Overgewicht heeft weinig van doen met wilskracht
Er bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
Er bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
Onderzoekers werken aan slimme systemen die tijdig waarschuwen voor droogte, overstromingen en hittegolven, zodat mensen zich kunnen voorbereiden en levens gespaard blijven.
Dezelfde spruitjes op je bord, maar dan nog veel gezonder. Dit proberen onderzoekers van Universiteit Utrecht te bereiken door bacteriën in te zetten.
Ondanks het gebrek aan eten, brandstof en kleding in West-Nederland tijdens WOII organiseerden burgers zich om te zorgen voor de zwakkeren onder hen.
Pepernoten, speculaas, kerstkransjes: als je niet oppast stap je na het feestseizoen een kilo zwaarder het nieuwe jaar in. De beschuldigende vinger wijst naar suiker als verslavende dikmaker. Is dat terecht?
Biertjes drinken in de stad en daarna door naar de snackbar. Waarom vergrijpen we ons aan voedsel na het drinken van alcohol? Britse neurobiologen vonden een verklaring in het brein: alcohol houdt de hongersignalen in stand.
Hersencellen die zorgen voor stevigheid en structuur in het brein blijken er een verrassende taak op na te houden: ze sturen ook het eetgedrag. Door de activiteit van deze cellen aan te zwengelen eten muizen zichzelf vol, ontdekten neurowetenschappers in de Verenigde Staten.
Het eerste millenniumdoel dat de Verenigde Naties zich stelden in 2000 was tegelijkertijd de motivatie van alle andere doelen: extreme armoede en honger met spoed verminderen. In hoeverre is dat, vijftien jaar later, gelukt?
Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Dé dag om je af te vragen waarom er nog altijd honger in de wereld is en wat we daar aan kunnen doen. Kennislink praat erover met Will Critchley, die als onderzoeker en consultant ontwikkelingslanden adviseert over landmanagement en voedselproductie. Ook...
Door de hongersnood in Noord-Korea is het voedselrantsoen verminderd naar 300 gram voedsel per dag. Wat gebeurt er eigenlijk in het lichaam van ondervoede mensen?
Maastrichtse onderzoekers gaan op celniveau op jacht naar het jojo-effect. Om dat te doen zetten ze dertig mensen op een superstreng dieet van 500 kcal per dag. Dat is natuurlijk wetenschappelijk gezien erg interessant en nuttig. Maar wat doet zo’n crashdieet eigenlijk met je?
Vervelend aan lekker eten is dat je er soms zoveel van wilt hebben. Zoetigheid stilt geen honger, maar vraagt naar meer. Om verleidende honger tegen te gaan onderzoekt Unilever of je tussendoortjes extra vullend kunt maken. Extra vezels in maaltijdvervangers blijken prima te werken.
Afgelopen oktober gaf de Wereldvoedselorganisatie biotechnologie de hoofdrol om wereldhonger op te lossen. Een terechte hoofdrol, maar alleen wanneer je er slim mee omgaat. Dat schrijven Britse onderzoekers in het vooraanstaande blad Science.
Een zesde van de wereldbevolking heeft honger. De VN vreest dat het in de toekomst nog erger wordt. Maar wetenschappers hopen het voedselprobleem op te kunnen lossen met supergewassen en slimme technologieën.
Een door biotechnologen speciaal gekweekte rijstvariant die tegen droogte opbokst en een hoge opbrengst levert, is vanaf deze maand vrijgegeven voor boeren in ondervoed Zuid-Azië.