Hoe armoede de hersenontwikkeling verstoort
Kinderen die in armoede opgroeien doen het slechter op school. Maar waarom? Neurowetenschappers wijzen naar de hersenontwikkeling.
Kinderen die in armoede opgroeien doen het slechter op school. Maar waarom? Neurowetenschappers wijzen naar de hersenontwikkeling.
De hersenen veranderen met oplopende leeftijd, maar het is niet alleen maar kommer en kwel, volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn.
Een brein in ontwikkeling is een ware datingmarkt voor zenuwcellen. Elke cel wil stabiele verbindingen met andere cellen. Breakups zijn onvermijdelijk. Neuroloog Christian Lohmann onderzoekt hoe zenuwcellen geschikte partners vinden, essentieel voor de juiste bedrading van de hersenen.
De vele wetenschappelijke inzichten over de ontwikkeling van kinderen en hun hersenen zijn weinig bekend bij het grote publiek. Jelle Jolles pleit voor een betere dialoog tussen wetenschap en praktijk.
De vetzuren uit vette vis staan in de belangstelling als mogelijke behandeling voor stoornissen in de hersenontwikkeling. Hersenwetenschappers bekeken of een dieet rijk aan omega-3 kan helpen bij autisme.
Stress in de kindertijd – bijvoorbeeld door verwaarlozing, mishandeling of ondervoeding – is een grote risicofactor voor onder meer obesitas en leer- en geheugenproblemen op latere leeftijd. Twee promovendi van de Universiteit van Amsterdam onderzochten in muizen hoe dit gebeurt.
Wetenschappers kunnen aan een korte hersenscan ongeveer zien hoe volwassen je brein is. Hoewel de techniek nog niet nauwkeurig genoeg is om al ontwikkelingsstoornissen op te sporen, hopen de onderzoekers wel dat dit er in de toekomst van gaat komen.
Kinderen die voor hun geboorte vaak zijn blootgesteld aan een veelvoorkomende verbinding in uitlaatgassen scoren ruim vier punten lager op een IQ-test
De hersenen van onze vroege voorloper, de Neanderthaler, ontwikkelen zich ongeveer op dezelfde manier als onze eigen hersenen. Deze conclusie konden fysisch antropologen trekken na het bestuderen van drie Neanderthaler kinderskeletten. Het onderzoek geeft nieuwe aanwijzingen voor de evolutie v...
De evolutie van ons brein en ons prehistorische eetpatroon hangen nauw samen. Veel wetenschappers denken we ongeveer tegelijkertijd vlees gingen eten en een grotere hersenpan kregen. Maar hoe kwamen we aan dat vlees? Het beeld van de jagende man die voor vrouw en kinderen een prooi naar zijn h...