen is onmisbaar. Een teveel kan dodelijk zijn. Hoeveel van de sporenelementen na consumptie daadwerkelijk voor het lichaam beschikbaar zijn, hangt af van de chemische omgeving.
Dat ijzer roest is al sinds mensenheugenis bekend. Hoe is in vredesnaam over zo’n ordinair proces nog iets nieuws te melden? Het antwoord is afkomstig uit Utrecht waar men een theorie bewezen heeft die al tientallen jaren bestond, maar waarvan het bewijs nog nooit geleverd was.