Mannengriep: feit of fabel?
Na twee jaar corona is griep weer helemaal terug van weggeweest. Heel wat mannen liggen weer te snotteren en klagen op de bank. Vaak wordt hier lacherig over gedaan door het andere geslacht, maar is dat terecht?
Na twee jaar corona is griep weer helemaal terug van weggeweest. Heel wat mannen liggen weer te snotteren en klagen op de bank. Vaak wordt hier lacherig over gedaan door het andere geslacht, maar is dat terecht?
Darmbacteriën sturen signalen naar de longen om een infectie met een griepvirus te voorkomen. Bij een behandeling met antibiotica gaat die beschermende werking verloren. Tijd om nog voorzichtiger om te gaan met deze medicijnen, meent immunoloog Andreas Wack.
Met een combinatie van speciale lama-antilichamen hebben onderzoekers een antilichaam gemaakt dat je in theorie bijna immuun maakt voor griep. Maar of het bij mensen ook zo goed werkt is afwachten.
Door verouderingsprocessen verliest het afweersysteem aan vermogen om het lichaam te beschermen tegen ongewenste indringers. Ook neemt het effect af van vaccinaties die voor bescherming zorgen. Toch kunnen vaccinaties bij vatbare ouderen helpen om infectieziekten te voorkomen, mits vaccins wor...
Het is vijf voor twaalf. Epidemieën steken weer steeds vaker de kop op en daar moeten we wat aan doen. Dat is de belangrijkste boodschap van de documentaire Unseen Enemy. Er is één vraag die blijft hangen: kunnen we ons wel overal op voorbereiden?
Heel voorspelbaar steekt iedere winter in Europa een griepepidemie de kop op. Maar het is onduidelijk wat de oorzaak precies is, want het griepvirus is vaak al eerder onder de bevolking aanwezig. Zweedse onderzoekers constateren nu dat een griepgolf meestal een week na de eerste periode met vr...
Infectieziekten zijn weer terug van bijna weggeweest. Roel Coutinho, hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan Universiteit Utrecht, gaf onlangs een lezing over de infectieziekten van vroeger en nu in het Boerhaave museum. Een epidemie is volgens hem nog steeds niet te voorspellen, maar ...
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Dit keer een verhaal dat iedereen kent: ’s winters moet je je warm aank...
Griepvirussen veranderen snel, maar verrassend genoeg ligt aan de grootste veranderingen vaak maar één mutatie ten grondslag. Dat blijkt uit onderzoek van viroloog Björn Koel en zijn collega’s van het Erasmus MC Rotterdam. Hun conclusie: het griepvirus is voorspelbaarder dan tot nu toe werd ge...
De wiskunde van mazelen en vaccinatiegraad. Hoeveel mensen moeten er ingeënt zijn, zodat we ons geen zorgen hoeven te maken dat er slachtoffers vallen of een epidemie uitbreekt?
De vogelgriep is in Nederland weer gesignaleerd. Het doodt veel vogels. Voor mensen is het minder gevaarlijk, maar ze kunnen wel ziek worden van contact met zieke vogels. We belichtten eerder een rampscenario, waarbij vogelgriep van mens op mens overdraagbaar wordt.
Eind vorig jaar zorgde viroloog Ron Fouchier voor flink wat opschudding toen hij meldde dat het hem gelukt was een besmettelijke variant van het vogelgriepvirus te maken. Waar gaat de discussie eigenlijk over?
In de komende weken laten veel ouderen, chronisch zieken en mensen in de zorg zich weer vaccineren tegen griep. Er is echter opnieuw twijfel over de werkzaamheid van de griepprik. Het grootste probleem? Het is lastig om goed onderzoek te doen naar de effectiviteit van griepvaccinatie bij mense...
Griep- en andere virussen die via de luchtwegen binnenkomen, worden in de longen razendsnel bestreden. Door doelgerichte afweercellen die alleen daar huizen. Dat klinkt logisch, maar tot nu toe dachten wetenschappers dat afweercellen vanuit het bloed de rest van het lichaam in trekken. Niets i...
Geneesmiddelen ontwerpen is een nieuwe trend. Deze week zeggen Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Science dat ze een kunstmatig eiwit in elkaar hebben geknutseld die als een sleutel het griepvirus vergrendelt. Een doorbraak.
We waren even bang. Toen vorig jaar de Mexicaanse griep uitbrak, vreesde de overheid dat griepvaccins te langzaam werden geproduceerd om voldoende mensen te vaccineren. Nieuwe griepvaccins zijn sneller, maar zijn ze goed? Een nieuwe, grote studie, wijst erop van wel.
Het aantal griepgevallen in Nederland is sinds het einde van vorig jaar sterk toegenomen. Heel Nederland is nu door de griep overspoeld. Dit wordt thans ook bevestigd door waarnemingen van huisartsen.
Nu iedereen weer in de rij staat voor de griepprik, is in Nederland en Nederlandstalig België ook de Grote Griepmeting weer van start gegaan. Op de website www.degrotegriepmeting.nl kunnen deelnemers zélf hun verschijnselen van griep en verkoudheid bijhouden.
Hoewel de Mexicaanse griep afgelopen winter milder uitpakte dan verwacht, bleek het virus nog altijd dodelijker dan de ‘gewone’ griep. Vooral kinderen moesten het ontgelden. Nieuw onderzoek levert nieuwe inzichten op. De boodschap: vaccineren helpt.
Tamiflu is misschien wel het bekendste middel tegen griep. Een aantal jaren geleden doken er ineens resistente stammen op. Wetenschappers ontdekten hoe dat kon gebeuren en geven zo een kijkje in de ontwikkeling van resistenties.
Amerikaanse wetenschappers willen nanotechnologie inzetten in de strijd tegen griep. De eerste laboratoriumtests met gouden nanobuisjes zijn inmiddels achter de rug. Kunnen virusremmers en de jaarlijkse griepprik straks de prullenbak in?
Oostenrijkse wetenschappers melden deze week dat ze een Mexicaanse-griepvaccin binnen tien weken kunnen maken. Eerder lukte dat de Nederlandse onderzoeker Manon Cox op dezelfde manier al voor de gewone griep. De Oostenrijkers bewijzen met hun onderzoek dat Cox’ methode ook voor nieuwe virussen...
Griepvaccins worden al 40 jaar geproduceerd in bevruchte kippeneieren. Moleculair biologe Manon Cox kreeg het voor elkaar om griepvaccins te maken met behulp van insectencellen. Zij promoveerde op 9 december aan de Wageningen Universiteit.
De Mexicaanse griep: volgens het RIVM is hij niets erger dan een gewone seizoensgriep. Toch maken artsen en instanties noodplannen ‘voor het geval dat…’ en is viroloog Ab Osterhaus "er niet gerust op”. Moeten we ons nu voorbereiden op een pandemie, of valt het reuze mee?...
De Mexicaanse griep is iets heftiger dan seizoensgriep, maar milder dan bijvoorbeeld het vogelgriepvirus of het virus van 1918. Dat is de conclusie van twee onafhankelijke onderzoeken in vakblad Science.
De Mexicaanse griep is vanaf vandaag officieel een pandemie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is verdere verspreiding van het virus onvermijdelijk. Het is ruim 40 jaar geleden dat voor de laatste keer een grieppandemie werd afgekondigd.
Er is nog steeds weinig bekend over het nieuwe influenza A/H1N1 virus dat zich langzaam over de wereld verspreidt. Door de snelle berichtgeving over nieuwe ontwikkelingen rond de dreigende pandemie zijn er een aantal misverstanden ontstaan. Hoe zit het nu echt met varkens en Tamiflu?
De wereld is in de ban van een nieuwe mengvorm van griep: varkensgriep. Mexico wordt op dit moment het zwaarst getroffen.
Nu het weer tijd is voor de griepprik, gaat in Nederland en België ook de Grote Griepmeting van start. Het is voor de zesde keer dat de meting via internet wordt gehouden. Onderzoekers hopen ermee te kunnen volgen hoe de griep zich deze winter verspreidt. Op de website www.degrotegriepmeting.n...
De jaarlijkse griepprik voorkomt in veel gevallen dat mensen op hoge leeftijd griep krijgen. Tot deze conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Maastricht in het medisch tijdschrift Lancet Infectious Diseases. Vorig jaar nog werd het effect van de griepvaccinatie bij bejaarden in tw...