Welke coronawoorden blijven bij?
Quarantinderen, prettester, coronakuchje; tijdens de coronacrisis kreeg onze taal er veel nieuwe woorden bij. Hoe slaan we nieuwe woorden op in ons geheugen? En onthouden we ze allemaal even makkelijk?
Quarantinderen, prettester, coronakuchje; tijdens de coronacrisis kreeg onze taal er veel nieuwe woorden bij. Hoe slaan we nieuwe woorden op in ons geheugen? En onthouden we ze allemaal even makkelijk?
Kinderen die in armoede opgroeien doen het slechter op school. Maar waarom? Neurowetenschappers wijzen naar de hersenontwikkeling.
Na succesvolle therapie tegen angst worden mensen soms toch weer bang. Amerikaanse wetenschappers ontdekten het mechanisme achter zo’n terugval.
Krijg je er als volwassene nog nieuwe hersencellen bij of niet? Spaanse neurobiologen leveren nieuw bewijs dat mensen inderdaad hun hele leven neuronen blijven aanmaken. Bij Alzheimer stokt die productie.
Stress in de kindertijd – bijvoorbeeld door verwaarlozing, mishandeling of ondervoeding – is een grote risicofactor voor onder meer obesitas en leer- en geheugenproblemen op latere leeftijd. Twee promovendi van de Universiteit van Amsterdam onderzochten in muizen hoe dit gebeurt.
Iets ervaren en je dat later herinneren verloopt niet via dezelfde route in de hersenen. Het terughalen van een herinnering verloopt via een omleiding, ontdekten neurowetenschappers van het MIT.
De hersenen van vrouwen die voor het eerst zwanger worden, ondergaan een interne verbouwing om ze klaar te maken voor het moederschap. Die veranderingen bestaan twee jaar na de geboorte grotendeels nog steeds. Zo zou je het onderzoek kunnen interpreteren van Elseline Hoekzema en haar collega...
De rol die het geheugen speelt bij taalverwerking is groter dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Vitória Piai naar hersenactiviteit in de hippocampus tijdens het luisteren naar zinnen.
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de universiteit van Pennsylvania (VS) hebben een nieuw stukje ontdekt in de puzzel die moet verklaren hoe slaaptekort het geheugen aantast.
Van je eerste kus tot die mooie vakantie: herinneringen vormen ons tot wie we zijn. Ervaringen uit het verleden helpen je in de toekomst. Maar soms herinneren we ons meer dan ons lief is en soms vergeten we te veel. Wat als we aan ons geheugen konden sleutelen? De eerste stappen zijn gezet.
Het babybrein is volop in ontwikkeling vlak na de geboorte. In deze fase van ‘vroege programmering’ laat ernstige stress, volgens UvA-promovenda Eva Naninck, permanente sporen na in het brein. Jongens blijken hier bovendien kwetsbaarder voor te zijn dan meisjes.
Dagelijks gepieker kan leiden tot chronische stress, of zelfs een burn-out. In laatste deel van het tweeluik over stress kan je lezen wat piekeren, of ‘de verkeerde kant op fantaseren’, met het brein kan doen.
Een klein moment van herkenning – een bekend gezicht of gebouw – verandert de manier waarop je nieuwe herinneringen aanmaakt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in het tijdschrift Science.
Leidt het slikken van xtc op den duur tot breinkrimp? Op scans is te zien dat de hippocampus – het hersengebied dat cruciaal is voor geheugen en herinnering – gemiddeld fors kleiner is bij regelmatige gebruikers. Zorgelijk, erkent neuroradioloog Liesbeth Reneman, maar voor stellige uitspraken ...
Je hippocampus heeft diepe slaap nodig om goed zijn werk te kunnen doen. Slapen we wel lang genoeg maar te licht, dan is dit deel van je brein onvoldoende ‘fris’ om de volgende dag goed dingen te onthouden, schrijven Nederlandse wetenschappers in het toonaangevende vakblad Nature Neuroscience....
Om te kunnen leren, heeft de hippocampus nieuwe hersencellen nodig. Die nieuwe neuronen kan het brein zelf maken uit stamcellen. Lukt dat echter niet, dan houdt vooral het ruimtelijk geheugen ermee op, schrijven Evans en zijn collega’s in Nature.
In reactie op rennen in een tredmolen gaan muizen meer zenuwcellen aanmaken en betere leerprestaties leveren.
Bijna iedereen heeft wel eens een déjà vu gehad. Toch wisten onderzoekers lange tijd niet hoe en waar in de hersenen dit gevoel ontstaat. Neurowetenschappers van MIT en de Universiteit van Bristol lichten in Science een tipje van de sluier op: een onderdeel van de hippocampus – de gyrus dentat...
Ergens een nachtje over slapen doet iedereen wel, maar is dit wel zo verstandig? Uit onderzoek blijkt namelijk dat je tijdens diepe slaap je korte termijn geheugen helemaal leeg maakt en alles vergeet wat er die dag gebeurd is. Gelukkig maar dat je herinneringen ook nog opgeslagen worden in je...
Iedere puber heeft last van wisselende emoties. Je kent dat vast wel: het ene moment ben je heel erg blij en het volgende moment erg verdrietig. Dit is één van de kenmerken van de puberteit. Ook angstgevoelens worden versterkt in die periode, waardoor pubers vaker bang zijn dan volwassenen en ...
Niemand weet hoe herinneringen er in de hersenen uit zien.
Onderzoekers hebben een specifiek deel van de hersenen ontdekt dat gevoelig lijkt te zijn voor ouderdom.
In de neurobiologie wordt gekeken naar de ontwikkeling en werking van het centrale zenuwstelsel. Recente artikelen in de wetenschappelijke pers geven steeds vaker blijk van het feit dat de hersenen continu zichzelf vernieuwen. Hoe dit ontdekt is en wat de consequenties zijn wordt in dit artike...
Twee muizen zitten bij elkaar in een hokje, gescheiden door een perspex plaat. Zogauw die weggehaald wordt, rent de ene muis op de andere, en begint een woeste vechtpartij. Het aangevallen knaagdier lijkt te overrompeld om daar iets tegenover te stellen. Meer laat het filmpje op de laptop van ...
Twee Amerikaanse publicaties wijzen op dynamiek in het brein. ‘Een druk op de knop’ zet het geheugen van transgene muizen aan of uit. En zonder nieuwe neuronen kunnen ratten niets onthouden.
Er zijn erfelijke afwijkingen die het leervermogen aantasten. Maar vaak kan een stimulerende omgeving de leerprestaties weer opvijzelen. Althans: bij muizen. Leidse en Amerikaanse onderzoekers komen onafhankelijk van elkaar tot gelijkluidende resultaten.
Ons brein bevat miljarden herinneringen. ‘s Nachts, tijdens onze dromen, halen we ze opnieuw tevoorschijn. Doen we dat om ze niet meer te vergeten? Amsterdamse wetenschappers ontwikkelen een model waarin ‘vergeten’ een wedloop is tussen het aanleggen van nieuwe zenuwverbindingen voor nieuwe er...