Ook astronauten in de ruimte ervaren zwaartekracht
Astronauten zweven in de ruimte omdat er geen zwaartekracht is. Toch? Nee! De zwaartekracht in een ruimtestation is bijna even sterk als op aarde.
Astronauten zweven in de ruimte omdat er geen zwaartekracht is. Toch? Nee! De zwaartekracht in een ruimtestation is bijna even sterk als op aarde.
Elke dag ervaren we de effecten van vertraging. Dat kan fijn zijn, maar ook levensgevaarlijk, zoals bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk. Ons lichaam biedt enige bescherming tegen deze krachten, maar hoe verbeteren we die bescherming? De bouw van de spechtenkop kan ons er veel over leren.
Zwaartekracht, dat is toch één van de vier fundamentele natuurkrachten? Theoretisch natuurkundige Erik Verlinde zet daar vraagtekens bij. Gravitatie zou niets anders zijn dan een effect van de manier waarop deeltjes met elkaar omgaan.
ESA-satelliet GOCE werd in maart 2009 gelanceerd om nauwkeuriger dan ooit het zwaartekrachtveld van de aarde in kaart te brengen. De eerste resultaten zien er mooi uit.
Na al twee keer eerder te zijn uitgesteld, heeft ESA nu bekend gemaakt dat de lancering van zwaartekrachtsatelliet GOCE nog verder moet worden uitgesteld. Zeker tot februari 2009 blijft de zwaartekrachtverkenner nog aan de grond.
In het dagelijks leven lijkt tijd iets dat glad en continu verloopt. In de kwantummechanica, de tak van de natuurkunde die zich met het allerkleinste bezighoudt, bestaat tijd echter uit hele kleine eenheden, tikjes waarbinnen je geen tijdsverloop kunt definiëren. De directeur van het Amerikaan...
De Formule 1 onder de kunstmanen wordt hij liefkozend genoemd: GOCE, de nieuwste satelliet van Europese ruimtevaartorganisatie ESA. GOCE zal het zwaartekrachtveld van de aarde nauwkeurig in kaart gaan brengen en is klaar voor lancering; het aftellen is begonnen.
Precisiewaarnemingen aan acht dwergsterrenstelsels lijken een ondersteuning te bieden voor de controversiële MOND-theorie – een alternatief voor de zwaartekrachttheorie van Newton.
In Nedersaksen is de detector GEO600 begonnen aan een maandenlange speurtocht naar gravitatiegolven. Zulke rimpels in de ruimte ontstaan bijvoorbeeld als sterren aan het eind van hun leven als supernova ontploffen. Met de gevoelige lasers van GEO600 zijn de golven tot op miljoenen lichtjaren a...
Het klinkt misschien wat vreemd, maar de aantrekkingskracht van de aarde laat zich juist vanuit de ruimte heel goed meten. Sinds een aantal jaren draaien twee bijzondere satellieten om onze planeet, die voortdurend bezig zijn met het in kaart brengen van het mondiale gravitatieveld. Het betref...
Planten groeien omhoog en hun wortels naar beneden of, preciezer gezegd, planten groeien tégen de richting van de zwaartekracht in en hun wortels groeien mèt de richting van de zwaartekracht mee. Dit is zo’n bekend verschijnsel dat we er niet meer over nadenken. Maar hoe weten planten wat bove...
De tekenaar van Kuifje, Hergé, heeft de toestand van gewichtloosheid of, nog beter, microzwaartekracht wel het best geïllustreerd. Wie kent niet het plaatje van kapitein Haddock die naast zijn whisky zweeft. De whisky heeft de vorm van een bol heeft aangenomen!
Zwaartekracht, de kracht die ervoor zorgt dat alles op aarde naar beneden valt als je het loslaat, blijkt niet zo simpel als je misschien denkt. Wetenschappers hebben voor het eerst bewezen dat ook zwaartekracht voldoet aan de wetten van de quantummechanica.
Astronomen zijn er in geslaagd een cluster van sterrenstelsels in het heelal te ontdekken en de afstand en massa ervan te bepalen zonder dat zij ook maar iets van die cluster hoefden te zien. Zij maakten uitsluitend gebruik van het effect dat het gravitatieveld van deze – onzichtbare – cluster...