Verstoord slaapritme leidt tot gestreste vaatwand
Een verstoord slaapritme lijkt misschien niet zo’n groot probleem, maar de stress die dit veroorzaakt, kan leiden tot een vergrote kans op hart- en vaatziekten.
Een verstoord slaapritme lijkt misschien niet zo’n groot probleem, maar de stress die dit veroorzaakt, kan leiden tot een vergrote kans op hart- en vaatziekten.
Migraine is nog steeds een onbegrepen ziekte: niet vast te stellen met hersenscans en ook over de oorzaken bestaan veel misverstanden. Eén ding is duidelijk: migraine is meer dan alleen een beetje hoofdpijn.
Hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 zijn mede het gevolg van een verstoorde darmflora. En dit is overdraagbaar; is een hartaanval dat dan ook?
In de ruimte sta je bloot aan meer en andere straling dan op aarde of in een vliegtuig. Maar bij astronauten is tot nu toe geen gezondheidsschade vastgesteld.
Hartfalen vroeger en beter opsporen door te kijken hoe het bloed door het hart stroomt. Dat is mogelijk, dankzij een 3D-geprinte linkerhartkamer.
Het NOS Journaal wond er vrijdag 13 april, net als veel andere media, geen doekjes om: ‘gezond drinken bestaat niet’, en ‘ook één glas per dag is te veel’. Dit zou blijken uit nieuw onderzoek, door onder andere het Erasmus Medisch Centrum. Dat maakt het op de eigen webs...
Je moet zuinig zijn op je nieren: zodra die wat steekjes laten vallen, gaan veel andere organen ook haperen. Het anti-verouderingshormoon Klotho, dat aangemaakt wordt in de nier, speelt hierbij een belangrijke rol.
Veel mensen overleven een hartinfarct, maar de schade aan hun hart is blijvend. Amerikaanse onderzoekers hebben een gel ontwikkeld die in het hart geneesmiddelen afgeeft. In muizen zorgt dit voor de aanmaak van nieuwe, gezonde spiercellen.
Mindfulness is hip onder jonge mensen met drukke sociale levens, maar het is niet slechts een hype, volgens psycholoog Rinske Gotink. Uit haar promotieonderzoek blijkt dat mindfulness de behandeling van psychische en lichamelijke kwalen kan ondersteunen.
Zonder cholesterol kunnen we niet leven, maar te veel is ook weer niet goed. Het hoopt zich op in de bloedvaten en zorgt daar voor levensbedreigende verstoppingen. Daar moet iets op te vinden zijn, aldus hoogleraar Cardiovasculaire en metabole therapieën Miranda van Eck. Zij denkt aan een R...
Geïntrigeerd door alle lezersvragen op NEMO Kennislink besloot Sanne Deurloo in 2013 het boek ‘Waarom worden mannen kaal?’ uit te brengen. Door het grote succes kreeg deze al snel een vervolg.
Bij de vorige Olympische Zomerspelen, in Beijing in 2008, vroeg iedereen zich af of de smog geen roet in het eten zou gaan gooien. Nu hoor je er haast niemand over, maar is dat wel terecht? Hoe zit het eigenlijk met de smog in Londen?
Neem wat huidcellen van een patiënt met hartziekte, vorm deze om tot stamcellen, en laat de stamcellen vervolgens uitgroeien tot hartcellen. Zulke gekweekte hartcellen gedragen zich net zoals zieke cellen in een echt hart dat doen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ideaal om nieuwe medicijnen o...
Na een hartaanval ontstaat een litteken in het hartspierweefsel. Daardoor gaat de functie van het hart achteruit. Niks aan te doen. Hoewel… stamceltherapie biedt mogelijk uitkomst. De eerste succesvolle klinische test met stamcellen uit het hart van de patiënt zelf is inmiddels een feit.
Levensbedreigende afwijkingen in het hartritme worden op dit moment behandeld met één sterke elektrische schok. Een team van Duitse en Amerikaanse wetenschappers heeft ontdekt dat het ook anders kan. Vijf kleine schokken herstellen het ritme van een hondenhart net zo goed als één sterke schok....
Een internationaal onderzoeksteam heeft dertien nieuwe genen gevonden die een rol spelen bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het merendeel van die genen werkt via nog onbekende mechanismen, schrijven de wetenschappers in Nature Genetics.
Een aantal jaar geleden ontdekten Japanse wetenschappers dat volwassen huidcellen zijn om te vormen tot stamcellen. Deze kunnen vervolgens weer worden omgetoverd tot een scala aan celtypes. LUMC-onderzoekers maken hier nu dankbaar gebruik van.
Microscopisch kleine gasbelletjes kunnen helpen om medicijnen een cel binnen te krijgen. Met behulp van ultrageluid komen de belletjes in trilling en wordt de celmembraan zodanig ‘gemasseerd’ dat deze beter stofjes doorlaat. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Klazina Kooiman (Era...
Nederlandse wetenschappers hebben een erfelijke oorzaak gevonden voor het ontstaan van verwijdingen in de aorta. Door mensen uit risicofamilies voortaan te testen, kan voorkomen worden dat zij plotseling sterven aan het scheuren van zulke verwijdingen.
Tegenwoordig ben je niet meer gewoon dik of zwaarlijvig; je lijdt aan obesitas. En obesitas is bovendien een epidemie. Moeten we snel aan de slag om een tsunami aan dikke mensen te genezen? Volgens sommige wetenschappers moeten we niet overdrijven.
Die ene broek zit niet meer zo mooi als vroeger. Tijd om te lijnen. Minder eten dus. Maar zo simpel ligt het niet, als je de regels van diëten zoals die van Weight Watchers, Atkins en Sonja Bakker bekijkt. De een staat tussendoortjes toe, de ander is koolhydraatarm, weer een ander is koolhydra...
In verschillende landen wereldwijd is het sinds een aantal jaar verboden om te roken op de werkplek en in publieke gelegenheden. Deze maatregel dient ter bescherming van de gezondheid van niet-rokend personeel. Heeft zo’n rookverbod het gewenste effect? Twee grootschalige studies die dez...
Er is een relatie tussen luchtvervuiling en hartziekten. Verschillende deeltjes in de lucht kunnen schade aanrichten in het hart of de bloedvaten. Lopen we dan allemaal risico om een hartaanval in te ademen? Het relatief nieuwe onderzoeksgebied ‘Environmental Cardiology’ probeert d...
Slagaderen, vaten en vaatjes: samen vormen zij het stroomgebied dat het brein van bloed voorziet. Bij kinderen met sikkelcelziekte blijkt de doorstroming in de linker hersenhelft anders dan in de rechter. Maar wat veroorzaakt dat verschil? En vergroot het de kans op een herseninfarct?
Biomarkers kunnen de kans op hart- en vaatziekten niet goed genoeg voorspellen om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan preventie. Statistisch gezien doen zij hun werk goed, maar praktisch schieten ze tekort.
Een nieuw, piepklein apparaatje helpt de kans op een hartaanval met minder dan één druppel bloed vast te stellen. Volgens de uitvinders ideaal voor arme landen, waar grote laboratoria vaak ontbreken.
Onderzoekers van het AMC Amsterdam gaan in het grootschalige Europese project CHeartED uitzoeken hoe aangeboren hartafwijkingen ontstaan. Daarvoor analyseren zij het genetisch materiaal van kinderen van moeders met diabetes. Deze kinderen hebben vaker een hartafwijking vanwege suikerwisselinge...
Cholesterolkristallen spelen mogelijk een belangrijke rol in het ontstaan van hartaanvallen en beroertes. De kristallen scheuren een plaque open en beschadigen de bloedvatwand waardoor een gevaarlijke of dodelijke situatie ontstaat. De impact van cholesterolkristallen in nooit eerder opgevalle...
Schade die door een beroerte is ontstaan, kan bij ratten gerepareerd worden met stamcellen. Dit is mogelijk door het toevoegen van extra deeltjes, die de stamcellen ondersteunen. De extra deeltjes worden na transplantatie geleidelijk afgebroken. Het is nog niet helmaal zeker of deze afbraak ge...
‘Vrouw zijn is gevaarlijker dan je denkt’ kopte dagblad Trouw begin deze maand. De aanleiding hiervoor was Zweeds onderzoek waaruit blijkt dat mannen betere zorg krijgen dan vrouwen. Dat geldt zeker voor mannen met een hartinfarct. Bij vrouwen wordt de diagnose gemiddeld later gesteld. Mannen ...