Ongestraft schransen op vakantie?
Als je er een gezond dieet op nahoudt, is het dan erg als je tijdens de vakantie de remmen losgooit? Nee, zeggen wetenschappers, een weekje stouwen kan geen kwaad. Maar juich niet te snel.
Als je er een gezond dieet op nahoudt, is het dan erg als je tijdens de vakantie de remmen losgooit? Nee, zeggen wetenschappers, een weekje stouwen kan geen kwaad. Maar juich niet te snel.
Patiënten met diabetes type 1 zijn vaak dag en nacht bezig met het regelen van hun bloedsuikerwaarden. Een kunstmatige alvleesklier kan die taak gedeeltelijk overnemen en geeft patiënten zo wat meer rust. Arts Jort Kropff promoveerde vorig week op de veiligheid en effectiviteit van een kunstma...
Suiker smaakt heerlijk, maar biologisch gezien vervult het ook enkele enorm belangrijke functies, bepleit organisch chemicus Marthe Walvoort. Bacteriën en virussen zitten er vol mee, en dat kunnen we misschien wel tegen ze gaan gebruiken. Een duik in de wereld van deze zoete stofjes.
Taaie kost, die planten. Cellulose in de celwanden maakt dat ze zo moeilijk verteerbaar zijn. Maar door cellulose genetisch te veranderen, wordt het afbreken van planten een peulenschil, ontdekten Britse onderzoekers. En planten met zulk aangepast cellulose, zouden efficiënter omgezet kunnen w...
Wie hardloopt vergt nogal wat van het biochemische systeem in zijn lichaam. Een enorm complex systeem is dat. Maar als het gaat om de chemie van het hardlopen, dan bieden enkele basisprocessen verhelderend inzicht. Vooral in het belangrijkste probleem: verzuring.
Waarom worden we dik? Het antwoord lijkt simpel: we eten meer dan ons lichaam aan energie nodig heeft, en al helemaal als we te weinig bewegen. Maar dat advies helpt al dertig jaar niet, dus ligt het misschien aan iets anders?
Tuinafval laat je mooi liggen op een stapeltje. Composteren. Maar van tuinafval kun je ook plastic maken. Nederlandse microbioloog Jean-Paul Meijnen verbouwde daartoe een bacterie, die deze klus kan klaren. Hij promoveert op dit onderwerp op maandag 22 november.
Amerikaanse biotechnologen ontwikkelden een implantaat voor diabetici. Het draadloze apparaatje stuurt voortdurend informatie over de bloedsuikerwaarden van patiënten door naar een ontvanger buiten het lichaam. Bij varkens met diabetes werkt het implantaat ongeveer een jaar.
Amerikaanse wetenschappers hebben een suikerstofje gevonden dat een kolonie termieten in één klap kwetsbaar maakt voor ziektes. Het stofje is niet giftig voor de omgevende natuur en is volgens de onderzoekers waarschijnlijk ook geschikt om andere insecten op te ruimen.
Slecht en/of kort slapen verstoort de controle van het hongergevoel. Daardoor kan een verhoogd risico op diabetes type 2 ontstaan.
De lang gekoesterde gedachte dat de hersenen alleen op glucose draaien, is door AMC-onderzoekers en hun Deense collega’s naar de prullenbak verwezen. Het brein blijkt tijdens zware fysieke inspanning ook melkzuur als energiebron te gebruiken.
Wetenschappers van de Harvard Medical School hebben een enzym gevonden dat verantwoordelijk is voor de hoge delingssnelheid van kankercellen. De aanwezigheid van het enzym geeft de cellen de mogelijkheid om een grote hoeveelheid glucose op te nemen en dit vervolgens zeer efficiënt als brandsto...
Tijdens de jaarlijkse professionele diabetesconferentie in Glasgow vorige week maandag presenteerden onderzoekers van de universiteit van Ulster de vondst van een stof die kan helpen bij de behandeling van type-2 diabetes. Maar om het stofje ook echt te pakken te krijgen is nog niet zo makkeli...
Zoetstoffen zijn al zo oud als de weg naar Rome. Maar pas in de laatste eeuw zijn er nieuwe, niet-natuurlijke verbindingen ontdekt die heel zoet smaken maar nauwelijks energie bevatten. Deze suikervervangers worden inmiddels veel in voedingsmiddelen toegepast.
Snoep is de belangrijkste oorzaak van tandbederf oftewel cariës. Vooral sucrose bevordert cariës, nog meer dan glucose of fructose. Gelukkig maken fluoride-ionen tandglazuur cariësbestendig. En suikervervangers zoals sorbitol en xylitol geven minder aanleiding tot tandbederf.
De gemiddelde Nederlander verbruikt per jaar 39 kilo suiker. Dat zit niet alleen in snoep, koekjes en toetjes, maar ook in bijvoorbeeld soep in blik, slaatjes en pindakaas. Deze suiker zorgt in deze gemiddelde Nederlander voor 22% van de energiebehoefte. Suiker is er als bietsuiker, rietsuiker...
Onderzoekers in Amerika hebben ontdekt welk molecuul verantwoordelijk is voor de switch van suikerverbranding naar vetverbranding bij dieren in winterslaap.
Tot de twintigste eeuw konden artsen niets doen voor patiënten met suikerziekte oftewel diabetes. Wie type 1 kreeg, was ten dode opgeschreven. Tegenwoordig is het leven van de diabeticus weliswaar niet zonder zorgen, maar ook niet meer zo kort. Dankzij de ontdekking van een hormoon dat onmisba...
De Groninger Roel Vonk hoopt met proteomics gezondere koekjes te maken.
Met een insuline-injectie voorkomt een diabetespatiënt een te hoge suikerspiegel, met een suikerklontje een te lage. Maar wat als het lichaam geen waarschuwingssignalen afgeeft bij een suikertekort? Dat kan fataal aflopen.
Diabetesdiensten kunnen een belangrijke aanvullende bijdrage leveren aan de gezondheid van ongeveer 25% van alle patiënten met diabetes type 2 in Nederland. Vooral de groep met een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten en zij die aan de regie van de huisarts niet genoeg hebben om het ri...
Met een nieuwe bril zie je scherper. Dat geldt ook voor de nieuwe gammacamera op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het LUMC, die voor betere afbeeldingen zal gaan zorgen. Bovendien kunnen er nieuwe dingen met de camera, zoals het in beeld brengen van het glucoseverbruik door het hart.